Vietoje įdegio kremo – tabletė

Nuo saulės poveikio saugomės tepdami ar purkšdami kremus ir losjonus. Tačiau yra ir dar įdomesnių bandymų suvaldyti saulę. Štai vietoje įdegio kremo jau kuriamos geriamos tabletės.

Vietoje įdegio kremo jau kuriamos geriamos tabletės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vietoje įdegio kremo jau kuriamos geriamos tabletės.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Jan 7, 2018, 1:39 PM

Deja, JAV dermatologai kol kas dar nėra vieningos nuomonės, kad tabletės iš tiesų veiksmingos. „Nors išgerti piliulę atrodo labai patogu, tačiau patikimiausios apsaugos nuo saulės priemonės vis tik yra šešėlis, lengvi kūną nuo spindulių saugantys drabužiai ir vandeniui atsparūs plataus veikimo kremai nuo įdegio, kurių SPF yra mažiausiai 30“, – perspėja JAV Detroito miesto ligoninės Dermatologijos skyriaus valdybos pirmininkas Henris Limas.

Tad kas per preparatas yra minėtosios tabletės? H.Limas dėsto, kad pagrindinis piliulės komponentas – Centrinės Amerikos papartinio augalo Polypodium leucotomus ekstraktas. Studijos rodo, kad šio augalo ekstraktas prailgina laiką, per kurį oda įdega ultravioletiniuose spinduliuose. Nors šios augalo savybės dar tyrinėjamos, tačiau manoma, kad Polypodium leucotomos veikia kaip antioksidantas. Taigi, jis saugo odą nuo oksidacinio poveikio, kurį sukelia buvimas saulėje.

Be to, H.Limas remiasi ir Europoje atliktomis studijomis, sakančiomis, kad Polypodium leucotomos gali sumažinti jautrumą saulei. Tai svarbu žmonėms, kenčiantiems nuo polimorfinio bėrimo nuo šviesos.

Tabletėms su Polypodium leucotomos ekstraktu dar nėra priskiriamas SPF reitingas, nes produktas nėra tepamas ant odos. Tačiau, anot H.Limo, lyginamosios studijos rodo, kad tablečių apsauga gali būti prilyginta 3 – 5 SPF. Tai gerokai mažiau nei 30 SPF. Tokį ir didesnį SPF skaičių turinčias priemones Amerikos dermatologų akademija rekomenduoja naudoti apsaugai nuo saulės.

Nuo saulės saugančių piliulių sudėtyje taip pat yra ir daugiau antioksidantų: tai žaliosios arbatos ekstraktas, taip pat vitaminai C ir E. Šie komponentai taip pat turi savybių, padedančių apsisaugoti nuo saulės poveikio. Vis tik, nors kiekvienas komponentas atskirai yra veiksmingas, anot H. Limo, dar laukiama studijų, kurios patvirtintų komponentų veiksmingumą, kai jie vartojami kartu. Visai gali būti, kad ekstraktų kiekiai tabletėje bus nedideli, idant organizmas galėtų juos visus pasisavinti kartu.

Tad jeigu žmonės geria tabletes nuo saulės, jie, dėl visko pikto, turėtų nepamiršti vartoti ir papildomos apsaugos nuo saulės.

Šviesos terapija odai namuose

Kodėl kai kurie iš mūsų atrodo jaunesni ar vyresni nei yra iš tiesų? Kodėl vienų oda lygi ir graži, o kitų – išvagota raukšlių? Atsakymas paprastas – tai genetika. Tačiau yra ir šis tas daugiau. Greta genetikos reikia pridėti dar tris priežastis, kurios sukelia odos pokyčius.

Visų pirma, su amžiumi mažėjantis kolagenos kiekis. Kolagenas – tai drėgmės molekulės, kurios veikia kaip odos statybinė medžiaga. Kai praranda drėgmė, oda tampa plonesnė, mažiau elastinga ir dažnai nebe tokios spalvos, kokia buvo. Greta šios priežasties, odos senėjimą dar lemia saulės poveikis ir rūkymas.

Tad kaip odos būklę veikia šviesos terapija? Odos ląstelės absorbuoja 590 ir 950 nanometrų ilgio bangas. Mūsų ląstelės paverčia šių spindulių energiją į „kurą“, kuris greitina ląstelių medžiagų apykaitą.

NASA tyrimai parodė, kad šviesos terapija padidino ląstelių augimą 200 proc. Ir jeigu NASA tyrimų tikslas – sužalojimų gydymas, šviesos terapija veiksminga ir odos grožiui. Padidėjęs ląstelių aktyvumas skatina naujų kolageno ir elastino – odos statybinių medžiagų – gaminimą.

Šviesos terapija gali pagelbėti ne tik odos jaunystei sugrąžinti, bet ir spuogų atsikratyti. Aknė yra viena dažnesnių odos negalavimo priežasčių paauglių ir suaugusiųjų tarpe. Ir nors aknė nėra ypač pavojinga sveikatai, tačiau sukelia nemenkų emocinių išgyvenimų. Be to, dėl sunkios aknės formos odoje gali likti randų. Mėlyna šviesa (415-420 nanometrų ilgio spinduliai) sąveikauja su aknės bakterija ir pagamina deguonies „marškinėlius“. Šis „rūbelis“ užmuša aknės bakteriją. Tuo tarpu raudona šviesa (630 nanometrų ilgio banga) sumažina uždegimą ir matomas aknės žymes.

Įdomu tai, kad šviesos terapijos prietaisus galima naudoti namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.