R. Skaudžius džiaugiasi, kad šią savaitę vyksta ugdymo procesas: streikuojantiems primena – ministerija atvira dialogui

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius džiaugiasi, kad, Andriaus Navicko vadovaujamai profsąjungai laikinai sustabdžius mokytojų streiką, mokyklose vyksta ugdymo procesas.

Viceministras Ramūnas Skaudžius.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Viceministras Ramūnas Skaudžius.<br>Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 28, 2023, 3:35 PM

„Aš norėčiau pasidžiaugti tuo, kad vyksta ugdymo procesas ir kad dėl to nenukenčia mokiniai. Kaip ir sakiau, streikas yra kraštutinė priemonė ir šioje vietoje nėra nei vieno laimėtojo“, – Eltai antradienį sakė R. Skaudžius.

Viceministro teigimu, po savaitės streiką vėl atnaujinsianti Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) teoriškai dar turi galimybių įkalbėti Seimo narius balsuoti už didesnį mokytojų atlyginimų didinimą, nei numatyta Vyriausybės biudžeto projekte. Visgi, R. Skaudžius pabrėžia, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) pateiktas siūlymas geriausiai atitinka valstybės galimybes.

„Matyt, kol nėra priimtas biudžetas, tai tos teorinės galimybės yra. Buvo opozicijos pasiūlymų, kurie galbūt suteikė papildomų vilčių, bet kol kas nei vienas šaltinis galimas mokytojų atlyginimų kėlimui nebuvo pasiūlytas tvarus“, – Seimo opozicijos pasiūlymus didinti mokytojų atlyginimus labiau nei numatyta įvertino viceministras.

„Bet tikrai diskusijų buvo labai daug, ir Vyriausybė svarstė įvairius variantus. Tas ministerijos pasiūlymas yra atitinkantis valstybės galimybes“, – kartojo R. Skaudžius.

Vis dėlto, jei A. Navicko vadovaujamai profsąjungai nepavyktų iš Seimo sulaukti palankių sprendimų dėl atlyginimų didinimo, ministerija būtų pasiruošusi toliau derėtis dėl mokytojų darbo sąlygų gerinimo.

„Ministerija visada yra atvira dialogui ir pokalbiui. (...) Mes esame visada atviri kalbėtis ir oficialiai užbaigti streiko procesą“, – pažymėjo viceministras R. Skaudžius.

ELTA primena, kad švietimo darbuotojų profesinė sąjunga pirmadienį perėjo į pasyviąją streiko fazę. Toks sprendimas priimtas penktadienį vykusiame LŠDPS visuotiniame pirmininkų susirinkime, kuriame buvo svarstoma tolimesnė streiko eiga.

Profsąjungos nariai nutarė prie aktyvaus mokytojų streiko grįžti gruodžio 5 dieną.

Profsąjungos mokytojų netenkina švietimo ministerijos siūlymas darbo užmokestį kitais metais didinti 21 proc. – po 10 proc. nuo sausio ir rugsėjo mėnesių. A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo.

Atliepdamos mokytojų prašymus, trys opozicinės frakcijos yra parengusios siūlymus didinti pedagogų atlyginimus labiau, nei numatė švietimo ministerija.

Streikas bus vėl atnaujintas tada, kai Seime bus priiminėjamas Vyriausybės parengtas kitų metų valstybės biudžetas. Mokytojai tikisi, kad parlamento nariai išgirs jų prašymą labiau kelti atlyginimus kitais metais ir priims jiems palankias biudžeto korekcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.