G. Jakštas: bet kokios biudžeto surinkimą didinančios iniciatyvos būtų labai vertingos ir sveikintinos

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad megzti dialogą su streikuoti ketinančiomis profsąjungomis kol kas pavyksta. Todėl prezidento Gitano Nausėdos siūlymus tarpininkauti tarp ministerijos ir pedagogų jis vertina rezervuotai. Pasak ministro, daugiausiai naudos duotų tokios iniciatyvos, kurios leistų padidinti į biudžetą surenkamų lėšų kiekį – taip ir atlyginimai pedagogams galėtų būti keliami sparčiau.

Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintautas Jakštas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2023, 9:14 AM

„Tarpininkauti aš girdėjau ir daugiau pasiruošusių, jeigu yra kokių pasiūlymų. Aišku, labiausiai norėtųsi tų pasiūlymų sulaukti tiesiogiai. Nuolat bendraujame ir su prezidento komanda, ir su kitais politikais, kurie siūlosi pagalbą“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė G. Jakštas.

„Jeigu kažkas galėtų padėti atnešti, pritraukti daugiau lėšų, kad biudžetas būtų gausesnis, kurį galėtume perskirstyti būtent mokytojų atlyginimams – tos iniciatyvos iš tikrųjų galėtų labiausiai padėti“, – nurodė jis.

Ministras patikino, kad susikalbėti su pedagogais ir jas atstovaujančiomis profesinėmis sąjungomis jam pavyksta. Tačiau švietimo bendruomenės keliami reikalavimai yra tiesiogiai susiję su valstybės biudžeto galimybėmis.

„Susikalbėti mums tikrai pavyksta – ir su mokytojais, ir su profesinėmis sąjungomis. Tačiau atsiremia pagrindinė problema į biudžetą – matome, kad Lietuvoje biudžeto surinkimas, lyginant procentą nuo BVP (bendrojo vidaus produkto – ELTA), yra vienas mažiausių Europoje. Pagal perskirstymą iš biudžeto švietimui jau dabar esame vieni iš pirmaujančių. Žiūrint pagal BVP – esame per viduriuką. Bet norime, kad tų lėšų švietimui būdų daugiau“, – kalbėjo G. Jakštas.

„Neturėdami daugiau (lėšų – ELTA) biudžete, atsiremiame į biudžeto lubas. Bet kokios iniciatyvos, kurios padidintų biudžeto surinkimą, būtų labai vertingos ir sveikintinos“, – tikino jis.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašo, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Tęsiantis nesutarimams tarp ministerijos ir profesinių sąjungų, prezidentas Gitanas Nausėda kelis kartus teigė, kad, esant poreikiui, imtųsi tarpininkavimo vaidmens,

„Aš jau esu sakęs ir mano pasiūlymas lieka galioti – jeigu nebūtų rasti sprendimai, mielai imčiausi tarpininko vaidmens, nes tikrai nuoširdžiai girdžiu abi puses“, – jau anksčiau siūlytą idėją pakartojo prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.