Seimas linkęs pritarti švietimo sistemos valstybinio audito inicijavimui

Ketvirtadienį parlamentarai bendru sutarimu po svarstymo pritarė Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen dar pernai parlamentui pateiktoms Išmokų vaikams įstatymo pataisoms, siūlančioms įteisinti „šeimos darželius“.

Mokiniai<br>D.Umbraso nuotr.
Mokiniai<br>D.Umbraso nuotr.
 Mokytoja su mokiniais
 Mokytoja su mokiniais
Daugiau nuotraukų (2)

Martyna Pikelytė

Dec 12, 2023, 3:49 PM, atnaujinta Dec 14, 2023, 7:39 PM

Tačiau tai dar nėra galutinis balsavimas. Įstatymo pataisų laukia galutinė – priėmimo stadija.

Jei Seimas pritartų, kompensacija už vaiko priežiūrą siektų iki 5,2 bazinės socialinės išmokos (BSI) per mėnesį. Šiuo metu, kai BSI – 49 eurai, tai sudarytų 254,8 eurus; kitąmet, kai numatomas BSI – 55 eurai, tai sudarytų 286 eurus.

Išmokos būtų skiriamos vienam iš vaiką auginančių tėvų ar globėjų už kiekvieną auklės prižiūrimą ikimokyklinio amžiaus vaiką. Vaiko priežiūros paslauga galės būti teikiama dirbant pagal individualios veiklos pažymą ar darbo sutartį.

Siekiant užtikrinti vaikų saugumą, bus tikrinama, ar auklei nėra taikomi apribojimai dirbti su vaikais. Vaikai galės būti prižiūrimi auklės arba tėvų ar globėjų namuose. Vienu metu auklė galės prižiūrėti ne daugiau kaip 5 vaikus.

Pateikdama projektą Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad įstatymo pataisomis yra siekiama plėsti vaikų priežiūros ir pagalbos tėvams formų įvairovę, padėti tėvams lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu.

Šiuo metu tėvai ar globėjai, kurių vaikams neužteko vietų darželiuose ar lopšeliuose, patiria dideles išlaidas samdydami aukles arba vienas iš tėvų ar globėjų turi likti namuose ir prižiūrėti vaiką.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Justas Džiugelis tikisi, kad kompensacijos už išlaidas, patiriamas samdant aukles leis sumažinti tėvams finansinę naštą, lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu.

Jis taip pat tikisi, kad numatomos kompensacinės išmokos paskatins šiuo metu nelegaliai dirbančias aukles trauktis „iš šešėlio“ ir užsitikrinti sau socialines garantijas.

Skaičiuojama, kad alternatyvią vaiko priežiūrą galėtų gauti apie 2500 mažamečių, ir tai iš valstybės biudžeto metams pareikalautų iki 8,64 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.