G. Jakšto ir R. Skaudžiaus manevrą įvertinusios švietimo profsąjungos: sumaišties bus dar daugiau

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas apsisprendė – antrą kartą neša premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo prašymą, o savo pareigas jau paliko viceministras Ramūnas Skaudžius.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas apsisprendė – antrą kartą neša premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo prašymą, o savo pareigas jau paliko viceministras Ramūnas Skaudžius.<br>Lrytas.lt koliažas
Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas apsisprendė – antrą kartą neša premjerei Ingridai Šimonytei atsistatydinimo prašymą, o savo pareigas jau paliko viceministras Ramūnas Skaudžius.<br>Lrytas.lt koliažas
Gintautas Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Ramūnas Skaudžius.
Ramūnas Skaudžius.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Egidijus Milešinas<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Navickas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Jakštas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Gintautas Jakštas<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Egidijus Mileišinas<br>V.Skaraičio nuotr.
Egidijus Mileišinas<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
A.Navickas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 1:24 PM, atnaujinta Apr 9, 2024, 2:22 PM

Su šia žinia antradienį taip pat pristatyti ir pykčio bangą sukėlusių vienuoliktokų tarpinių patikrinimų pokyčiai – jų sesija bus laikoma pilotine, o patikrinimų rezultatai į galutinį brandos egzamino vertinimą galės būti įtraukti tik pačių mokinių pageidavimu.

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti švietimo profesinių sąjungų vadovai šias naujienas vertina dvejopai – mat sprendimai dėl tarpinių patikrinimų tam tikros ramybės įneš, tačiau tokie ministerijos vadovybės pokyčiai šiandien tikrai nieko gero neduos.

E.Milešinas: sumaišties bus dar daugiau

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) pirmininkas Egidijus Milešinas svarstė, ką iš esmės galėtų pakeisti ministerijos galvų pasikeitimas.

„Man klausimas kyla, kas nuo to pasikeis, kad dabar ateis naujas žmogus, nauja komanda, nes ir viceministras, ir ministras keistųsi. Stebėsim, kas čia toliau vyks, nes tikrai ne pats geriausias laikas tokiems sprendimams priimti, vien dėl to, kad ir tarpiniai beveik pasibaigę, ir dvyliktokų brandos egzaminų sesija tuoj prasideda.

Tai, manau, kad sumaišties bus dar daugiau“, – vertino E.Milešinas.

O štai kalbėdamas apie sumanymą tarpinių patikrinimų sesiją laikyti pilotine LŠMPS vadovas pagyrė, kad tai šiuo atveju, ko gero, yra pats racionaliausias ministerijos sprendimas.

„Iš daugelio svarstytinų sprendimų, mano galva, tai yra racionaliausias sprendimas. Tų nesklandumų tikrai buvo nemažai, tik tiek, kad kol kas nelabai įsivaizduoju, jeigu vieni norės pasiimti rezultatus, o kiti ne, kaip bus kitais metas – vieni vienokį egzaminą laikys, kiti – kitokį, tai čia dar daugiau sumaišties bus“, – komentavo pedagogas.

Tiesa, kaip teigė E.Milešinas, nors dabar ministerijos vadovai pažadėjo daug pokyčių, įskaitant ne tik patikrinimus, bet ir, pavyzdžiui, vadovėlių ir metodinės medžiagos trūkumo šalinimą, neaišku, kaip jie atsispindės realybėje.

„Kai yra šnekama žodžiu ir tokiomis aplinkybėmis, kai atsistatydina ir išeina, galima šnekėti daug ką. Bet vienaip ar kitaip turės ateiti kažkas naujas, turės įsivertinti. Nuo ministerijos nelabai ir priklauso tam tikri dalykai – gali būti dideli norai, bet dėl laiko ir finansų trūkumo jie neįgyvendinami.

Pasakyti galima daug ką, bet kaip tai realiai įgyvendinti, reikės stebėti ir žiūrėsim, kaip seksis“, – aiškino LŠMPS vadovas.

A.Navickas: pasitikėjimo tai nepridės

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas Andrius Navickas svarstė, kad po ministerijos vadovybės subyrėjimo situacija iš esmės tampa nebevaldoma.

„Sunku net ir nuspėti – dabar turbūt situacija lieka visiškai nebevaldoma. Natūralu, kad visos bandytos ir darytos skubotos reformos apsivertė negerąja puse, kuria buvo galima tikėtis, ir dabartiniu metu jų pasitraukimas nieko gero irgi neduoda.

Vargu, ar galima tikėtis, kad apskritai dabar kažkas imsis atsakomybės, iki Seimo rinkimų likus pusmečiui. Ką daryti šitoje situacijoje, sunku net pasakyti“, – komentavo A.Navickas.

Tuo metu sprendimą dėl tarpinių patikrinimų jis vertina palankiai – pasak LŠDPS vadovo, to reikėjo imtis jau iš pat pradžių.

„Mes nuosekliai sakydavome, kad daryti eksperimentus su visa Lietuva, su moksleivių ateitimi tikrai nėra protinga. Manome, kad čia būtų teisingas toks variantas“, – portalui lrytas.lt sakė A.Navickas.

Jo manymu, bent jau žinia dėl tarpinių patikrinimų rezultatų vienuoliktokus turėtų šiek tiek nuraminti.

„Bet, aišku, pasitikėjimo sistema tokie nevykę eksperimentai tikrai neprideda. Linkėtume ateities vyriausybėms ir ministrams visgi gerai įsivertinti ir eksperimentus daryti su mažesnėmis grupėmis ir pasiruošus“, – komentavo mokytojas.

Primename, kad po diskusijų ir pasipiktinimo audrą sukėlusių vienuoliktokų tarpinių patikrinimų ministras G.Jakštas antradienį surengtos spaudos konferencijos metu pranešė žinią – jau atsistatydino viceministras Ramūnas Skaudžius.

Taip pat jis pats nurodė dar kartą premjerės Ingridos Šimonytės prašysiantis jį atleisti iš ministro pareigų. Antrą prašymą ministras žada įteikti jau netrukus.

„Jau ne kartą teko ir pačiam prisiimti atsakomybę už sprendimus, kurių pats nepriėmiau. Daugiau to daryti nenoriu, tad šiandien ir viešai prašau premjerės priimti mano atsistatydinimą iš švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigų“, – sakė G.Jakštas.

Paklaustas, kaip ŠMSM darbą įsivaizduoju toliau, G.Jakštas akcentavo, kad ministerija ir visa švietimo sistema nėra pastatyta ant vieno ar dviejų žmonių.

„Ministerija, kaip aparatas, tikrai galės sėkmingai veikti. Mes jaučiame atsakomybę už sprendimus, dėl to ir padarėme apibendrinimą, įvertinome, kokios buvo padarytos sisteminės klaidos ir kaip reikėtų jas spręsti. Kas bus tas žmogus, kuris toliau ves ar sprendimus koreguos, tai jau priklausys nuo premjerės sprendimo“, – patikino G.Jakštas.

Tiesa, jis nesiėmė prognozuoti, ar šįkart premjerė jo prašymą patenkins, tačiau užsiminė kad sprendimas trauktis susijęs ir su I.Šimonytės komanda.

„Tiesiog įvardijau, kad tokiomis sąlygomis mums dirbti yra nelabai įmanoma, kadangi premjerės komanda labiau trukdo nei padeda ir ta darbo kultūra, kuri atkeliauja iš ten, man asmeniškai ir mano komandai yra nepriimtina“, – aiškino ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.