Pusė Lietuvos devintokų mokosi pilietiškumo ir išgyvenimo įgūdžių: nuo kitų mokslo metų kursas plečiamas

Šiuo metu maždaug pusė šalies mokyklų devintokų išgyvenimo įgūdžių bei pilietiškumo pradmenų yra mokomi Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) specialistų. Planuojama, kad nuo kitų mokslo metų trijų dienų pilietiškumo ir gynybos įgūdžių formavimo kursas bus vedamas jau visiems šalies devintokams.

Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>V.Balkūno nuotr.
Moksleiviai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Moksleiviai<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Moksleiviai<br>T.Bauro nuotr.
Moksleiviai<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Irtautė Gutauskaitė

Jan 7, 2024, 3:17 PM, atnaujinta Jan 8, 2024, 4:03 PM

Projekte „Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursas devintokams“ iš pradžių dalyvavo 20 mokyklų, kiek vėliau įsitraukė dar 73 ugdymo įstaigos.

„Planuojama, kad trijų dienų trukmės praktinis kursas devintokams taps privalomas ir per keletą ateinančių mokslo metų juose dalyvaus visi Lietuvos devintokai“, – Eltai komentavo Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Ministerijos teigimu, kol kas nesusidurta su nesklandumais, ruošiantis programą išplėsti visose mokyklose. Nors trijų dienų kursą veda LŠS specialistai, mokytojai taip pat raginami kelti kvalifikaciją pilietiškumo ugdyme, dalyvaujant programoje „Nacionalinio saugumo ir pilietiškumo nuostatų stiprinimas ugdyme“.

„Tai mokytojams skirti mokymai nacionalinio saugumo ir pilietiškumo nuostatų stiprinimo, medijų ir informacinio raštingumo, kritinio mąstymo ugdymo, informacinių karų temomis“, – teigia Švietimo ministerija.

„Kadangi programa buvo įvedinėjama palaipsniui, be to, pilietiškumo ugdymui pastaraisiais metais skiriamas sustiprintas dėmesys, manome, kad mokyklos yra pasirengusios. Signalų, kad būtų kitaip, neturime“, – pabrėžia ŠMSM.

Savo ruožtu Šaulių sąjunga pasipildė naujais darbuotojais, kurių pagrindinė užduotis – pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursų koordinavimas šalies apskrityse.

„Dar šių mokslo metų pavasario semestre jie tobulins savo įgūdžius, organizuodami kursus savarankiškai užsiregistravusioms mokykloms ir taip ruošdamiesi 2024–2025 mokslo metams“, – teigiama LŠS komentare Eltai.

Trijų dienų kursus veda šauliai: dėmesį skiria ir specialiųjų poreikių turintiems vaikams

Pilietiškumo ir gynybos įgūdžių kursus devintokams mokyklose veda ir su mokiniais dirba LŠS instruktoriai. Nemažą dalį instruktorių sudaro atsargos kariai ir šiuo metu tarnaujantys. LŠS pažymi, kad kursus moksleiviams vedantys šauliai yra apmokomi ir darbui su specialiųjų poreikių turinčiais vaikais.

„Praėjusį rudenį kurso koordinatoriai ir instruktoriai stiprino savo žinias ir įgūdžius – „Diemedžio“ ugdymo centras vedė nuotolinius mokymus apie darbą su mokiniais, turinčiais elgesio ir emocijų sunkumų, o Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras organizavimo praktinius užsiėmimus, kurių metu analizuota, kaip tinkamai kursą vesti mokiniams, turintiems įvairiapusių raidos sutrikimų, silpnaregiams ir akliesiems“, – rašoma atsiųstame komentare.

Per tris kurso dienas devintokai mokosi, kaip elgtis ir išvengti pavojaus gyvybei bei sveikatai ekstremalių situacijų atveju, išgyvenimo lauko sąlygomis pagrindų, pavyzdžiui, kaip įkurti laužą, įsirengti pastogę, suteikti pirmąją pagalbą ištikus nelaimei ir kitų įgūdžių, kurie gali praversti ir kasdieniame gyvenime.

Devintokai taip pat supažindinami su įvairia ekipuote, išmoksta, kaip susidėti būtiniausių išgyvenimui daiktų kuprinę, kaip reikėtų paruošti sausą davinį, užsimaskuoti, apsirengti ar saugiai naudotis ginklu, jeigu iškiltų būtinybė, įgyja topografijos žinių.

Padidintas finansavimas Šaulių sąjungai: dalis lėšų skirta ugdymui

Prie projekto prisidedanti Krašto apsaugos ministerija (KAM) šiais metais padidino finansavimą Šaulių sąjungai. Šiemet sąjungos lėšos augs iki 13,6 mln. eurų, iš jų 2,5 mln. eurų skiriama pilietiškumo ugdymui ir jaunųjų šaulių veikloms.

„Kasmet nuosekliai didinant organizacijai skirtą finansavimą yra numatyta, kad pagal organizacijos suplanuotus resursus, dalis didinamo finansavimo bus skirta šio kurso įgyvendinimui“, – Eltai pranešė KAM.

Švietimo ministerija primena, kad 9–10 klasėse pilietiškumo ugdymas yra privalomas visiems mokiniams, o žemesnėse klasėse pilietiškumo ugdymas integruojamas į kitas pamokas. 11–12 klasėje mokiniai gali rinktis „Nacionalinio saugumo ir krašto gynybos“ dalyką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.