Galimybė pomėgį paversti verslu

Nacionalinė mokėjimo agentūra prie Žemės ūkio ministerijos kviečia teikti paraiškas gauti paramą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama ekonominės veiklos pradžiai kaimo vietovėse“ (kompensuojant išlaidas iki 16 tūkst. eurų).

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2018, 11:35 AM, atnaujinta Nov 22, 2018, 12:38 PM

Unikali galimybė

„Tai puiki proga tiems, kurie dar neužsiėmė verslu, bet nori pamėginti tą daryti“, – įsitikinęs VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Gytis Morkūnas.

Pasak G.Morkūno, priemonė yra nauja ir daugeliu požiūriu unikali. „Šios priemonės išskirtinumas yra tas, kad ji skirta išskirtinai kaimo vietovėms, o ne rajonų centrams. Pastarieji jau nepatenka į priemonės taikiklį, į lėšų skirstymo teritorijas (nebent jame būtų deklaruota ne daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų). Taikomasi į kaimų gyvenvietes, kuriose yra iki 6 tūkst. gyventojų“, – nurodo pašnekovas.

Norima padėti toms kaimiškoms vietovėms, kuriose yra didelis nedarbas. Anot priemonės viešinimą vykdančios VšĮ „Versli „Lietuva“ atstovo, priemonė sudaro galimybę susikurti sau darbo vietą. „Jeigu žmogus turi kokį nors amatą, pomėgį, idėją, kuriuos gali paversti verslu, kodėl jam nepabandyti sukurti darbo vietos sau, savo šeimos nariui ar draugui. Susikurtą darbo vietą reikia išlaikyti trejus metus. Ši priemonė įdomi ir tuo, kad paramą gavęs asmuo paslaugas gali teikti visoje Lietuvoje. Tarkime, jei aš teikiu konsultacines, apskaitos ar viešųjų ryšių paslaugas, mano klientai gali gyventi visoje Lietuvoje ir net už jos ribų. Geografiškai tai visiškai neapribota. Kaip jau minėjau, paramą gali gauti įvairiausi sumanymai: ir elektroninė prekyba, ir radijo stotis, koks nors startuolis, smulkioji gamyba (pvz., žvakių fabrikėlis), autoservisas, parduotuvė, grožio salonas ir t. t. Privalumas dar ir tas, kad kai kurios tokio verslo išlaidos kaimo vietovėje gali būti mažesnės. Be to, nereikia emigruoti iš gimtinės į didmiestį – vietoje galima bandyti užsiimti verslu“, – privalumus vardija G.Morkūnas.

Dar vienas priemonės unikalumas – supaprastinta procedūra. Kaip nurodo NMA Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento vyriausioji specialistė Karolina Juodytė, pretendentams reikės pateikti daug mažiau dokumentų. „Ši paramos verslo pradžiai schema, kai išmoka verslo planui įgyvendinti yra ne didesnė kaip 16 tūkst. eurų, nuo įprastos verslo pradžios schemos skiriasi tuo, kad įsigyjamų investicijų kainai pagrįsti nebus reikalaujama komercinių pasiūlymų, taip pat nėra reikalavimo drausti už paramos lėšas įsigyto turto, nėra tinkamų ir netinkamų finansuoti išlaidų sąrašo. Pradedantiems verslininkams taip pat pravartu žinoti, kad nebus reikalaujama pagrįsti projektui įgyvendinti skirtų finansavimo šaltinių“, – pabrėžė ji.

Orientacija į naujokus

Pretenduoti į šios priemonės lėšas gali žmogus, gyvenantis kaime, ir ten registruotas juridinis asmuo. Gyvenimas kaime turi būti deklaruotas. Juridinio asmens atveju – registracijos adresas turi būti toje kaimiškoje vietovėje. Jei tai juridinis asmuo, jis turi būti naujas, t. y. įsteigtas ne anksčiau kaip 6 mėnesiai prieš teikiant paraišką. Jei tai fizinis asmuo, jis turi būti nuo 2017 m. gegužės 19 d. iki 2018 m. gegužės 19 d. nevykdęs ekonominės veiklos arba per nurodytą laikotarpį vykdęs ją mažiau kaip 30 kalendorinių dienų. Mat šios priemonės mintis – naujas verslas.

Kaip pabrėžia G.Morkūnas, priemonės tikslas – skatinti ir remti ne tuos, kurie jau ir taip verslūs, o pritraukti naujokus. „Tai nėra parama verslo plėtrai ar panašiai. Tai parama kuriant visai naują verslą, naują darbo vietą. Noriu pabrėžti, kad jei pretendentas atitiks kriterijus, visos procedūros bus ganėtinai paprastos, ir mes galime padėti. Noriu iš karto pasakyti, kad „Versli Lietuva“ pati paraiškų nepildo. Mūsų užduotis – viešinimas, komunikacija, potencialių verslininkų konsultavimas patariant, kur susirasti informacijos, paaiškinant kriterijus ir pan. Kita vertus, ta paraiška yra labai elementari – vienas puslapis“, – tikina pašnekovas.

Pasak NMA vyriausiosios specialistės K.Juodytės, agentūros darbuotojai visada padeda visiems pareiškėjams, o kreiptis ar nesikreipti dar kokios nors pašalinės pagalbos – turi spręsti pats pretendentas. „Paraiškos ir verslo plano formos pagal šią paramos verslo pradžiai schemą yra labai supaprastintos, tačiau tik nuo paties pareiškėjo priklauso, ar paraišką ir kitus būtinus dokumentus užpildys pats“, – sakė ji.

Projektams skiriama 1,6 mln. eurų, maksimali projekto vertė – 16 tūkst. eurų. Taigi gali būti finansuojama apie 100 projektų, jei kiekvienam iš jų bus skiriama didžiausia paramos suma. Jeigu bus sulaukta gerų rezultatų, priemonė bus pakartota. Susidomėjimas parama buvo didelis jau ir iki lapkričio 19 dienos, kai startavo paraiškų teikimas.

„Sprendžiant iš NMA gaunamų užklausimų pagal šią veiklos schemą skaičių, galima daryti prielaidą, kad susidomėjimas išties didelis, tačiau galutinis pateiktų paraiškų skaičius bus aiškus tik pasibaigus paraiškų surinkimo laikotarpiui, t. y. gruodžio 21 d.“, – patvirtino K.Juodytė.

Ką dera žinoti

Anot NMA atstovės, dera žinoti, kad pareiškėjas per vieną paramos paraiškų etapą gali pateikti vieną paraišką. Yra ir kitų sąlygų. „Projekto įgyvendinimo laikotarpiu tuo pačiu metu negali dalyvauti įgyvendinant kitas investicines KPP priemones. Pakartotinai investicinės paramos galima kreiptis tik įgyvendinus ankstesnį ES lėšomis finansuojamą projektą, t. y. pateikus paskutinį mokėjimo prašymą ir galutinę projekto įgyvendinimo ataskaitą“,– pasakoja specialistė.

Paraiškos bus vertinamos balais. Iš viso galima surinkti 100 balų. Minimaliai reikia surinkti 45. Balai skiriami už atitiktį taisyklėse nustatytiems projektų atrankos kriterijams. Pvz., vienas iš kriterijų yra palankus jaunimui ir vyresnio amžiaus žmonėms, kitas – moterims, dar vienas – neįgaliesiems, jiems už tai skiriami balai. Emigrantai, deklaravusieji tiek savo išvykimą, tiek grįžimą, irgi gali gauti balų, taip pat balų gaus žmonės, pasinaudoję parama būstui regionuose. Visi atitikimai kriterijams turi būti deklaruoti ir pagrįsti dokumentais.

NMA misija – būdama patikima ir pažangi organizacija, suteikti galimybes paprasčiausiu būdu pasinaudoti parama žemės ūkiui, kaimo plėtrai ir žuvininkystei.

Visą naudingą informaciją apie priemones bei paraiškas rasite internetinėse svetainėse www.nma.lt ir www.zum.lrv.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.