Vilnius priartėjo prie paskutinio žingsnio pakeisti dviejų sostinės gimnazijų pavadinimus: nurodė, kaip jos vadinsis

Liko paskutinis žingsnis iki tol, kol Vilnius pakeis dviejų Vilniaus gimnazijų – Salomėjos Nėries ir Sofijos Kovalevskajos – pavadinimus. Apie tai feisbuke trečiadienį pranešė Vilniaus vicemeras Arūnas Šileris.

Salomėjos Nėries gimnazija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Salomėjos Nėries gimnazija<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Arūnas Šileris<br>VU nuotr.
Arūnas Šileris<br>VU nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-02-21 11:32, atnaujinta 2024-02-21 11:41

S.Nėries gimnazija gautų Šv. Kortrynos vardą, S.Kovalevskajos gimnazija turėtų būti pervadinta į Sostinės gimnaziją.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Istorinės atminties komisija jau pritarė sprendimui pakeisti šių gimnazijų pavadinimus, tačiau galutinai tą patvirtinti turės sostinės taryba.

„Sudie Salomėjos Nėries gimnazijos pavadinimui. Pasitikit Šventos Kotrynos vardo gimnaziją!!!

Širdyje ramybė. Po daugelio metų nežinios ir stumktraukio bandant keisti mokyklos pavadinimą, galiu pasidžiaugti, kad iki naujo pavadinimo patvirtinimo liko tik vienas žingsnis – patvirtinimas miesto Taryboje.

Istorinės atminties komisija palaimino Šv. Kotrynos gimnazijos pavadinimą! Sudie Salomėja, labas Kotryna, filosofijos ir mokslų globėja!

Ir kita džiugena. Kartu pritarta ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijos vardo pakeitimui į Sostinės gimnazijos pavadinimą!!!! Irgi nuveiktas didžiulis, nors ir mažiau matytas, darbas“, – rašė Vilniaus miesto vicemeras.

ir mažiau matytas, darbas“, – rašė Vilniaus miesto vicemeras A.Šileris.

ELTA primena, kad diskusijos dėl Vilniaus Salomėjos Nėries mokyklos pavadinimo keitimo viešoje erdvėje tęsiasi jau kurį laiką. Mokyklos vadovybė jau anksčiau buvo prakalbusi apie ketinimus keisti ugdymo įstaigos vardą.

Vasario viduryje Salomėjos Nėries ir Sofijos Kovalevskajos gimnazijos kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę, prašydamos pakeisti jų pavadinimus.

Nuo praėjusių metų gegužės 1-osios Lietuvoje įsigaliojo dekomunizacijos įstatymas. Jis taikomas bet kokia forma įamžintiems ar atvaizduojamiems asmenims, simboliams, informacijai, propaguojančiai totalitarinius, autoritarinius režimus ir jų ideologijas.

2022 metų gruodį Seimo priimtas įstatymas taip pat sudaro prielaidas pašalinti iš viešųjų erdvių totalitarizmo ir autoritarizmo simbolius – paminklus, kitus memorialinius objektus, gatvių, aikščių ir kitų viešųjų objektų pavadinimus.

Viešųjų objektų pripažinimą tokiais, kuriais propaguojami totalitariniai, autoritariniai režimai ir jų ideologijos, numatyta atlikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) ir savivaldybių institucijoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.