Virš 3 tūkst. pedagogų ir 200 ugdymo įstaigų vėl skelbia streiką: rinksis mitingui prie Seimo

Trečiadienį Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) atnaujina mokytojų streiką. Profsąjungos pirmininko Andriaus Navicko teigimu, streikuoti ketina virš 3 tūkst. pedagogų ir 200 ugdymo įstaigų. Pirmąją streiko dieną planuojamas ir mokytojų mitingas prie Seimo.

Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojų streikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokytojų streikas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 22, 2023, 6:41 AM, atnaujinta Nov 22, 2023, 6:42 AM

A. Navicko vadovaujamoji profsąjunga trečiadienį pradeda antrąją mokytojų streiko bangą. Pirmąsias dvi spalio savaites švietimo darbuotojai streikavo po to, kai nepavyko rasti sutarimo su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) dėl pedagogų atlyginimo didinimo kitais metais.

Profsąjungos mokytojų netenkina švietimo ministerijos siūlymas darbo užmokestį kitais metais didinti 21 proc. – po 10 proc. nuo sausio ir rugsėjo mėnesių. A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo.

„Ministerijos siūlymas buvo 10 proc. nuo sausio ir 10 proc. nuo rugsėjo, bet mes galvojame, kad to nepakanka ir reikia didinti po 15 proc. tam, kad pasiektume užsibrėžtą valstybės tikslą“, – žurnalistams streiko išvakarėse kalbėjo A. Navickas.

Šiuo metu Seime svarstomas Vyriausybės parengtas kitų metų valstybės biudžetas. Atliepdamos mokytojų prašymus, trys opozicinės frakcijos yra parengusios siūlymus didinti pedagogų atlyginimus labiau, nei numatė švietimo ministerija.

Vėl streikuoti pradedantiems mokytojams tikintis Seimo narių palaikymo, švietimo ministras Gintautas Jakštas skeptiškai vertina opozicijos pasiūlymus pabrėždamas, kad biudžeto projekte numatytas maksimalus lėšų kiekis atlyginimams didinti.

Švietimo darbuotojų profsąjunga teigia suprantanti, kad gali nepavykti įkalbėti Seimo narių pritarti opozicijos siūlymams didinti mokytojų atlyginimus labiau, nei yra numačiusi Vyriausybė. Profsąjungos pirmininko teigimu, jei kitų metų valstybės biudžete nebus padidintos lėšos darbo užmokesčio kėlimui, mokytojai ir toliau protestuos.

„Esame realistai, gali taip būti, ir derybose atsitinka tokie scenarijai, kad nesusitaria šalys. Tai jeigu šios Vyriausybės ir Seimo nėra interesas ir prioritetas visi vaikai, visi mokytojai, jie gali neatsižvelgti ir nepriimti“, – sakė A. Navickas.

„Tai mes tikrai tada nesusitarsime, į derybas negrįšime ir toliau galvosime įvairias protesto akcijas. Manome, kad tas įdirbis yra labai svarbu, nes su ateinančia Vyriausybe bus žymiai paprasčiau susitarti, nes visi žinos, ko mes norime ir kodėl mes to norime“, – aiškino LŠDPS pirmininkas. Su kitomis keturiomis pedagogų profesinėmis sąjungomis ministerija rado sutarimą dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo – atlyginimų didinimo, klasių mažinimo bei etato struktūros peržiūrėjimo.

Ministerija dėl vaikų skaičiaus klasėse mažinimo ir mokytojo etato struktūros peržiūros yra radusi sutarimą ir su A. Navicko vadovaujama profsąjunga. Visgi, LŠDPS nesiruošia atnaujinti kolektyvinės šakos sutarties, kurioje būtų numatyti šie susitarimai, kol nebus priimtas mokytojų siūlymas dėl atlyginimų didinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.