Kodėl švietimo bendruomenei įtemptu metu teko atsisveikinti su NŠA vadove? G. Jakštas papasakojo, kas galutinai perpildė kantrybės taurę

Pirmadienį pasirodžiusi žinia apie Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) vadovės Rūtos Krasauskienės pasitraukimą daliai mokytojų sukėlė nuostabą, dar kitai – net pasipiktinimą. Mat iki šiol buvo teigiama, kad agentūra savo darbą atlieka tinkamai, tačiau švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas portalui lrytas.lt atskleidė, kodėl su NŠA vadove galiausiai teko atsisveikinti.

Pirmadienį pasirodžiusi žinia apie Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) vadovės Rūtos Krasauskienės pasitraukimą daliai mokytojų sukėlė nuostabą, dar kitai – net pasipiktinimą.<br> Lrytas.lt koliažas
Pirmadienį pasirodžiusi žinia apie Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) vadovės Rūtos Krasauskienės pasitraukimą daliai mokytojų sukėlė nuostabą, dar kitai – net pasipiktinimą.<br> Lrytas.lt koliažas
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Rūta Krasauskienė<br>T.Bauro nuotr.
Nacionalinė švietimo agentūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nacionalinė švietimo agentūra<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2024-02-27 16:51, atnaujinta 2024-04-09 13:28

Kaip jau skelbta anksčiau, R.Krasauskienė bendru jos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) sutarimu netrukus paliks NŠA direktorės kėdę, nors agentūros vadove dar vienai kadencijai ji buvo perrinkta tik praėjusių metų rugpjūtį.

Naujienų portalui lrytas.lt situaciją plačiau pakomentavęs ministras G.Jakštas pažymėjo, jog tokį sprendimą teko priimti dėl to, kad kasdieniai agentūros darbai nuolat vėluodavo, nebuvo laikomasi svarbių terminų, todėl dirbti esą darėsi vis sudėtingiau.

„Tai nėra Rūtos pirma kadencija – matydavome, kad neretai tie darbai, kad ir smulkiausi, sutarus, kad kažkas bus padaryta kažkuriai datai, nebūdavo padaryta.

Suprantame, kad tuos darbus nebūtinai daro pati vadovė, bet vadovo atsakomybė yra sudėlioti procesus, taip įdiegti tas vertybes institucijoje, kad terminų turime laikytis ir darbus turime padaryti kokybiškai, laiku.

Tai buvo patys smulkiausi darbai, pavyzdžiui, patvirtinti kažkokį įsakymą – klausiame, kada jis bus, girdime, kad bus penktadienį. Ateina penktadienis – nespėjome, bus savaitės pradžioje. Ateina savaitės pradžia – tai iki savaitės galo. Ateina savaitės galas – nespėjome, kitos savaitės pradžioje. Ir taip nuolat“, – pasakojo ministras.

Pasak G.Jakšto, ministerijos kantrybės taurę perpildė paskutinis įvykis, kai dėl NŠA kaltės Vyriausybei dabar tenka kovoti dėl daugiau nei pusės milijono eurų. Ministras užsiminė, kad agentūros neatsakingumas šįkart tiesiog šokiravo.

„Struktūrinių fondų periodas baigėsi 2023 metų pabaigoje, ir už vykdytas veiklas reikia pateikti mokėjimo prašymus Finansų ministerijai. Finansų ministerijos griežčiausias terminas yra sausio 31 diena. Daugelis tą padaro gerokai anksčiau, nelaukdami, bet iš Švietimo agentūros to laiku nesulaukė.

Ką tai reiškia – pagal taisykles tai reiškia, kad nebus finansuojama daugiau nei 600 tūkst., ir tai, kas buvo numatyta iš struktūrinių fondų, turėsime finansuoti iš valstybės biudžeto. Dabar sprendžiame su Finansų ministerija, kad taip nenutiktų, tai toks aplaidus požiūris matome, kad vis išlenda“, – aiškino ŠMSM vadovas.

Tiesa, G.Jakštas dar kartą pakartojo, kad R.Krasauskienės pasitraukimas niekaip nėra susijęs su netrukus prasidėsiančiais tarpiniais vienuoliktokų patikrinimais ir tomis problemomis, apie kurias viešojoje erdvėje diskutuoja patys pedagogai.

Ministras pabrėžė, kad pasiruošimas tarpiniams vienuoliktokų patikrinimams ir toliau vyksta sklandžiai.

„Bet tarpiniai žingsniai iki to nueinant kartais vėluodavo. Tie pažadai, kad bus tada ar tada, būdavo dažni, o realybė prasilenkdavo. Man svarbu, kad Švietimo agentūra būtų patikima institucija – jos partneris yra ne tik ministerija, bet ir švietimo bendruomenė, apskritai visuomenė, tai klausimas yra kaip mes įtraukiame žmones į procesus ir kaip iškomunikuojame, kiek mes esame patikimi, kad padarome laiku tai, ką pažadame.

Jeigu tai, kas yra pažadėta ministerijai, yra nepadaroma laiku, tai klausimas, kas yra pažadama mokytojams, kurie neturi sprendžiamosios galios, kiek su jais tada yra laikomasi terminų? Ir iš bendruomenės matome, kad ji jaučiasi panašiai, kaip ir ministerija. Man svarbu, kad to nebūtų, kad institucija būtų patikima, skaidri, aiški, laiku ir kokybiškai padaranti darbus.

Matėme, kad tą įgyvendinti dabartinei vadovei nelabai pavyks, ir bendru sutarimu sutarėme, kad ji pasitraukia“, – dėstė ministras.

Pasak G.Jakšto, R.Krasauskienė šiuo metu atostogauja – šią žinią svarstyta pranešti po jos atostogų, tačiau NŠA direktorė iniciatyvą parodė būtent dabar.

„Dėl datos kažkokio pasitarimo nebuvo, gavome prašymą, kuriame nurodyta, nuo kurios datos norėtų jau atsistatydinti, o šiuo metu ji atostogauja. Nemanau, kad dabar kalbėti apie tai buvo tinkamas laikas – aš galvojau, kad grįš iš atostogų ir galėsime iškomunikuoti pokytį, bet ta komunikacija atsirado ne iš mūsų, o iš kitos pusės, tai mes atsakome į klausimus atvirai“, – aiškino ministras.

Jis pridūrė, kad paskutiniame pokalbyje su R.Krasauskiene dalyvavo ministerijos kancleris, paties G.Jakšto jame nebuvo.

„Buvo įvardinta aibė dalykų, kurie vėluodavo, kurie būdavo padaromi ne laiku, ir klausimas buvo toks, ar galime kažkaip užsitikrinti, kad tai pasikeis. Tuo negalėjome įsitikinti, tad bendru sutarimu sutarta, kad vadovė pasitraukia. Patį prašymą parašė R.Krasauskienė“, – patikslino ministras.

Tiesa, po šio sprendimo sujudo ir mokytojų bendruomenė – pedagogai piktinosi, kad likus tiek mažai laiko iki tarpinių vienuoliktokų patikrinimų instituciją palikti be vadovo yra neatsakinga, o ir tiek pati ministerija, tiek NŠA nuolat kartojo, kad yra „viskam pasiruošę“, kad jokių problemų nėra.

G.Jakštas akcentavo, kad darbai Švietimo agentūroje nesustoja ir nesustos, net jei konkursas į naujo vadovo poziciją ir užtruks.

„Kad ir koks pokytis bebūtų, visada yra nepasitenkinimo – net kai buvo skirtos papildomos lėšos pasirengimui dirbti su atnaujintomis programomis ir buvo skirti 7 milijonai eurų, vis tiek buvo pasipiktinimo.

Pasirengimas tarpiniams patikrinimams, kaip ir minėjau, yra su tuo tikrai nesusijęs – tai yra tiesiog nuolatinis nesugebėjimas laiku padaryti to, kas yra sutarta. Į tarpinius patikrinimus mes žiūrime atidžiai – yra įsitraukę ministerijos kolegos ir vienas žmogus tikrai nenulems, kada įvyks tarpiniai patikrinimai ir kaip jie įvyks – tai yra institucija su triženkliu skaičiumi darbuotojų. Bus žmogus, kuris pakeis išėjusią vadovę, ir užtikrins, kad tie procesai toliau vyktų sklandžiai.

Jokio nerimo ar baimės dėl to, manau, neturėtų būti, juolab, kad jau buvo ir testavimas, mokyklos išsibandė užduotis, tikrai ne pati direktorė rengė tas užduotis. Tos užduotys bus parengtos ir tarpiniai patikrinimai įvyks“, – aiškino ŠMSM vadovas.

Kas NŠA vadovo kėdėje pakeis R.Krasauskienę, pasak G.Jakšto, pasakyti dar sunku, tačiau ministras neabejoja, kad darbai dėl vadovybės pokyčių nestrigs ir galiausiai bus surastas tinkamiausias kandidatas.

„Galima ieškoti sąmokslo teorijų ir piktintis, kad dabar ne laikas, bet, mano supratimu, nėra geresnio laiko – laikas yra tada, kai jis ateina. Agentūra savo veiklos nestabdo, po tarpinių patikrinimų vyks egzaminai, vasarą vyks pasirengimas, reikės ruošti metodinę medžiagą, vertinti, ar viskas pasiruošta, nes nuo rugsėjo startuos atnaujintas ugdymo turinys kitose klasėse, kur nestartavo nuo šio rugsėjo, tai tie darbai vyksta visus metus.

Kol kas dar ir pati vadovė yra nepalikusi pareigų, o kalbėti, kas konkrečiai ją pakeis, man atrodo, dar truputį per anksti. Kalbamės su žmonėmis ir kai bus sprendimas – pranešime, vertinsime, kad nedelstume ir su konkurso paskelbimu.

Visi yra labai gabūs kritikuoti, bet kad patys švietimo ekspertais save įvardinantys žmonės ateitų į konkursus, prisiimtų atsakomybę ir galėtų vesti tokią instituciją, tokių žmonių nėra daug – matėme, kad ir konkurse praėjusiais metais nebuvo daug tokių asmenybių“, – kalbėjo G.Jakštas.

Ministras šiek tiek baiminosi, kad pats konkursas į NŠA direktoriaus vietą gali užtrukti, tačiau esą bus stengiamasi rasti patį geriausią kandidatą.

„Norisi, kad jis startuotų kuo greičiau ir tikrai nesinori priimti žmogaus, kad būtų tik užimta pozicija, bet ieškosime tol, kol rasime žmogų, kuris įgyvendins tas idėjas ir padarys organizaciją tokią, kokios mes visi norime“, – kalbėjo jis.

R.Krasauskienė praėjusiais metais laimėjo konkursą ir penkerių metų kadencijai buvo perrinkta į NŠA vadovo pareigas.

R.Krasauskienė yra dirbusi mokytoja, vadovavo Vilniaus Žemynos gimnazijai, buvo Lietuvos mokyklų vadovų asociacijos, Lietuvos gimnazijų vadovų asociacijos viceprezidentė, Lietuvos švietimo tarybos pirmininko pavaduotoja, 2020 m. paskirta NŠA vadove.

NŠA direktorės pareigas ji dar turėtų eiti iki kovo pradžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.