A. Navickas žada viešinti įrašus, kuriuose mokyklų vadovai spaudžia pedagogus nestreikuoti

Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas Andrius Navickas žada viešinti garso įrašus, kuriuose, pasak jo, mokyklų vadovai spaudžia pedagogus atsitraukti nuo streiko idėjos.

Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 15, 2023, 8:19 AM

„Vadovai prašo (mokytojus – ELTA) išsibraukti iš streikuojančių sąrašų. Įrašų kol kas dar neturime, bet prašėme, kad įrašytų. Kokios pokalbio detalės, tada gal ir sužinosime... Planuojame tuos įrašus daryti ir viešinti. Galbūt socialiniuose tinkluose“, – „Žinių radijui“ sakė penktadienį įspėjamąjį streiką paskelbusios mokytojų profsąjungos vadovas.

Apie tai, kad streikuoti ketinantys mokytojai patiria psichologinį spaudimą A. Navickas teigė ir ketvirtadienį naujienų agentūrai ELTA.

Penktadienį jis kartoja – šis spaudimas sutapo su premjerės Ingridos Šimonytės išsakytomis abejonėmis dėl streike ketinančių dalyvauti mokytojų skaičiaus.

„Tai keistai sutapo su premjerės pasakymu, kad netiki, jog tiek mokytojų streikuos. Ir staiga kažkaip iš Vilniaus pradėjome gauti daug skambučių... Labai aktyviai dalis vadovų pakviesti pasikalbėti, paveikti, kad atsisakytų streiko. Džiaugiamės, kad dauguma atlaikė, džiaugiamės ir tais vadovais, kurie taip nedarė“, – penktadienio rytą kalbėjo A. Navickas, neatmesdamas galimybės, kad ir pati I. Šimonytė siekė spausti mokytojus dėl streiko.

„Arba premjerė nežino nepasitenkinimo masto ir ją blogai informuoja, arba tai daroma sąmoningai, bandant paveikti streikuoti nusiteikusius mokytojus“, – teigė Švietimo darbuotojų profsąjungos pirmininkas.

Savo ruožtu Švietimo ministerija tokius profsąjungos pirmininko įtarimus atmeta.

„Ministerija neturi galimybės ir nedaro spaudimo savivaldybėms ar mokyklų vadovams, mokyklos nėra pavaldžios ministerijai“, – Eltai ketvirtadienį teigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Penktadienį vyksta įspėjamasis mokytojų streikas, kuriame, anot A. Navicko, turėtų dalyvauti apie 5 tūkst. mokytojų. A. Navicko teigimu, penktadienį streikuoti ketina 228 švietimo įstaigos. Pedagogai streikuos pirmųjų dviejų pamokų metu.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.