I. Šimonytė įvertino „darbiečių“ grasinimus pasitraukti iš švietimo susitarimo: tai – politinė retorika

Premjerė Ingrida Šimonytė „darbiečių“ grasinimus pasitraukti iš švietimo susitarimo, jei nebus pritarta jų siūlymui didinti mokytojų atlyginimus, vadina politine retorika. Ji sako nežinanti, kodėl reikėtų trauktis iš susitarimo, kai jis yra vykdomas. Ministrė pirmininkė tikina, kad kitų metų rugsėjo pradžioje pedagogų atlyginimai sieks 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU).

Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
I. Šimonytė<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
I. Šimonytė<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

Nov 30, 2023, 10:26 AM

„Tiesą sakant, čia yra tokia politinė figūra ir politinė retorika. Nežinau, kodėl reikia trauktis iš susitarimo, kuris yra vykdomas, kai norima daugiau negu susitarime yra susitarta. Ta čia, turbūt, yra kiekvienos politinės jėgos teisė“, – Darbo partijos pareiškimus trauktis iš parlamentinių partijų susitarimo dėl švietimo „Žinių radijui“ komentavo I. Šimonytė.

„Bet manau, kad vertinant bendrą kontekstą, atsižvelgiant į kitas socialines grupes – kultūros darbuotojus, medikus, pareigūnus – tikrai mokytojų ir dėstytojų prioritetas ateinančių metų biudžete yra labai aiškus, jis yra būtent toks ir dar net šiek tiek aukštesnis nei yra numatyta nacionaliniame susitarime“, – tikino premjerė.

Anot I. Šimonytės, pakelti mokytojų atlyginimus iki 130 proc. VDU nacionaliniame susitarime numatyta iki kitų metų pabaigos, o jos vadovaujamos Vyriausybės biudžete – iki rugsėjo pirmos dienos.

„Nacionaliniame susitarime yra aiškiai parašyta, koks rezultatas turi būti pasiektas – 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio 2024 metų pabaigoje mokytojams, ir 150 proc. dėstytojams ir moksliniams darbuotojams. Tas yra suplanuota biudžete ir net ne metų pabaigoje, o nuo rugsėjo pirmos dienos, tai reiškia net anksčiau, negu numatyta nacionaliniame susitarime“, – aiškino I. Šimonytė.

Visgi premjerė pakartojo, kad jei kitais metais VDU didėtų sparčiau nei yra prognozuojama Finansų ministerijos, biudžete būtų koreguojamas mokytojų atlyginimų didinimui numatytas finansavimas.

„Biudžeto įstatyme taip pat yra numatyta, kad tuo atveju, jeigu, paaiškėjus šių metų faktiniams duomenims, paaiškėtų, kad yra kažkoks nukrypimas, tada mes galėtume tiesiog papildomai padidinti tą didinimą, kuris yra numatytas nuo rugsėjo pirmosios dienos ir taip įvykdyti nacionalinį susitarimą“, – akcentavo ministrė pirmininkė.

Pasak I. Šimonytės, kitą savaitę vėl streikuoti žadantys mokytojai nori didesnio atlyginimų didinimo nei yra numatyta politinių partijų susitarime.

„Tai, ko nori mokytojai, yra daugiau nei įsipareigojimai, jie tiesiog nori daugiau. Ir tai nėra kažkoks uždraustas dalykas reikalauti daugiau“, – teigė premjerė.

Anot jos, streiko atnaujinimas yra Andriaus Navicko vadovaujamos profesinės sąjungos valia.

„Tai pono Navicko valia, profesinių sąjungų valia. Bet, man atrodo, kad Vyriausybė turi išlaikyti žodį, kurį davė, ir tą mes būtent ir darome“, – sakė I. Šimonytė.

„Bet aš siūlyčiau grįžti į šiokį tokį racionalumą, pirmiausia atsižvelgti į tai, dėl ko buvo susitarta. Antra, atsižvelgti į tai, kad Lietuvoje yra ne tik ponas Navickas su savo profesine sąjunga, bet ir kitos profesinės sąjungos, kurios lygiai taip pat atstovauja mokytojus“, – pridūrė premjerė.

ELTA primena, kad Darbo partija trečiadienį registravo pasiūlymą kitų metų biudžete numatyti 82 mln. eurų didesnį finansavimą mokytojų atlyginimams. Jei tokiam siūlymui Seimas nepritars, „darbiečiai“ svarstys pasitraukimą iš nacionalinio susitarimo dėl švietimo politikos.

Švietimo, mokslo ir sporto ministro Gintauto Jakšto teigimu, jei Darbo partija pasitrauktų iš susitarimo, tai parodytų, kad šiai politinei jėgai švietimas nėra prioritetas.

Rudens pradžioje iš Nacionalinio susitarimo dėl švietimo jau pasitraukė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Rugsėjį apie tokį žingsnį pripažino svarstančios ir kitos opozicinės partijos – „darbiečiai“, socialdemorkatai bei Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai.

Rugsėjo pabaigoje dalis švietimo darbuotojų profsajungų atstovų pradėjo streiką, reikalaudami vykdyti partijų įsipareigojimus dėl atlyginimų kėlimo.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS), organizavusi mokytojų streiką spalio pradžioje ir lapkričio pabaigoje, prie aktyvių veiksmų žada grįžti gruodžio 5 dieną. Profsąjungos mokytojų netenkina švietimo ministerijos siūlymas darbo užmokestį kitais metais didinti 21 proc. – po 10 proc. nuo sausio ir rugsėjo mėnesių. A. Navicko vadovaujama profesinė sąjunga prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo.

Atliepdamos mokytojų prašymus, trys opozicinės frakcijos yra parengusios siūlymus didinti pedagogų atlyginimus labiau, nei numatė švietimo ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.