Siūlymas nebedrausti nepilnamečiams pasakoti apie homoseksualius santykius sukėlė diskusijas: prieštarauja ir valdantieji

Vyriausybei pateikus siūlymą atsisakyti nuostatos, draudžiančios nepilnamečiams pasakoti apie homoseksualius santykius, Seimo opozicija šiems pokyčiams nepritaria, tokios nuomonės laikosi ir dalis valdančiųjų. Vieni sako, jog tai Laisvės frakcijos bandymas įtikti rinkėjams, kiti Vyriausybę kaltina klaidinančia retorika.

„Baltic Pride“ eisena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Baltic Pride“ eisena.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martyna Pikelytė

2023-10-29 15:42, atnaujinta 2023-10-29 15:43

Valdančiajai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijai priklausantis Seimo narys Paulius Saudargas nedvejodamas tvirtina, kad šios Vyriausybės iniciatyvos nepalaikys. Pasak jo, siūlymas yra žalingas, nes leistų „niekinti“ šeimos vertybes.

„Iš tikrųjų yra siūloma išbraukti draudimą niekinti šeimos vertybes ir skatinti kitokią šeimos sampratą. Vadinasi, įstatymo siūlytojai mano, kad galima niekinti šeimos vertybes ir galima skatinti kitokią šeimos sampratą“, – Eltai komentavo P. Saudargas.

Politikas mano, kad Vyriausybės retorika aiškinant kodėl reikia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisų yra tiesiog netinkama.

Panašu, kad valdančiųjų stovykloje gali būti ir daugiau šiai iniciatyvai prieštaraujančių politikų. Bent jau pritarimo iš Vyriausybės atkeliaujančiai iniciatyvai neskuba deklaruoti ir Liberalų sąjūdžio nariai, kurie skeptiškai vertina civilinės sąjungos iniciatyvą. Tiek Jonas Varkalys, tiek Viktoras Pranckietis tvirtina, jog į šį klausimą dar neįsigilino ir nieko pakomentuoti negali.

Opozicijoje viskas kur kas aiškiau. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis Vyriausybės siūlymą vertina neigiamai. Jo teigimu, šiuo metu galiojančios įstatymo nuostatos ir dabar yra tinkamos. Su tokia nuomone sutinka ir Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

„Būtinybės kažką keisti nėra. Teisėkūroje galioja toks principas, kad jeigu dar gali kažko nekeisti ir nejudinti, tai geriau nekeisti ir nejudinti“, – komentavo „darbietis“.

„Mes kalbam apie nepilnamečių apsaugą, tą reikia labai aiškiai pabrėžti. Akivaizdu, kad artėja rinkimai, jiems vėl reikia traukti seksualinių mažumų kortą, ja žaisti ir bandyti kaupti sau kažkokį politinį kapitalą“, – situacijos vertinimu dalinosi A. Mazuronis.

Darbo partijos pirmininko nuomonei, kad šis siūlymas tėra rinkiminės kampanijos dalis, pritaria ir mišriai Seimo narių grupei vadovaujanti Agnė Širinskienė.

„Čia yra toks pseudo žingsnis parodyti, kad kažką mes darome, kuomet savo rinkėjui nepavyksta paaiškinti, kodėl nepavyko ištesėti pažadų“, – Seime sunkiai kelią besiskinantį Civilinės sąjungos projektą veikiausiai turėdama omenyje komentavo politikė.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį nutarė teikti Seimui Teisingumo ministerijos siūlymą Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatyme atsisakyti nuostatos, kuria remiantis 2013 m. buvo uždrausta vaikiška knyga, aprašanti homoseksualių porų meilę.

Sausio pabaigoje EŽTT paskelbė, jog Lietuva, 2013 m. uždrausdama vaikišką knygą, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijoje užtikrintą saviraiškos laisvės principą.

Knygos „Gintarinė širdis“ platinimas sustabdytas, remiantis Žurnalistų etikos inspektoriaus raštu, kuriuo pripažinta, kad knyga, kurioje aprašoma ir homoseksualių porų meilė, žalinga vaikams iki 14 metų.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba tokį sprendimą priėmė, remdamasi Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostata, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančiai informacijai priskiriama ta informacija, kuria, be kita ko, „niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Lietuvos Respublikos Konstitucijoje ir Lietuvos Respublikos civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Teisingumo ministerija įregistravo įstatymo pataisas, kuriomis siūloma šią nuostatą pripažinti negaliojančia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.