Dėl grasinimų susprogdinti Vilniaus Taikos progimnazija nuo antradienio mokysis nuotoliniu būdu

Vilniaus Taikos progimnazijos moksleiviai nuo antradienio laikinai mokysis nuotoliniu būdu – toks sprendimas priimtas dėl pasikartojančių mokykloms siųstų grasinimų.

Dėl grasinimų susprogdinti Vilniaus Taikos progimnazija nuo antradienio mokysis nuotoliniu būdu.<br> Vilniaus Taikos progimnazijos „Facebook“ nuotr.
Dėl grasinimų susprogdinti Vilniaus Taikos progimnazija nuo antradienio mokysis nuotoliniu būdu.<br> Vilniaus Taikos progimnazijos „Facebook“ nuotr.
Mokykla.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 23, 2023, 5:49 PM, atnaujinta Oct 23, 2023, 7:14 PM

Kad progimnazijos moksleiviai šią savaitę dirbs iš namų, naujienų portalui lrytas.lt pirmadienio vakarą patvirtino ir ugdymo įstaigos vadovė Vaida Abramonienė.

„Taip, mes rytoj mokomės nuotoliu. Kadangi vyksta intensyvus komunikavimas su pareigūnais, jie viską ir perima.

Jei matys, kad viskas tvarkoje, grįšime į ugdymo procesą“, – nurodė mokyklos direktorė.

Daugiau komentarų pateikti V.Abramonienė negalėjo.

Tuo tarpu Vilniaus policijos pareigūnai teigia, kad policija tik patikrina mokyklas ir vertina grėsmes dėl sprogimo – yra ar nėra. O sprendimus dėl mokymo proceso turi priimti patys mokyklų vadovai.

Primename, kad praėjusio trečiadienio naktį šalies įstaigos ir įmonės vėl sulaukė apie 2 tūkst. laiškų su grasinimais susprogdinti. Antradienį švietimo, ugdymo ir kitos įstaigos gavo virš 1000 pranešimų su grasinimais susprogdinti, pirmadienio naktį, anot policijos, tokių laiškų sulaukta apie 1,5 tūkst., o praėjusį penktadienį – apie 900.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad didžioji dalis grasinančių laiškų parašyta rusų kalba. Anot jo, laiškų su grasinimais siuntimas yra organizuota kibernetinė ataka, kurie siekiama sutrikdyti specialiųjų tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje.

R.Požėla teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta 15 „Gmail“ elektroninių paštų, iš kurių ugdymo įstaigoms buvo siunčiami grasinimai susprogdinimais.

„Identifikuota 15 elektroninių paštų „Gmail“, iš kurių siunčiami grasinimai. Nustatyta, kad elektroninių laiškų siuntėjai aktyviai dalyvauja „Telegram“ kanaluose sukurtose rusakalbėse, prorusiškose grupėse ir kursto (...) tokius grasinimus“, – sakė R.Požėla.

„Turime (identifikavę – ELTA) konkrečius „Telegram“ kanalus „Pribaltiski, „Riga gamer administratorius“, „Pibaltiski front“, – informavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.