G. Jakštas išsiuntė kvietimą streiką atnaujinti planuojančiai A. Navicko profsąjungai: siūlo pratęsti derybas

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas teigia išsiuntęs kvietimą Andriaus Navicko vadovaujamai Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) dar kartą apsvarstyti pateiktus ministerijos pasiūlymus ir galimybę pabaigti streiką.

A. Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Navickas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Navickas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Navickas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Navickas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
A. Navickas<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 15, 2023, 2:47 PM

„Išsiuntėme kvietimą Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungai dar kartą apsvarstyti anksčiau ministerijos pateiktus pasiūlymus, galimybes pabaigti streiką ir pasirašyti atnaujintą sutartį. Laukiame, kada tik bus pasirengę, galime kalbėtis“, – Eltai perduotame komentare sako G. Jakštas.

„Ankstesni susitikimai ir derybos su LŠDPS parodė, kad dėl daugumos reikalavimų gali būti rastas bendras sutarimas. Manome, kad mūsų siūlomos nuostatos pagerintų pedagogų darbo organizavimo, apmokėjimo ir socialines sąlygas“, – priduria ministras.

Kitą savaitę atnaujinti mokytojų streiką planuojančią profsąjungą ministras kviečia pratęsti derybas dėl sąlygų, kurios jau sutartos su kitomis pedagogus vienijančiomis profesinėmis sąjungomis.

„Dabar jau vyksta darbai įgyvendinant sutartį, spalį pasirašytą su keturiomis profesinėmis sąjungomis. Pradedama etatų dydžių peržiūra švietimo įstaigose, rengiamas Mokymo lėšų apskaičiavimo, paskirstymo ir panaudojimo tvarkos aprašo pakeitimas, pagal kurį, nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. suformavus klases, kuriose mokinių skaičius viršija nustatytą didžiausią leistiną mokinių skaičių klasėje, savivaldybei skirtos mokymo lėšos būtų mažinamos“, – sako G. Jakštas.

Vis dėlto, Vyriausybės numatytu mokytojų atlyginimų didinimu nepatenkinta profsąjunga jau ruošiasi kitą savaitę vyksiančiam mitingui prie Seimo bei prasidedančiam streikui. A. Navickas tikisi, kad kitą trečiadienį įvyksiantis mokytojų mitingas prie Seimo bus žymiai gausesnis nei tie, kurie vyko spalio pradžioje, pirmojo streiko metu.

„Antroji streiko banga tikrai bus didesnė ir manome, kad dalyvaujančių mokytojų skaičius bus gausesnis ir daugiau jų ateis ir prie Seimo. Nors ir taip mitingai, manau, pakankamai gausūs buvo ir spalio 5 dieną, ir spalio 12 dieną. Bet prie Seimo turbūt ir dar gausiau susirinksime“, – sakė vėl streikuoti besiruošiančių mokytojų lyderis, pridurdamas, kad pasiruošimas vyksta „pakankamai sėkmingai“.

A. Navicko teigimu, prie LŠDPS jau prisijungė virš 30 naujų ugdymo įstaigų.

ELTA primena, kad rugsėjo 29–spalio 12 d. vyko aktyvus pedagogų streikas, organizuotas švietimo darbuotojų profesinės sąjungos. Spalio 12 dieną streikui perėjus į pasyviąją fazę, mokytojai grįžo darbuotis į klases. Vis dėlto, grįžti į aktyvųjį streiką planuojama lapkričio 22 dieną.

Grįžimas prie streiko lapkričio pabaigoje yra grindžiamas tuo, jog tuo metu Seime bus pradėtas svarstyti kitų metų valstybės biudžetas. Tikimasi, kad parlamentarai išgirs profesinės sąjungos prašymą kitais metais didinti mokytojų atlyginimus ne 21 proc., kaip numatė Švietimo ministerija, o 32 procentais.

Su kitomis profsąjungomis rastas sutarimas

Prieš mėnesį su keturiomis iš penkių profesinių sąjungų pasirašytoje sutartyje numatyta peržiūrėti ir tobulinti mokytojų etatų skaičiavimo metodiką, mažinti klases, didinti atlyginimus pedagogams kitąmet 21 proc. Sutartį pasirašė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga, Švietimo ir mokslo profesinė sąjunga „Solidarumas“, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas, Lietuvos profesinė sąjunga „Sandrauga“.

Esminis sutarties pakeitimas susijęs su ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo, neformaliojo švietimo ir profesinio mokymo mokytojų darbo užmokesčio didinimu. Nuo 2024 m. sausio 1 d. skiriama papildomų lėšų darbo užmokesčiui didinti 10 proc., nuo 2024 m. rugsėjo 1 d. – ne mažiau kaip 10 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.