Obuolių reiks ir birželį – štai kaip sodininkai įstengia juos išlaikyti

Namo svetainėje – didžiulis monitorius, o jame – kintantys grafikai ir skaičiai. Ką visa tai reiškia? Pamačiusi smalsaujantį žvilgsnį Vaiva Urbonavičienė atidarė spintelės stalčių. „Štai, – pratarė rodydama į nešiojamąjį kompiuterį. – Tai kompiuterizuota sistema, suteikianti galimybę stebėti, kokios sąlygos yra obuolių laikymo kamerose“.

R.Urbonavičiaus sodininkystės ūkyje netrukus bus pradėta statyti moderni obuolių saugykla.<br> lrytas.lt montažas.
R.Urbonavičiaus sodininkystės ūkyje netrukus bus pradėta statyti moderni obuolių saugykla.<br> lrytas.lt montažas.
 Sodininkas R.Urbonavičius.  <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Sodininkas R.Urbonavičius.  <br> A.Srėbalienės nuotr.
 Būtinoji sodo technika.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Būtinoji sodo technika.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Tai – vieta, kurioje netrukus bus pradėta statyti moderni obuolių saugykla.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Tai – vieta, kurioje netrukus bus pradėta statyti moderni obuolių saugykla.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Dabartinė obuolių saugykla ūkiui yra per maža.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Dabartinė obuolių saugykla ūkiui yra per maža.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Anksčiau įgyvendinti projektai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Anksčiau įgyvendinti projektai.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šiuos obuolius pirkėjai skanaus kitų metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šiuos obuolius pirkėjai skanaus kitų metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šiuos obuolius pirkėjai skanaus kitų metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šiuos obuolius pirkėjai skanaus kitų metų pradžioje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šie obuoliai – jau saugykloje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Šie obuoliai – jau saugykloje.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Taip stebimi pokyčiai obuolių saugyklos kamerose.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Taip stebimi pokyčiai obuolių saugyklos kamerose.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-10-16 12:20

Pakanka kam nors praverti saugyklos duris, ir davikliai užfiksuoja pakilusią kameros temperatūrą bei parodo, kurioje vietoje tai nutiko. Jie fiksuoja viską – drėgmę, CO2 kiekį, deguonies tiekimą.

Visa tai svarbu tam, kad ką tik nuskinti ir saugyklas sukrauti obuoliai subręstų, bet negestų, nepūtų, nedžiūtų ir, nepraradę prekinės išvaizdos bei skonio, į parduotuves būtų gabenami kone iki vasaros.

„O, taip, – tarstelėjo Vaiva. – Obuolius reikia mokėti ne tik užauginti, bet ir išlaikyti. Tinkamiausia tam temperatūra – apie +1 C“.

Naudojasi ir parama

Vaiva ir Rimantas Urbonavičiai privatų sodą prie Panevėžio pasodino maždaug prieš tris dešimtmečius. Tuo metu obelaičių sodinukus jie susmaigstė į 17 hektarų Rimanto senelio dovanotos žemės, o vėliau plotą išplėtė iki 48 hektarų.

Sandėlys sodininkams yra būtinas statinys, sodo priežiūrai būtina yra ir technika.

Pasak Vaivos, jie pagal galimybes naudojosi ankstesnio kaimo plėtros programos periodo lėšomis, o ir šiuo metu įgyvendina sodininkystės ūkio modernizavimo projektą, finansuojamą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

„Rugsėjį architektai baigė parengti obuolių saugyklos-sandėlio projektą, sukėlėme jį į portalą „Infostatyba“. Tad netrukus skelbsime konkursą rangos darbams.

Tai labai svarbus statinys. Sandėlyje, kurį dabar turime, galime sukrauti apie 1 tūkst. tonų obuolių, o priskiname jų derlingais metais daug daugiau. Todėl tenka ieškoti jiems vietos pas sodininkus kone visoje Lietuvoje.

Taigi dabar statysime didelę saugyklą ir administracinį korpusą bei patalpas tarai laikyti. Jos turime daug – tiek, kad būtų galima sukrauti apie 3 tūkst. tonų obuolių. Tai didelės medinės dėžės, talpinančios jų po 300 kilogramų. Kitaip obuolių saugyklose neįmanoma būtų sukrauti – dėžės viena ant kitos kraunamos iki pat lubų“, – paaiškino V.Urbonavičienė.

Didelės investicijos

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ sodininkų įgyvendinamo projekto paramos intensyvumas siekia 50 proc.

„Modernių saugyklų statyba yra ypač brangi. Pagal minėtą priemonę parama sudaro maždaug 400 tūkst. eurų, kitą dalį – mūsų ūkio investicijos.

Projektui buvo pritarta gerokai anksčiau, bet per pastaruosius porą metų, kol buvo rengiamas paties statinio architektūrinis projektas, statybų bei medžiagų kainos smarkiai pakilo. Ir vietoj 800 tūkst. eurų projekto vertė pakilo iki 1,2 mln. eurų.

Todėl šiemet, kai jau turi būti pradėtos statybos, teko koreguoti statybų projektą – padaryti sandėlį kuo kompaktiškesnį“, – paaiškino V.Urbonavičienė.

Išlipti iš numatytos sumos, skirtos projektui įgyvendinti, būtų per didelė rizika. Juk statybos susijusios ir su paskolomis, o sodininkystės ūkio pajamos priklauso nuo gamtos sąlygų.

Pasak R.Urbonavičiaus, dėl pavasarį iškritusio sniego šiemet obuolių derlius tesiekė 60 proc. vidurkio. Pernai dėl pavasarinių šalnų sodininkai nuskynė vos ketvirtadalį įprastinio derliaus – 2019-ieji visiems sodininkams buvo nuostolingi.

„Sodininkystėje nėra didelio pelno, o investicijos yra labai didelės. Be to, darbo jėga brangsta, o pas mus tai pagrindinės išlaidos: skynimas, genėjimas, nuolatinė sodo priežiūra. Visa tai nudirba žmonės.

O mes vis dar neturime normalių administracinių patalpų. Todėl, imdamiesi sandėlio statybos, privalėjome pagalvoti ir apie jas“, – užsiminė Vaiva.

Artėja naujas kvietimas

Nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 18 d. bus skelbiamas papildomas paramos paraiškų teikimas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“.

Tam bus skirti 17,8 mln. eurų. Paramos lėšomis numatoma finansuoti tik veiklai specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti būtinų gamybinių pastatų ir statinių statybą.

Ankstesniam paraiškų rinkimo etapui buvo skirta apie 56,7 mln. eurų paramos lėšų.

Numatyta didžiausia galima paramos suma vienam projektui siekė 50 tūkst.eurų, o 2014–2020 metų laikotarpiu bendra gauta paramos suma negali būti didesnė kaip 400 tūkst. eurų.

Paramos paraiškų teikimo laikotarpiu, kuris vyks nuo š. m. lapkričio 2 d. iki gruodžio 18 d., paramos gavėjui 2014–2020 metų laikotarpiu bendra gauta paramos suma padidinta iki 600 tūkst. Eur.

Numatytu paramos paraiškų teikimo laikotarpiu didžiausias paramos intensyvumas sodininkystės sektoriuje – 70 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų tuo atveju, kai projektą įgyvendina jaunasis ūkininkas, pateikęs paramos paraišką penkerių metų laikotarpiu nuo įsisteigimo dienos, arba pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams, įgyvendinantiems kolektyvines investicijas..

Kam skiriama parama

Parama bus skiriama pareiškėjams, užsiimantiems žemės ūkio produktų gamyba, prekiniams žemės ūkio produktams, pagamintiems ar išaugintiems valdoje, apdoroti (rūšiavimui, pakavimui, surinkimui ir t. t.), perdirbti ir tiekti rinkai.

Taip pat ji skiriama pripažinto žemės ūkio kooperatyvo tik iš savo narių jų valdose pagamintiems ar išaugintiems žemės ūkio produktams supirkti ir realizuoti, supirktiems iš savo narių jų valdose pagamintiems ar išaugintiems žemės ūkio produktams perdirbti ir iš jų pagamintiems maisto ir ne maisto produktams realizuoti.

Tinkamos finansuoti išlaidos

Tinkamų finansuoti išlaidų kategorijai bus priskiriama nauja įranga skirta remiamai veiklai specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti ir būtina gamybinių pastatų eksploatavimui užtikrinti, nauji technologiniai įrengimai, skirti specializuoto žemės ūkio sektoriaus pirminiams žemės ūkio produktams apdoroti ir (arba) perdirbti, ir (arba) paruošti realizacijai.

Taip pat parama bus skiriama specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti būtinų pastatų ir (arba) statinių naują statybą (su tam tikromis išimtimis), rekonstruoti jiems ar kapitaliniam remontui. Numatyta finansuoti ir infrastruktūros valdoje sutvarkymą bei bendrąsias išlaidas.

Priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.