Ateityje – tik belaidė elektra?

Šviečianti elektros lemputė: kas čia gali būti neįprasto? Tačiau jeigu ši lemputė dega neprijungta prie jokio laido ar baterijos – tai jau stebuklinga.

Jau yra sukurtos ir gudriosios belaidės ausinės, kurios ne tik į abi ausis be laido iš prietaiso siunčia muziką, bet ir jose pačiose galima išsaugoti norimų dainų įrašus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jau yra sukurtos ir gudriosios belaidės ausinės, kurios ne tik į abi ausis be laido iš prietaiso siunčia muziką, bet ir jose pačiose galima išsaugoti norimų dainų įrašus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 23, 2015, 10:34 AM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:46 AM

„Mes ketiname perduoti elektrą be jokių laidų, – sako startuolio „WiTricity“ vyriausioji technologijų vadovė Katie Hall. – Vaikams, kurie gims po poros metų, jau turėsime aiškinti, kodėl ši elektros perdavimo sistema vadinsis „belaidė“, nes visi elektros prietaisai ir taip veiks be laidų“.

Kaip tai veikia?

Mokslininkai duoda paprastą pavyzdį. Tarkime, yra dvi vienu dažniu rezonuojančios ritės. Siunčianti ritė, paleidus per ją elektros srovę, kuria magnetinį lauką, į kurį reaguoja tik tuo pačiu dažniu rezonuojanti ritė-imtuvas. Ritėje imtuve magnetinis laukas indukuoja elektros srovę. Pavyzdžiu gali būti akustinis rezonansas: kambaryje yra vyno taurė, o aukštą natą dainuojanti dainininkė, garsu gali ją sudaužyti. Šiame pavyzdyje taurė yra rezonuojanti, virpanti sistema. Garsas keliauja oru ir kai jį „pagauna“ taurė, garso energija virsta pačios taurės mechaniniu virpesiu: taurė sugeria energiją, ima virpėti ir galiausia sudūžta. Žinoma, ar taurė suduš, priklauso nuo stiklo storio, formos ir joje esančio vyno kiekio. K.Hall teigia, kad belaidė elektra yra visiškai saugi: „Į orą elektros srovė nebus leidžiama. Yra sukuriamas magnetinis laukas. Kai į jį patenka prietaisas, jame sužadinama srovė ir taip perduodama energija“.

Taigi, ateities namuose belaidė elektra bus siunčiama į prietaisus taip pat paprastai kaip šiandien ryšį „gaudo“ bevielis internetas. Manoma, kad ateityje išmanieji telefonai patys pasikraus jūsų kišenėje, kol jūs vaikštote ar dirbate, tam nereiks jokio laido. Televizorius rodys padėtas bet kur – jam taip pat nereiks jokio laido. Galų gale, elektromobiliai taip pat papildys savo energijos atsargas – būdami dar kelyje.

Belaidė elektros technologija bus reikšminga ne tik buityje. K. Hall mano, kad šis išradimas bus be galo svarbus medicinoje. Įvairūs prietaisai, kurie yra implanuotojami žmogaus kūne, galės pasikrauti patys, tam nebereiks gydytojų įsikišimo. Šiuo metu „WiTricity“ su medicinos įmone tobulina savaime pasikraunantį širdies prietaisą.

Belaidės ir neperšlampančios ausinės

Jau yra sukurtos ir gudriosios belaidės ausinės, kurios ne tik į abi ausis be laido iš prietaiso siunčia muziką, bet ir jose pačiose galima išsaugoti norimų dainų įrašus, atsiliepti į telefono skambučius ir netgi – jas dėvint – plaukioti baseine ar fiksuoti sporto pasiekimus.

Taigi, „Bragi Dash“ ausinėse įdiegta 4 GB atminties, jos veikia 3.5 valandos, o šiuo metu įdiegta ir naujų patobulinimų. Ausinėse yra įmontuota sensorių kaip kad širdies ritmo matuoklis ar deguonies kiekio matuokliai. Ir tai dar ne viskas. Programos skaičiuoja distanciją, greitį, sudegintų kalorijų kiekį, tarnauja kaip asmeninis treneris, kuris duoda garsinį įvertinimą. Be to, galima įjungti „permatomumo“ režimą, kad būtų galima girdėti ir aplinkos garsus, yra ir daug kitų funkcijų.

Akselerometras, esantis ausinėse, leidžia funkcijas pasirinkti gestų pagalba. Galima įrenginį nustatyti taip, kad palenkus galvą atgal, prietaisas pasakytų, kokia oro temperatūra, arba, nuleidus galvą, būtų galima atsiliepti į telefono skambutį.

Tokiomis savybėmis pasižyminčias „Bragi Dash“ ausines sukūrė Vokietijos startuolių kompanija „Bragi“. Pasirodžius pirmajai produkto versijai, ausinių kūrėjai tikėjosi tuomet pasiekti 260 tūkst. eurų apyvartą. Šis skaičius šiuo metu gerokai viršytas: produkto pardavimai augo virš 3 mln. eurų, taip pat įmonė tapo viena geidžiamiausių bendrovių investuotojų akyse.

Geriausia tai, kad „Bragi Dash“ ausinės yra ir bus nuolat konstruojamos ir tobulinamos. Pavyzdžiui, jos pačios „išmoks“ suprasti, ką daryti. Štai jums pradėjus bėgti ar važiuoti dviračiu, jog paklaus: „bėgam“? Jums tereiks tik linktelėti, o ausinės pradės skaičiuoti laiką, greitį ir kitus parametrus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.