Streikuojantys mokytojai pradeda žygį iki Vyriausybės: per dieną nueis po 15 km, nakvos mokyklose

Penktadienį streikuojantys pedagogai pradeda žygį nuo savo ugdymo įstaigų iki sostinėje esančių Vyriausybės rūmų. Per dieną planuojama nueiti nuo 15 iki 20 kilometrų, o naktis praleisti mokyklose ar bendruomenių namuose. Savo ruožtu Vinco Kudirkos aikštėje susibursiantys mokytojai nuo penktadienio ketina organizuoti įvairias diskusijas bei pilietiškumo pamokas.

Mokytojų streikas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V. Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2023, 7:05 AM

Streiką organizuojančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDP) vadovo Andriaus Navicko teigimu, mokytojai nežygiuos autostrada ar kitais pagrindiniais keliais. Policijos palydos, anot jo, mokytojams neprireiks.

„Eisenos, tikėtina, nebus labai gausios. Galbūt prisijungs pakeleivių, kurie norės palaikyti, bet tikrai policijos palydos nereikia, nes mes laikysimės kelių eismo taisyklių ir jokių trukdžių tam nesudarysime“, – Eltą patikino A. Navickas.

Jis pats planuoja Vyriausybę pasiekti kitos savaitės trečiadienį arba ketvirtadienį, nes žygį pradės Zarasuose.

LŠDPS pirmininko pavaduotoja Lilija Bručkienė, eiseną pradėsianti Klaipėdoje, teigia, kad uostamiesčio mokytojai planuoja kiekvieną dieną nueiti maždaug po 15–20 kilometrų ir Kauną pasiekti spalio 11-ąją.

„Dažniausiai miegosime mokyklose arba bendruomenių namuose. Eisime, aišku, ne autostrada, nes tai pažeistų Kelių eismo taisykles – eisime kitais keliais, maždaug 15–20 kilometrų per dieną“, – Eltai teigė L. Bručkienė.

Anot jos, mokytojai nakvynei reikalingų daiktų ant pečių visą laiką neneš – juos perveš kiti asmenys. Kol kas planuojama rankose turėti tik plakatus ar vėliavėles.

„Manau, kažkokius simboliškus pažymėjimus turėsime. Aš sau esu prisižadėjusi, kad nešiuosi profsąjungos vėliavėlę, ant kurios pasirašė 2018-aisiais ministerijoje miegoję žmonės“, – kalbėjo L. Bručkienė.

Pasak LŠDPS pirmininko pavaduotojos, mokytojai, įvertinę savo galimybes, galės nuspręsti baigti žygį pėsčiomis ir transportu pasiekti Vilnių.

„Kiekvieną dieną gali kisti, žmonės gali prisijungti ar nebedalyvauti streike. Iš Klaipėdos išjudės tikrai daug“, – pažymėjo L. Bručkienė.

Už žygyje dalyvausiančius mokinius atsakinga LMS

Prie mokytojų eisenos taip pat prisijungs ir streiką palaikantys moksleiviai. Tiesa, norintys dalyvauti žygyje turi su Lietuvos moksleivių sąjunga (LMS) pasirašyti dalyvio sutartį. LMS prezidento Jono Trumpos teigimu, už vaikų saugumą bus atsakingas jis, kaip organizacijos vadovas.

„Moksleiviai eis kartu su Lietuvos moksleivių sąjungos organizatoriais, pasirašydami dalyvio sutartis, kur konkrečiai įvardijama, kokie veiksmai galimi, kokie negalimi dėl elgesio, dėl taisyklių ir jų laikymosi“, – Eltai teigė J. Trumpa.

„Konkrečiai už moksleivius atsakau aš, kaip nevyriausybinės organizacijos vadovas, nes tai yra mūsų renginys. Kaip ir visuose kituose renginiuose, organizacijos vadovas atsakingas už dalyvių saugumą“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad dauguma moksleivius prižiūrėsiančių renginio organizatorių bus pilnamečiai asmenys.

„Mes stengiamės turėti pilnamečius organizatorius. Dauguma organizatorių iš LMS pusės bus pilnamečiai“, – patikino J. Trumpa.

Renginyje dalyvausiantiems nepilnamečiams taip pat privaloma turėti tėvų sutikimą. Jei moksleivis nepateiks tėvų leidimo, žygyje dalyvauti negalės, pažymėjo LMS prezidentas.

„Nepilnamečiams nuo 14 iki 18 metų yra reikalinga pateikti tėvų sutikimus, prieš prisijungiant prie eisenos. Visiems užsiregistravusiems yra nusiųsti dokumentai, jie supažindinami su taisyklėmis“, – sakė J. Trumpa.

„Nuspręsti, ar jie gali, ar negali dalyvauti turi jų tėvai – tai ne mokyklų administracijų, ne politikų, ne savivaldybių rūpestis, o tėvų. Tai jeigu yra tėvų sutikimas, kuriame tėvai įvardija, kad jie leidžia vaikui išreikšti savo Konstitucinę teisę, jie gali žygiuoti“, – pabrėžė jis.

Moksleivių atstovas patikino, kad LMS pasirūpins ir praleistų pamokų pateisinimu.

„Renginys yra edukacinio pobūdžio, dar turime krūvą dokumentų dėl pamokų pateisinimų. Mokyklai reikia pateikti, kad ugdymosi procese nedalyvaujantys vaikai turi pagrindą tai daryti, jeigu tėvai tai leidžia“, – sakė J. Trumpa.

Vinco Kudirkos aikštėje – diskusijos ir pamokos

Pasak švietimo darbuotojų profsąjungos vadovo A. Navicko, kol kas planuojama mitinguoti kiekvieną dieną, taip pat ir savaitgaliais. Prie Vyriausybės rūmų, Vinco Kudirkos aikštėje bus organizuojamos įvairios diskusijos bei pilietiškumo pamokos.

„Atvykę prie Vyriausybės organizuosime įvairias diskusijas, kviesime ekspertus. (...) Jeigu kalbama, kad nukentės mokiniai, tikrai mes atvykusiems mokiniams organizuosime pilietiškumo ir įvairių dalykinių pamokų, kad mokiniai gautų kuo daugiau kompetencijų“, – pasakojo A. Navickas.

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės išduotą leidimą, mitingai prie Vyriausybės rūmų galės vykti kasdien nuo rugsėjo 29 d. iki spalio 28 d., juose galės dalyvauti iki 2000 žmonių.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas penktadienį planuoja Vinco Kudirkos aikštėje susitikti su streikuojančiais mokytojais.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugpjūčio pabaigoje pranešė skelbianti streiką. Rugsėjo 15 d. profsąjungai priklausantys mokytojai dalyvavo įspėjamajame streike.

Penktadienį prasidėjo tikrasis streikas, truksiantis mėnesį. Streiką planuoja pradėti 185 ugdymo įstaigos ir 3 tūkstančiai mokytojų.

Nesutiko su pasiūlymais

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat paprašė, kad nuo kitų metų sausio atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) rugsėjį pateiktas pasiūlymas kitais metais pedagogų darbo užmokestį didinti 21 proc., nuo sausio atlyginimus pakeliant 10 proc., netenkino švietimo darbuotojų profsąjungos. A. Navicko teigimu, mokytojų atlyginimai turėtų būti keliami ženkliai daugiau.

Be atlyginimų didinimo, LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių klasėse bei mokytojų darbo krūvį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.