A. Bilotaitė: islandiškas narkotikų prevencijos modelis Lietuvoje suveiks tik suvienijus pastangas

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Islandijos teisingumo ministre Guðrún Hafsteinsdóttir, Nacionalinės policijos vadove, Apygardos prokuroru ir kitais pareigūnais aptarė veiksmingiausias priemones, kovojant su narkotikų vartojimu ir paplitimu, ypač tarp nepilnamečių ir jaunimo. Ministrė išsamiai susipažino su Islandijos narkotikų vartojimo prevencijos programa, kuri sulaukė tarptautinio dėmesio ir laikoma sėkmingu jaunimo piktnaudžiavimo narkotinėmis medžiagomis prevencijos pavyzdžiu, rašoma žiniasklaidos pranešime spaudai.

A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Vis a<br>T.Bauro nuotr.
Vis a<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vidaus reikalų ministerija

Oct 6, 2023, 10:08 AM

Narkotikų vartojimas tarp Islandijos paauglių buvo vienas didžiausių Europoje. Tačiau įgyvendinus plačią prevencinę programą, į kovą su narkotikų vartojimu ir platinimu įsitraukus mokykloms, tėvams, bendruomenėms šiandien Islandija – viena sveikiausiai gyvenančių paauglių šalis.

„Islandijos pavyzdys įkvepia, jis rodo, kad narkotikų problema yra sustabdoma, kad yra priemonių, kurios veikia. Tačiau Islandijai prireikė 20 metų, kol pasiekė norimą pokytį, pakeitė visuomenės elgseną. Taigi, savaiminio stebuklo islandiškame modelyje nėra, tai – sunkaus, kryptingo ir ilgo darbo rezultatas. Toks modelis tikrai gali suveikti ir Lietuvoje, tačiau tam reikia sutelktų pastangų – turime veikti ne pavieniui ir fragmentiškai, o visi kartu ir nuosekliai. Prevencija negali būti tik policijos reikalas ir tikrai narkotikų vartojimo nesustabdysi gąsdinimais ir vien atgrasymo priemonėmis. Vaikų likimai – mūsų visų atsakomybė, todėl kiekvienas ten, kur esame, privalome padaryti viską, ką galime, kad nepilnamečiai neįklimptų į šį liūną“, – pabrėžė ministrė.

Pagrindiniai Islandiško modelio receptai, pažabojant piktnaudžiavimą narkotikais, yra duomenų analizė, ankstyva ir kryptinga prevencija, užtikrintas gydymas bei reabilitacija ir veiksmingos teisėsauginės atgrasymo priemonės.

Pasak ministrės, duomenys yra visko pradžia. Tik turint situacijos žemėlapį – žinant rizikingiausius rajonus, mokyklas, vartojimo priežastis, medžiagas, rasis ir veiksmingi sprendimai. Islandija duomenų rinkimui, apklausoms, tyrimams, tendencijų stebėjimui skiria ypatingą dėmesį. Tuo metu Lietuvoje iki šiol nėra aišku net kuo matuojamas vartojimo mastas.

Mažinant paauglių eksperimentavimą narkotikais Islandija pabrėžia vaikų užimtumą. Sportui, neformaliam ugdymui ir kokybiškam tėvų laikui su vaikais čia skiriamas didelis dėmesys. Net 41 proc. Islandijos moksleivių sportuoja 4 kartus per savaitę. Vaikų užimtumui ypatingą dėmesį skiria visos šalies savivaldybės, kiekvieno vaiko nuo 6 iki 18 metų popamokinėms veikloms ištisus metus skiriamas solidus finansavimas.

Priklausomybių turintiems asmenims užtikrintos visos reikiamos gydymo, reabilitacijos ir paramos paslaugos. Islandijos visuomenė yra labai aktyviai įsitraukusi į narkotikų problemos sprendimą – netoleruojamas narkotikų vartojimas, pranešama apie narkotikų prekeivius ir kvaišalus vartojančius paauglius ir padedama vartojantiems asmenims sveikti.

Taip pat čia taikomi griežti ribojimai alkoholio ir tabako reklamai ir prekybai. Daug dėmesio skiriama ir teisėsauginėms atgrasymo priemonėms.

Pasak ministrės, prevencija, kaip ir civilinė sauga, Lietuvoje buvo apleista metų metus. Vidaus reikalų ministerija jau parengė centralizuotą nusikaltimų prevencijos modelį. Jis padės ir organizuojant kovos su narkotikais prevenciją. Ministrės A. Bilotaitės teigimu, Islandijos patirtys rodo, kad narkotikų vartojimas gali būti pažabotas, jei visos už prevenciją atsakingos institucijos veiktų kryptingai, koordinuotai, nedubliuodamos vienos kitų.

Labai svarbu sukurti jaunimui priimtiną kanalą (pavyzdžiui, mobilią aplikaciją), kuriuo nepilnamečiai galėtų pranešti apie narkotikų prekeivius, bandymus juos įtraukti į prekybos narkotikais tinklus, vartojimo patirtis ar patiriamą prievartą, tam būtina pritaikyti ir skubios pagalbos centro 112 galimybes. Taip pat būtina stiprinti policijos bendruomenės pareigūnų tinklą, užtikrinti tinkamą jų parengtį, didesnį dėmesį skirti nusikaltimams elektroninėje erdvėje bei su disponavimu narkotikais ir kontrabanda susijusių nusikaltimų ištyrimui.

Vidaus reikalų ministerijos iniciatyva šiemet parengtos rekomendacijos, kaip mokykloms sukurti saugią aplinką, į gyvenimo įgūdžių programą įtraukta narkotikų vartojimo prevencijos tema, inicijuotas bandomasis projektas Vilniaus, Alytaus miestų ir Klaipėdos rajono savivaldybių mokyklose, kuris leis patikrinti, kurios prevencinės priemonės tikrai veiksmingos.

Šiemet Lietuvoje užregistruota 2730 nusikalstamų veikų, susijusių su narkotikais, jų kontrabanda, tai yra 26 % daugiau nei pernai. Vis dažniau į tokias nusikalstamas veikas įtraukiami nepilnamečiai. Šiemet policija jau registravo 75 nepilnamečius, įtariamus nusikaltimais, susijusiais su narkotikų disponavimu ir kontrabanda (pernai 150).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.