Ūkininko Audriaus svajones padėjo įgyvendinti ES parama: ragina kreiptis ir kitus

Gyvulius bei galvijus auginantys smulkieji ūkininkai, taip pat tie, kurie užsiima augalininkyste, daržininkyste, sodininkyste, uogininkyste ar vysto mišrų ūkį ir siekia atnaujinti techniką, praplėsti ūkinės žemės plotus ir kitaip patobulinti savo ūkį – kviečiami pretenduoti į Europos Sąjungos (ES) paramą. Paraišką pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ pateikęs smulkusis ūkininkas Audrius Meseckas tikina, kad gauta parama leido jam įsigyti naujos technikos, sodinukų ir gyvulių naujo ūkio pradžiai, todėl skatina nedelsti ir kitus smulkiuosius ūkininkus.

Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį.
Pretenduoti į ES paramą kviečiami visi Lietuvos smulkieji ūkininkai, jie galės teikti paraiškas šių metų kovo 1-31 d.
Pretenduoti į ES paramą kviečiami visi Lietuvos smulkieji ūkininkai, jie galės teikti paraiškas šių metų kovo 1-31 d.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 9:00 AM

Parama leido sparčiau įgyvendinti ilgą laiką brandintus planus

2018 metais paraišką KPP veiklos sričiai „Parama smulkiesiems ūkiams“ užpildęs Audrius Meseckas iš Stirniškių kaimo Vilkaviškio rajone, gautos paramos dėka įgyvendino planus įkurti mišrų ūkį. Šiandien jis yra mišraus ūkio savininkas – augina danielius ir šilauoges.

„Idėja auginti šilauoges kilo dar 2014 m., tačiau pasidomėjęs galimybėmis įrengti šilauogyną, supratau, kad jo įrengimas bus labai brangus ir paramos, kuri tuo metu buvo teikiama augalininkystės ūkiams, nepakaks. Norėdamas užsidirbti savo svajonei, ketveriems metams išvykau į Daniją. Sugrįžęs į Lietuvą, 2018 m. 0,5 ha plote įrengiau šilauogyną, kuriame šiuo metu auga 1500 krūmų. Norėdamas išplėsti ūkį taip pat nusprendžiau papildomai auginti danielius. Pradėjau nuo nedidelės, 11 danielių bandos, o šiuo metu jų yra jau 50“, – pasakojo ūkininkas.

Ūkininkas Audrius sako, kad pildant paraišką, sunkumų nepasitaikė. Jo teigimu, kai tik kyla klausimų, visuomet pravartu nelaukti ir kreiptis į Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) specialistus, kurie supažindina su visomis reikiamomis sąlygomis ir paaiškina, kaip elgtis toliau.

„Kreipdamasis paramos neabejojau, kad ūkininkams skiriamos ES lėšos gali padėti dar labiau patobulinti ūkį, bet ir palengvinti bei efektyvinti ūkininkavimą. Iš pirmojo etapo paramos lėšų įsigijau nedidelį, modernų traktorių šilauogyno priežiūrai, todėl ūkio priežiūra tapo lengvesnė ir paprastesnė. Be to, lėšų užteko ir pirmajai danielių bandai, todėl ir ūkis tapo mišrus“, – džiaugėsi ūkininkas.

Antruoju etapu gautą paramą žemės ūkio produktų gamybos bei pagamintų (išaugintų) valdoje žemės ūkio produktų perdirbimo ir tiekimo į rinką veiklai A. Meseckas panaudojo liofelizavimo įrangai, mikroautobusui su šaldymo įranga ir statybinėms medžiagoms ūkinių pastatų atnaujinimui įsigyti.

Paraiškos renkamos kovo 1-31 dienomis

Pasekti ūkininko A. Mesecko pavyzdžiu ir pretenduoti į ES paramą kviečiami visi Lietuvos smulkieji ūkininkai, jie galės teikti paraiškas šių metų kovo 1-31 d. Šiuo periodu bus priimamos pienine galvijininkyste bei kita žemės ūkio veikla užsiimančių ūkininkų paraiškos, dėl to dokumente būtina nurodyti, kokiai veiklai prašoma paramos.

NMA Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento atstovė Ana Suboč paaiškina, jog teikiant paraišką, svarbu gerai susipažinti su paramos įgyvendinimo taisyklėmis bei reikalavimais, mat skirtingoms pareiškėjų grupėms, pienininkystės sektoriaus arba kita žemės ūkio veikla užsiimančių sektorių atstovams, taikomi nevienodi atrankos paramai gauti kriterijai bei tinkamumo reikalavimai. Visos paraiškos bus vertinamos pagal specialią balų sistemą.

„Žvelgiant į pieninę galvijininkystę, derėtų paminėti, jog melžiamų karvių vidutinis metinis skaičius ūkyje 2022 m. sausio 1 d. turėtų būti nuo 3 iki 9, o valdos ekonominis dydis, tik pagal šiuos gyvulius, turi sudaryti daugiau kaip 50 proc. bendro valdos ekonominio dydžio. Kitų žemės ūkio sektorių atstovams, teikiantiems paraišką, patartina atsižvelgti, ar jų įregistruotos valdos dydis 2022 m. sausio 1 d. patenka į 4 000–7 999 eurų ribą. Pastaruoju atveju, už paslaugas žemės ūkiui gautos pajamos turėtų sudaryti, atvirkščiai, mažiau kaip 50 proc. bendro valdos ekonominio dydžio“, – sąlygas patikslina A. Suboč ir papildo, jog minėtus reikalavimus ūkininkai turėtų išlaikyti ne mažesnius, nei numatyta, iki pat verslo plano įgyvendinimo pabaigos, o jį pradėti įgyvendinti būtina per 9 mėnesius nuo teigiamo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos.

Šiemet, pakeitus įgyvendinimo taisykles, pabrėžtinas mišrųjį ūkį kuriantiems ūkininkams svarbus pakeitimas. Nuo šiol mišriu ūkiu laikomas ūkis, kurio pajamos, įgyvendinus verslo planą, gaunamos iš daugiau nei vieno žemės ūkio sektoriaus ir kurio pajamos nė iš vieno žemės ūkio sektoriaus nesudaro daugiau kaip 50 proc. visų ūkio veiklos pajamų.

Atnaujintose įgyvendinimo taisyklėse numatytas naujas įsipareigojimas dėl investicijų registravimo ir naudojimo – nuo šiol visas verslo plane numatytas investicijas būtina ne tik visiškai apmokėti, pristatyti į ūkį, bet ir įregistruoti viešuosiuose registruose (jei registracija privaloma) bei naudoti verslo plane numatytai veiklai vykdyti. Verslo planas nebus laikomas įgyvendintu, jei numatytos investicijos verslo plano įgyvendinimo metu nebus naudojamos ūkio veikloje.

Dar labai svarbu atkreipti dėmesį, kad atnaujinus įgyvendinimo taisykles buvo papildyti reikalavimai išlaidoms – jos turi būti ne tik būtinos, bet ir naudojamos verslo planui įgyvendinti bei numatytai veiklai vykdyti. Jei kreipiamasi paramos ne pieninei galvijininkystei, investicijos turi būti susijusios su planuojamu įkurti kitu (ne pieninės galvijininkystės) žemės ūkio sektoriumi.

Svarbu pastebėti, kad vertinant paraiškas papildomi balai skiriami jaunesniems nei 40 metų ūkininkams, taip pat pareiškėjams, kurie yra žemės ūkio kooperatyvų nariai, verslo planus įgyvendina vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių ir jei pareiškėjai nėra gavę paramos pagal priemonės veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“.

NMA atstovė taip pat primena, kad prieš teikiant paraišką, būtina savo vardu būti įregistravus valdą bei ūkininko ūkį ir, bent paskutiniais metais iki dokumentų užpildymo, deklaruoti pasėlius ar užregistruoti ūkinius gyvūnus.

Bendrai – daugiau nei 20 mln. Eur

Pagal Lietuvos kaimo plėtros programos 2014–2020 m. priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama smulkiesiems ūkiams“, pieninę galvijininkystę vystantiems ūkininkams numatyta skirti 5 mln. Eur, o plėtojantiems kitą žemės ūkio veiklą – 15 663 346 Eur. Didžiausia paramos suma, kurią gali gauti į ją pretendavęs ir kriterijus atitikęs ūkininkas siekia net 15 tūkst. Eur.

Kaimo plėtros ir paramos regionams departamento atstovė A.Suboč paaiškina, jog paramos išmoka skiriama į dvi dalis. Pirmosios – 80 proc. lėšų – ūkininkas sulaukia, kai priimamas sprendimas jam skirti paramą, o likusios – 20 proc. – atsižvelgus į verslo plano įgyvendinimą.

„Jei pasitaikytų atvejis, kuomet verslo planas įgyvendinamas netinkamai, antroji paramos dalis ne tik būtų neskiriama, bet tektų sugrąžinti ir jau išmokėtą paramos dalį. Būtent todėl ūkininkams privalu itin aiškiai apgalvoti verslo planą, teisingai numatyti investicijas, valdos ekonominį dydį padidinti ne mažiau kaip 20 proc., pasiekti visus plane numatytus plėtros tikslus, užtikrinti, kad nuo paraiškos pateikimo dienos valdos ekonominis dydis būtų ne mažesnis kaip 4 000 Eur, o jei kreipiamasi paramos pieninei galvijininkystei, užtikrinti, kad registruotas pieninių veislių melžiamų karvių vidutinis metinis skaičius, būtų ne mažesnis kaip 3“, – rekomenduoja A.Suboč.

Kur teikti paraišką?

Paraiškos NMA turi būti teikiamos elektroniniu būdu, naudojantis Žemės ūkio ministerijos informacine sistema ŽŪMIS. Kartu su paraiška teikiami dokumentai turi būti elektroninės formos, t. y. popieriniai dokumentai nuskenuoti PDF formatu.

Apie tai, kaip pildyti paramos smulkiesiems ūkiams paraišką, ją teikti NMA bei kitą pareiškėjams svarbią informaciją bus galima sužinoti NMA organizuojamoje tiesioginėje transliacijoje, apie kurią artėjant paraiškų rinkimui bus pranešta NMA svetainės skiltyje „Naujienos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.