Karvių neišsižadėję ūkininkai turėtų subruzti – yra proga įsigyti svarbios įrangos

Smulkūs – 3-9 karves melžiantys ūkininkai turi progą gauti iki 15 tūkst. eurų išmoką ir už ją įsigyti tai, ko ūkiui labiausiai reikia: pieno šaldymo ar melžimo įrangą, įsirengti mėšlides ar srutų kauptuvus. Šiuo metu kaip tik renkamos paramos smulkiesiems ūkiams paraiškos.

Žemės ūkio ministerija smulkius pieno gamintojus kviečia teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės ūkio ministerija smulkius pieno gamintojus kviečia teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2020, 11:12 AM

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) smulkius pieno gamintojus kviečia teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.

Ši priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

Pagal ją galima gauti iki 15 tūkst. eurų išmoką verslo planui įgyvendinti. Paraiškas galima teikti iki rugsėjo 30 d. – šiam paraiškų priėmimo etapui skirta 12,7 mln. eurų.

Pagalba praverstų

„Nesu iki šiol gavęs jokios paramos, bet svarstau, ar tik ja nepasinaudojus. Bet pirmiausia noriu išsiaiškinti, kokiomis sąlygomis ji teikiama.

Maždaug prieš mėnesį buvau nuvažiavęs į savivaldybės Žemės ūkio skyrių. Tuo metu jo specialistai dar nežinojo, kokia ji bus teikiama. O dabar reikės iš naujo pasidomėti“, – sakė Žemaitijoje, Šilalės rajono Tenenių seniūnijoje ūkininkaujantis Jonas Kuskys.

Kartu su žmona jiedu laiko 8 karves, turi apie 10 hektarų ganyklų. Šiuo metu kelios karvės yra užtrukusios, taigi per parą jie supirkėjams – Mažeikiuose esančiam vienos iš didžiųjų pieno perdirbimo įmonių filialui – parduoda maždaug po 90-100 kg pieno.

„Melžiame karves melžimo aparatais, o mums labiausia reikėtų technikos – padargų, kurie šienaujant žolę pašarams labai praverstų. Bet pirmiausia pasidomėsiu, kam ir kaip teikiama parama“, – sakė J.Kuskys.

Numatytos sąlygos

ŽŪM nurodo, kad parama pagal priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“ skiriama žemės ūkio veikla užsiimantiems žmonėms, kurie savo vardu yra įregistravę ūkį ir valdą, ir bent 2019 m. deklaravo pasėlius arba registravo ūkinius gyvūnus.

Norinčiojo gauti paramą valdoje pieninių veislių melžiamų karvių skaičius turi būti ne mažesnis kaip 3 ir ne didesnis kaip 9.

Daugiau kaip 50 proc. bendro produkcijos standartine verte išreikšto valdos ekonominio dydžio turi sudaryti tik pagal pieninių veislių melžiamas karves apskaičiuotas valdos ekonominis dydis.

Pareiškėjas turi įsipareigoti tinkamai įgyvendinti verslo planą, – atlikti visas jame numatytas investicijas, produkcijos standartine verte išreikštą valdos ekonominį dydį padidinti ne mažiau kaip 20 proc., taip pat jo veikla turi būti pelninga.

Išmoka mokama 2 dalimis: 80 proc. dalis mokama po to, kai priimamas sprendimas skirti paramą, o 20 proc. – tuo atveju, jeigu verslo planas įgyvendinamas tinkamai.

Štai kaip bus skiriami balai

Atrenkant paraiškas, 20 prioritetinių balų bus suteikiama prie aplinkos išsaugojimo ir tvarios plėtros verslo prisidėsiančiam verslo planui, kuriame bus numatytos investicijos į betonines mėšlides ar srutų kauptuvus.

Tiek pat – 20 balų gaus ir prie pieno kokybės gerinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į pieno šaldymo įrangą.

Prie ūkio darbo procesų efektyvumo didinimo prisidėsiantis verslo planas, kuriame bus numatytos investicijos į melžimo įrangą, gaus 15 balų.

Jauniesiems ūkininkams, kurie iki paramos paraiškos pateikimo dienos bus iki 40 metų amžiaus, suteikiama 10 balų.

Pripažinto žemės ūkio kooperatyvo nariu daugiau negu 2 metus esantis pareiškėjas gaus 15 balų, iki 2 metų – 10 balų.

Įgyvendinantieji verslo planą vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, gaus 10 balų. Tiek pat balų bus suteikiama ir niekada negavusiems paramos pagal šios priemonės veiklos sritį.

Smulkiųjų ūkių mažėja

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, šiuo metu pieną Lietuvoje parduoda apie 17,5 tūkst. ūkių – pernai jų buvo apie 20,2 tūkst.

Per šešis šių metų mėnesius jo buvo parduota 640,2 tūkst. tonų, per visus 2019-uosius – apie 1,34 mln. tonų.

1-5 karves laikantys ūkiai parduoda 8 proc. viso Lietuvoje superkamo pieno, laikantys 6-14 karvių – 9 proc.

Birželio 30-osios duomenimis, Lietuvoje buvo melžiamos 221 052 karvės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip alkoholio, tabako vartotojai stiprintų gynybą?