G. Jakštas kitą savaitę pateiks tikslius skaičius, kiek nuo kitų metų didės atlyginimai pedagogams

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, šią savaitę bus nuspręsta, kiek tiksliai bus galima kelti atlyginimus pedagogams nuo kitų metų sausio ir rugsėjo mėnesių. Anot jo, streikuoti planuojančioms mokytojų profesinėms sąjungoms tikslūs skaičiai bus pateikti kitą savaitę.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>K. Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>K. Gudžiūnienės/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 12, 2023, 9:32 AM, atnaujinta Sep 12, 2023, 10:22 AM

„Vakar gavome Finansų ministerijos atnaujintas ekonomines prognozes, tai dabar šią savaitę vyks modeliavimas, žiūrėsime, kokie yra šansai, kiek, neišlipant iš biudžeto ribų, būtų galima didinti atlyginimus“, – antradienį susitikime su Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariais pranešė G. Jakštas.

Atlyginimų didinimo prašančioms profesinėms sąjungoms tikslūs skaičiai, anot ministro, bus pateikti kitą savaitę.

„Kitą savaitę su profesinėmis sąjungomis darysime susitikimą ir pateiksime siūlymus, kokie būtų konkretūs augimai nuo sausio ir rugsėjo“, – pridūrė G. Jakštas.

Nesitiki sustabdyti įspėjamąjį streiką

Švietimo ministras G. Jakštas nesitiki, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai (ŠMSM) pavyks sustabdyti įspėjamąjį streiką, planuojamą šį penktadienį. Pasak jo, ministerija turi atsakingai suplanuoti, kiek galėtų būti didinami atlyginimai pedagogams nuo kitų metų sausio ir rugsėjo.

„Ne, jeigu yra poreikis daryti savaitę ar keliomis dienomis anksčiau, negu įmanoma turėti skaičius“, – žurnalistams į klausimą, ar turi vilties sustabdyti įspėjamąjį streiką, atsakė G. Jakštas.

„Mes turime planuoti atsakingai, tai yra valstybės lėšos, kurios yra suneštos mokesčių mokėtojų, ir mes negalime sakyti, kad dėl to, jog yra įspėjamasis streikas, pabandysime padaryti greičiau ir prisiimsime klaidos riziką. Mes nenorime suklysti“, – pabrėžė švietimo minstras.

Ministras G. Jakštas dar rugpjūčio mėnesį pranešė, kad mokytojams atlyginimai kitais metais bus keliami nuo sausio ir rugsėjo mėnesių.

Andriaus Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Vis dėlto, nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie prisijungimą prie streiko pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas Egidijus Milešinas pranešė, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

ŠMSM tęsia diskusijas ir susitikimus su profsąjungomis, bandant atrasti pedagogus tenkinantį kompromisą. Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė pabrėžia, kad Ministrų kabinetas laikosi parlamentinių partijų susitarime numatytų planų kelti atlyginimus. O numatytas tikslas padidinti algas iki 130 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio, prognozuoja ji, bus pasiektas kitų metų rugsėjį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.