Maisto ir veterinarijos tarnyba: geriamojo vandens kokybė tinkamai neužtikrinama

Išnagrinėjus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų atliktos analizės rezultatus darytina išvada, kad tiek patys vandens tiekėjai, tiek savivaldos institucijos per mažai dėmesio skiria viešai tiekiamo geriamojo vandens saugos ir kokybės problemoms spręsti, teigia VMVT direktorius Darius Remeika.

 Tiek patys vandens tiekėjai, tiek savivaldos institucijos per mažai dėmesio skiria viešai tiekiamo geriamojo vandens saugos ir kokybės problemoms spręsti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Tiek patys vandens tiekėjai, tiek savivaldos institucijos per mažai dėmesio skiria viešai tiekiamo geriamojo vandens saugos ir kokybės problemoms spręsti.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2018, 11:09 AM, atnaujinta Nov 28, 2018, 11:14 AM

Būtinybė apsvarstyti viešai tiekiamo geriamojo vandens aktualijas atsirado po šiais metais nustatytų padidėjusių arseno kiekių dviejose vandenvietėse Marijampolės ir Jurbarko rajonuose, taip pat nustačius faktų, kad ne visi viešai tiekiamo geriamojo vandens tiekėjai tinkamai įgyvendina Valstybinės vandens programinės priežiūros reikalavimus.

Pasak VMVT vadovo, surinkti duomenys rodo, kad ne visi viešai tiekiamo geriamojo vandens tiekėjai tinkamai vykdo savo įsipareigojimus – kai kurie (ypač mažose vandenvietėse) neatlieka visų privalomų tyrimų arba atlieka juos rečiau nei numato teisės aktai.

Be to, pastebėta, kad ne visi vykdo ir kitą įstatymais jiems numatytą prievolę, t.y. ne visuomet tinkamu ir gyventojams prieinamu būdu informuoja juos apie geriamojo vandens tyrimų rezultatus. Išanalizavus vandens tiekėjų interneto svetainėse pateikiamą informaciją, pastebėta, kad daugeliu atvejų informacijos trūksta, pateikiami neišsamūs duomenys.

„Geriamojo vandens tiekėjai privalo pasitvirtinti strateginius planus, ne vien didieji, visi turi numatyti vandenviečių įrenginių atnaujinimą ir vandens gerinimo priemones. Tam, kad šios strategijos būtų efektyvios, vandens tiekėjai privalo nuolat vykdyti vandens kokybės ir saugos rodiklių stebėseną, o esant poreikiui išplėsti kontroliuojamų rodiklių skalę ir tyrimų dažnumą. Todėl dar labiau sugriežtinome vandenviečių priežiūrą“, – VMVT pranešime teigia tarnybos direktorius.

VMVT ir Vandens tiekėjų asociacijos specialistai akcentavo, kad labai svarbu, jog po vandens tiekėjų atliktų reguliarių vandens tyrimų apie jų rezultatus būtų informuotos savivaldybės, kontroliuojančios organizacijos ir gyventojai.

Asociacijos atstovai pripažino kad jų asociacijos nariai taip pat labai susirūpinę padėtimi kai kuriose vandenvietėse, iš jų problemiškiausios – smulkios vandenvietės. Daugeliui jų nebuvo skiriamas reikiamas finansavimas, vieną ar kelis kaimus vandeniu aprūpinančios vandenvietės nebuvo prioritetinės svarstant finansavimo poreikius savivaldybėse, tad lėšų jų atnaujinimui, dažnesniems tyrimams ar vandens gerinimo priemonėms nuolat stinga.

Asociacijos nariai, reaguodami į VMVT specialistų pastabas, ieško geriausių būdų, kaip apie vandens kokybę informuoti gyventojus. Svarstomos galimybės pasitelkti ne tik tiekėjų, bet ir savivaldybių interneto svetaines, vietinę žiniasklaidą ir kt.

Nutarta organizuoti abiejų organizacijų specialistų susitikimą – mokymus, kurių metu bus plačiau gilinamasi į geriamojo vandens tyrimų planavimą ir rezultatus, rizikos vertinimą, kuris padėtų nustatyti optimalų tyrimų dažnumą, kad tiekiamas vanduo būtų saugus ir atitiktų reikalavimus. Taip pat numatyta kreiptis į Sveikatos apsaugos ministeriją dėl cheminių teršalų poveikio sveikatai rizikos išaiškinimo, bendrų rekomendacijų vartotojams bei vandens tiekėjams teikimo.

ELTA primena, kad rugpjūtį buvo pranešta, jog, lyginant su pernai, Raseiniuose arseno koncentracija yra ženkliai padidėjusi. Spalio viduryje tokia pati žinia atėjo iš Marijampolės, spalio pabaigoje – iš Jurbarko.

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas tikino, kad Aplinkos ministerija atliks išsamią geologinę studiją, ieškant gamtinės kilmės arseno.

„Tai rimtas signalas. Jeigu arsenas yra geologinės kilmės, tada gali ribos plėstis, ir mes turėsime labai rimtą problemą su geriamu vandeniu“, – sakė K. Navickas.

Lapkričio 19 d. Lietuvos geologijos tarnybos vadovė Jolanta Čyžienė sakė, kad tyrimų dėl arseno kilmės rezultatų galima tikėtis maždaug po mėnesio.

Praėjo beveik 8 mėnesiai po to, kai pasirodė pirmos žinios apie Raseinių rajono kaimų vandentiekiuose arsenu užterštą geriamąjį vandenį. Tačiau tarnyba atlikti arseno kilmės tyrimus įpareigota tik šį mėnesį.

Pasak Geologijos tarnybos vadovės, žmonės, nežinantys, ar jų gręžinių vandenyje esantis arseno kiekis neviršija normos, gali patys pasidaryti tyrimus.

Kaip teigė J. Čyžienė, jeigu būtų nustatyta, kad arsenas vandenyje yra gamtinės kilmės, per vandens tiekimą būtų panaudotos priemonės, kaip mažinti jo koncentraciją. Taip pat, pridūrė ji, yra priemonių, kaip paruošti užterštą vandenį, kad nebūtų arseno.

Arsenas yra sunkusis metalas, kuris gali būti mažakraujystės, neuritų, odos uždegimų, nuplikimo, galvos skausmų, skrandžio – žarnyno, kvėpavimo takų, neuropatijos, anemijos, regėjimo, klausos, hemodinamikos sutrikimų ir kitų neigiamų padarinių priežastis.

Vandens, užteršto arsenu, negalima gerti, tačiau jį galima naudoti buitinėms ir techninėms reikmėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.