Švietimo ir mokslo komitetas nepritarė V. Čmilytės-Nielsen siūlymui likviduoti Lietuvos švietimo tarybą

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas trečiadienį nepritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūlymui likviduoti Lietuvos švietimo tarybą.

Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>Karolinos Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 29, 2023, 1:47 PM

„(Komitetas – ELTA) griežtai nesutinka su siūlymu likviduoti Lietuvos švietimo tarybą ir pažymi, kad Lietuvos švietimo taryba, kaip ekspertinė, nuo politinės valdžios nepriklausoma institucija, yra labai svarbi ir reikalinga siekiant kokybiškų ir laiku pateiktų pastabų bei siūlymų dėl su švietimu ir mokslu susijusių teisės aktų rengimo, svarstymo ir priėmimo“, – teigiama nutarime, kuriam komitetas pritarė bendru sutarimu.

Komitetas savo nutarime taip pat pažymi, kad Lietuvos švietimo tarybos kaštai Seimo kanceliarijai yra minimalūs ir pabrėžia būtinybę šią tarybą palikti kaip atskirą Seimui atskaitingą instituciją.

ELTA primena, kad Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įregistravo siūlymą išformuoti Lietuvos švietimo tarybą ir jos funkcijas perduoti kitiems, panašią veiklą vykdantiems subjektams. Valstybinę lietuvių kalbos ir Valstybinę kultūros paveldo komisijas, Etninės kultūros globos, Nacionalinę sveikatos ir Nacionalinę šeimos tarybas planuojama sujungti į Nacionalinę gerovės agentūrą.

Kaip numatyta koncepcijoje, likviduotos Lietuvos švietimo tarybos funkcijas toliau vykdytų švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaroma Bendrojo ugdymo taryba ir Vyriausybės sudaroma Lietuvos neformaliojo suaugusiųjų švietimo taryba. Svarstoma, kad šios tarybos galėtų būti apjungtos.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, pertvarka siekiama suformuoti nuoseklią institucijų sistemą, kuri leistų tinkamai įgyvendinti pagrindinę misiją – remiantis išimtinai ekspertinėmis žiniomis, patarti Seimui, Prezidentui, Vyriausybei, valstybės ir savivaldybių institucijoms, visuomenei, o ne atlikti kitoms institucijoms būdingas funkcijas, t. y. priimti visuotinai privalomus teisės aktus ar vykdyti mokslinius tyrimus.

Planuojama, kad Kalbos komisija, Paveldo komisija, Globos taryba, Sveikatos taryba ir Šeimos taryba bus apjungtos į Nacionalinę gerovės agentūrą.

Savo ruožtu Prezidentūra kritikuoja Seimo pirmininkės siūlymą pertvarkyti parlamentui atskaitingas patariamąsias institucijas ir nurodo, kad siekis optimizuoti šį tinklą yra panašesnis į visuomenės atstovų balso ir pilietinės galios silpninimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.