Europoje plintantis afrikinis kiaulių maras kelia įtampą ir Lietuvoje

Lietuvos specialistai itin atidžiai stebi ir kaupia visą informaciją apie afrikinio kiaulių maro (AKM) situaciją, nes galimybės mūsų šalies mėsos perdirbėjams parduoti savo produkciją tarptautinėse rinkose yra labai svarbios.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2018, 4:37 PM, atnaujinta Oct 24, 2018, 4:41 PM

O informacija apie naujus ligos protrūkius skirtingose šalyse gaunama nuolat, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Pranešta, kad JAV Žemės ūkio departamento Maisto saugos kontrolės tarnyba (FSIS) nuo praėjusio ketvirtadienio (spalio 18 d.) sustabdė visą kiaulienos importą iš Lenkijos. JAV pareigūnų susirūpinimą sukėlė afrikinio kiaulių maro protrūkiai šioje valstybėje.

Informuojama, kad FSIS kartu su Augalų ir gyvūnų sveikatos kontrolės tarnyba (APHIS) planuoja atlikti tyrimą, kad įsitikintų, ar Lenkija taiko ilgalaikes AKM protrūkių kontrolės ir prevencijos priemones.

Lietuviška kiauliena ir jos produktai į JAV eksportuojami nuo 2015 m. Šiuo metu savo produkciją (mėsos konservus, virtas dešras ir dešreles, kepsnelius, paštetus) eksportuoti į JAV gali 8 Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės.

„Nepaisant AKM grėsmių mūsų šalyje, galimybę eksportuoti kiaulienos produkciją į JAV užsitikrinome po š.m. kovo 12-23 d. Lietuvoje vykusio FSIS ekspertų audito. Auditorių išvados buvo teigiamos, trūkumų nenustatyta ir konstatuota, kad VMVT vykdoma valstybinė maisto ir veterinarijos kontrolė bei AKM kontrolės ir prevencijos priemonės atitinka tarptautinius reikalavimus.

Galimybė mūsų mėsos perdirbėjams parduoti savo produkciją tarptautinėse rinkose yra labai svarbi, tad visus su AKM siejamus signalus apie galimus prekybos ribojimus vertiname ypač rimtai. Todėl atidžiai stebėsime ir tyrimo eigą pas mūsų kaimynus, analizuosime ir vertinsime jo išvadas“, – pranešime padėtį komentavo VMVT direktorius Darius Remeika.

Pasak VMVT vadovo, Lietuvos specialistai itin atidžiai stebi ir kaupia visą informaciją apie AKM situaciją Europoje ir pasaulyje.

Informacija apie naujus ligos protrūkius skirtingose šalyse gaunama nuolat.

Šią savaitę gautas pranešimas, kad pirmasis AKM atvejis nustatytas Bulgarijoje. AKM diagnozuotas šerno gaišenai, aptiktai prie šios valstybės sienos su Rumunija, kurioje liga plinta ypač greitai.

Iš viso AKM laukinėje faunoje ir kiaulių laikymo vietose jau nustatytas 10 ES valstybių, Rusijoje, Moldovoje, Ukrainoje, taip pat Kinijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.