N. Cesiulis apie sumaištį sprendžiant narkotikų mokyklose bėdą: atėjo su kitomis kuprinėmis, šiukšliadėžes užkimšo cigaretėmis

Praėjusių metų pabaigoje trijose šalies savivaldybėse pradėtas pilotinis projektas dėl mokinių narkotikų vartojimo jau davė vaisių, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Jos teigimu, vien per vasario ir kovo mėnesį pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, o į anoniminę jaunimui skirtą liniją suplūdo per 160 pranešimų apie neleistinų medžiagų vartojimą moksleivių tarpe.

Pasak Alytaus miesto mero, prieš trejus metus savivaldybė jau inicijavo paviršių tyrimus mokyklose – nustatyta, kad beveik visose mokymo įstaigose ant paviršių rasta narkotinių medžiagų.<br> Lrytas.lt koliažas
Pasak Alytaus miesto mero, prieš trejus metus savivaldybė jau inicijavo paviršių tyrimus mokyklose – nustatyta, kad beveik visose mokymo įstaigose ant paviršių rasta narkotinių medžiagų.<br> Lrytas.lt koliažas
Narkotikai<br>123rf asociatyvi nuotr.
Narkotikai<br>123rf asociatyvi nuotr.
Nerijus Cesiulis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Nerijus Cesiulis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Agnė Bilotaitė <br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė <br>T.Bauro nuotr.
Pareigūnai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pareigūnai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rūkymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rūkymas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Elektroninės cigaretės<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2024-04-15 12:07, atnaujinta 2024-04-15 12:38

Pirmadienį pristatyti trijų šalies savivaldybių (Vilniaus m., Alytaus m. ir Klaipėdos raj.) tarpiniai Vidaus reikalų ministerijos inicijuoto bandomojo narkotikų prevencijos projekto rezultatai pasirinktose Lietuvos mokyklose.

„Ką mes padarėme – pirmiausia, mokyklose mūsų bendruomenių pareigūnai atliko saugumo vertinimus pagal parengtą specialų klausimyną, taip pat kiekvienai mokyklai buvo parengtas specialus veiksmų planas.

Kaip pamatėme iš patirties, kiekviena mokykla turi savo specifiką, savo išskirtinę situaciją, todėl kiekvienai mokyklai parengtas atskiras planas“, – aiškino ministrė.

Pasak A.Bilotaitės, ir toliau yra vykdomos sisteminės prevencinės priemonės tiek mokinių, tiek tėvų bendruomenėms, vyksta vieši ir nevieši policijos patruliavimai mokyklų teritorijose, naudojami dronai.

Kaip teigė vidaus reikalų ministrė, savivaldybės, sutikusios dalyvauti pilotiniame projekte, rodo stiprią lyderystę, ypač pasiteisino ir policijoje atsiradusi anoniminė telefono linijai jaunimui ir ne tik, kur galima pranešti apie narkotikų vartojimo problemas.

„Per vasario-kovo mėnesį buvo 167 tokie pranešimai, realizuota 22 proc. pranešimų. Pradėta 15 ikiteisminių tyrimų, kuriuose nustatyta 10 asmenų, kurie įtariami galimai padarę nusikalstamas veikas“, – informavo A.Bilotaitė.

Kol kas tokio pilotinio projekto rezultatai, kaip pabrėžė ji, yra tik tarpiniai – platesnio vaizdo tikimasi vasarą.

„Rezultatai yra tikrai teigiami – matome, kad tai pasiteisino, kad tos minkštosios ir kietosios priemonės tikrai duoda rezultatų. (...) Matome, kad yra labai ryškūs tarpinstitucinio bendradarbiavimo pokyčiai ir kompetencijų augimas, įsitraukimas. Ir tas algoritmas, tikiuosi, bus patvirtintas ir pritaikytas visoje Lietuvoje.

Ką mes fiksuojame – jeigu anksčiau šitose mokyklose mes nefiksuodavome teisės pažeidimų atvejų, šio piloto metu stebime tam tikrus atvejus, kai yra fiksuojami teisės pažeidimai, bet tai yra susiję pirmiausiai su tuo, kad tiek mokyklų bendruomenė, tiek moksleivių ir tėvų bendruomenė įgijo naujų gebėjimų suprasti, kas yra tokie pažeidimai ir kaip tai atpažinti“, – kalbėjo ministrė.

Kokios reakcijos sulaukė?

Alytaus meras Nerijus Cesiulis savo ruožtu aiškino, kad Alytaus savivaldybė bene viena pirmųjų pradėjo kalbėti apie narkotikų mokyklose problemą.

„Mes nesame tie žmonės, kurie slepiasi smėlyje ir sako, kad to nėra. Taip, narkotikai yra problema numeris vienas Lietuvoje, vartojimas yra, jaunimas patys prisipažįsta. Paklausus jaunimo, ar bandė, ar žino, didžioji dalis jaunimo yra ir bandę, ir žino, ir jie to neslepia“, – pasakojo N.Cesiulis.

Pasak Alytaus miesto mero, prieš trejus metus savivaldybė jau inicijavo paviršių tyrimus mokyklose – nustatyta, kad beveik visose mokymo įstaigose ant paviršių rasta narkotinių medžiagų.

„Kai kurios mokyklos, kurioms mes pasiūlėme dalyvauti ir pasakyti, kad vis dėlto einame ir tampame pilotais, nė viena mokykla nenori, nes tai yra mokyklos įvaizdžio klausimas. Ir jei sužinos tėvai, kad toje mokykloje yra narkotikai, tėvai tą mokyklą vertins visiškai kitaip.

Bet mes šitoje vietoje esame drąsūs, kalbėdami su policijos pareigūnais pasikvietėme juos, padarėme pirmąjį eksperimentinį tyrimą atvesdami policijos pareigūnus, šunis, ir tiesiog pradėjome tikrinti“, – prisiminė N.Cesiulis.

Pasak jo, visoje bendruomenėje tokia pareigūnų intervencija sukėlė didelį šoką, o moksleiviai jų vengė kaip tik sugalvojo.

„Daugelis jaunimo tą dieną neatėjo į mokyklą, nes mokytojai tiesiog informavo tėvus, patį jaunimą, kad bus tikrinami.

Kiti atėjo su kitom kuprinėm, o kiti, eidami į mokyklą, tiesiog apėjo mokyklą ir nuėjo kažkur kitur, bet radome šiukšlių dėžėse šalia mokyklos įvairių prietaisų, įvairių elektroninių cigarečių, ir supratome, kad reikalingas pilotinis projektas, kad suprastume, kas iš tikrųjų yra“, – aiškino Alytaus miesto vadovas.

Kaip svarstė N.Cesiulis, Alytus greičiausiai bus pirmasis miestas, išstūmęs narkotines medžiagas iš mokyklų, tačiau ar išstums jas iš gyvenimo – neaišku.

„Darome viską, kad narkotikai į mokyklas nepatektų – vieni tveria tvoras, mes įrenginėjam kameras, stebėjimo sistemas, perkame detektorius ir jaunimas tą žino, puikiai girdi, bet jeigu prekyba vyks ne mokykloje, tikėtina, kad ta prekyba vyks kažkur kitur“, – akcentavo meras.

N.Cesiulio teigimu, stebint šio skaudulio mastą keičiasi ir tėvų požiūris – jei anksčiau jie nepritarė, kad vaikai būtų mokykloje patikrinti, dabar kai kur tokį sutikimą davė 100 proc. tėvų.

„Iš pradžių tėvai priešinosi, tačiau dabar supranta to naudą, ir kad bet kuris auklėtojas, pamatęs apsvaigusį vaiką, galėtų nesudėtingai patikrinti“, – sakė jis.

Policijos departamento atstovas Mindaugas Akelaitis pažymėjo, kad per šių metų pirmą ketvirtį policija užregistravo 12 proc. daugiau nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinių medžiagų apyvarta.

„Ką tai reiškia – kad tie nusikaltimai buvo ištraukti iš šešėlio, ir tai labai aiškiai indikuoja, kad policija ne tik deklaratyviai kalba apie tai, kad narkotikai yra problema ir tam skiriamas papildomas dėmesys, bet tai rodo ir faktai“, – pabrėžė jis.

Pasak M.Akelaičio, nusikaltimų, susijusių su narkotikais, didėjimas, indikuoja ir aktyvų policijos ir kitų visuomenės narių įsitraukimą į problemos sprendimą.

Policijos atstovas ragino ir toliau informuoti apie tai, ką pavyksta pastebėti ugdymo įstaigose ir pranešti apie neleistinų medžiagų vartojimo atvejus.

Kaip anksčiau skelbė VRM, projekte dalyvauja dauguma prevenciją vykdančių institucijų ir organizacijų – Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), Vidaus reikalų, Švietimo, mokslo ir sporto, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, projekte dalyvaujančių savivaldybių administracijos, Visuomenės sveikatos biurai, Pedagoginės psichologinės tarnybos, taip pat Policijos departamentas, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, Lietuvos dienos centrų asociacija, Lietuvos jaunimo organizacijų taryba, Jaunimo reikalų agentūra ir kiti.

Ministerija atkreipia dėmesį, kad šalyje pastaruoju metu stebimas nepilnamečių narkotikų vartojimo didėjimas. 2023 m. sausio-rugpjūčio mėn. registruoti 75 nepilnamečiai, įtariami padarę nusikalstamas veikas, susijusias su disponavimu narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis ir jų kontrabanda, o 2022 m. tuo pačiu laikotarpiu – 66 nepilnamečiai.

„Didėja ir administracinių nusižengimų skaičius, kuriuos dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų vartojimo padaro nepilnamečiai iki 16 m., negalintys būti traukiami administracinėn atsakomybėn dėl savo amžiaus. 2022 m. per visus metus tokių nepilnamečių buvo nustatyta 94, o per š. m. nepilnus 9 mėn. – 121“, – statistine informacija dalijosi VRM.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.