A. Navickas po susitikimo su G. Jakštu: mokytojai neatšaukia įspėjamojo streiko

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas antradienį patvirtino, kad mokytojai penktadienį planuojamo įspėjamojo streiko neatšaukia. Reaguodamas į tai, švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas pažymi, kad itin svarbu užtikrinti, jog dėl įspėjamojo streiko nenukentėtų ugdymo procesas.

Andrius Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Navickas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Navickas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas.<br>Andriaus Ufarto (ELTA) nuotr.
Andrius Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-12 16:24, atnaujinta 2023-09-12 16:25

„Dabar yra svarbu, kai vyks įspėjamasis streikas, kad būtų užtikrintas ugdymo procesas. Apsitarėme, kas yra daroma, ar informuojamos mokyklos, mokyklų vadovai, kokie priimami sprendimai, žingsniai, kad nenukentėtų ugdymo procesas ir per įspėjamąjį streiką“, – antradienį po susitikimo su A. Navicku kalbėjo G. Jakštas.

Pasak A. Navicko, streikas vyks nuo 8 iki 10 valandos ryto, per pirmąsias dvi pamokas.

„Streikas vyks ryte nuo 8 iki 10 valandos – nebus vedamos dvi pamokos. Streikas yra kai nedirbama, tai gal bus kas ilgiau pamiegos namuose, kas susirinks ir kavos išgers – laisva forma“, – žurnalistams teigė streiką organizuojančios profsąjungos pirmininkas.

Ministro G. Jakšto žiniomis, penktadienį įvyksiantis įspėjamasis streikas organizuojamas teisėtai.

„Negirdėjau, kad būtų kažkas neparuošta ar būtų kažkas neteisėta. Tai man atrodo, kad viskas turėtų būti gerai“, – sakė G. Jakštas.

Galutinis sprendimas dėl tikrojo streiko paaiškės kitą savaitę

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas A. Navickas teigė, kad galutinis sprendimas dėl tikrojo streiko bus priimtas kitą savaitę, iš ministerijos sulaukus galutinių pasiūlymų dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo.

„Kai gausime visus pasiūlymus, tada vertinsime su mokytojais ar tie pasiūlymai tenkins, ar vis dėlto skelbsime tikrąjį streiką“, – sakė A. Navickas.

Anot ministro G. Jakšto, šiuo metu ministerija, gavusi Finansų ministerijos prognozes dėl kitų metų vidutinio darbo užmokesčio, vertina pedagogų atlyginimų didinimo galimybes. Ministras pažymi, kad ministerija jau yra pateikusi pasiūlymus dėl klasių mažinimo.

„Esame pateikę siūlymus dėl formuluočių, kas yra susiję su klasių dydžiais. Suprantame, kad startuoti kad ir su mažu mažinimu Vilniuje yra neįmanoma, nes ir dabar trūksta mokyklų. Žiūrime, kokios galėtų būti formuluotės“, – kalbėjo G. Jakštas.

„Diskutuojame dar dėl formuluočių, kaip būtų, laukiame ir sprendimų iš profesinės sąjungos, ar iš tikrųjų tiktų tas kelias, kad kitur pradedam pažingsniui mažinti, o Vilniuje – koks bus ilgalaikis siekis“, – pridūrė švietimo ministras.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie prisijungimą prie streiko pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.