Europos Parlamentas imasi ginti ūkininkus nuo nesąžiningų supirkėjų

Europos Parlamento (EP) Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitetas patvirtino taisyklių projektą, leisiantį geriau apsaugoti ūkininkus nuo nesąžiningo supirkėjų elgesio.

 Europos Parlamento (EP) Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitetas patvirtino taisyklių projektą, leisiantį geriau apsaugoti ūkininkus nuo nesąžiningo supirkėjų elgesio.<br> 123rf nuotr.
 Europos Parlamento (EP) Žemės ūkio ir kaimo plėtros komitetas patvirtino taisyklių projektą, leisiantį geriau apsaugoti ūkininkus nuo nesąžiningo supirkėjų elgesio.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-10-02 17:07, atnaujinta 2018-10-02 17:12

Esamos ES taisyklės galioja tik smulkiesiems ir vidutinio dydžio tiekėjams bei stambiesiems supirkėjams.

Europarlamentarai siekia jas taikyti visiems maisto tiekimo grandinės dalyviams, taip pat prekybai ne vien maisto, bet ir kitais žemės ūkio produktais bei susijusioms paslaugoms, praneša EP atstovybė Lietuvoje.

Į nesąžiningos prekybos atvejų sąrašą siekiama įtraukti vėluojančius mokėjimus: ilgiau kaip 30 dienų už greitai gendančius ir 60 dienų – už negendančius produktus, taip pat vienpusį greitai gendančių produktų užsakymo atšaukimą mažiau nei 60 dienų iki sutartos pristatymo datos.

Savo ruožtu europarlamentarai siūlo neteisėtais veiksmais pripažinti pirkėjo atsisakymą pasirašyti sutartį su tiekėju, kai tiekėjas jos reikalauja, taip pat konfidencialios sutarties informacijos išplatinimą ar netinkamą panaudojimą.

Tiekėjo ir supirkėjo sudaryta sutartis negali būti paremta ekonomine priklausomybe nuo pirkėjo, pažymi europarlamentarai. Jie siūlo neleisti supirkėjui parduoti produktus mažesne kaina nei ta, kuri mokama tiekėjui, ir reikalauti tiekėjo padengti susidariusį skirtumą – nebent dėl to būtų iš anksto sutarta.

Siūloma įteisinti galimybę maisto gamintojams teikti skundus dėl nesąžiningos prekybos jų šalyje, net jei pats faktas užfiksuotas kitoje ES valstybėje.

„Šioje Dovydo ir Galijoto kovoje mes suteikiame ginklus silpniausiai maisto produktų tiekimo grandžiai, siekdami užtikrinti sąžiningumą, sveikesnį maistą bei socialines teises. Smulkieji gamintojai, darbuotojai, vartotojai ir mes visi turime būti apsaugoti nuo nesąžiningos prekybos pasekmių, kurias sukelia stambieji maisto tiekimo grandinės žaidėjai“, – teigė EP pranešėjas iš Italijos Paolo De Castro.

Šis taisyklių projektas dar bus svarstomas EP plenariniame posėdyje, siekiant gauti mandatą tolimesnėms deryboms su ES valstybių ministrais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.