Žemės ūkio rūmuose – konfliktas: nepatenkintieji palieka organizaciją

Stambios ūkininkus vienijančios organizacijos yra nepatenkintos tuo, kokiu principu veikia Žemės ūkio rūmai (ŽŪR).

Stambios ūkininkus vienijančios organizacijos yra nepatenkintos tuo, kokiu principu veikia Žemės ūkio rūmai (ŽŪR).<br>M.Patašiaus nuotr.
Stambios ūkininkus vienijančios organizacijos yra nepatenkintos tuo, kokiu principu veikia Žemės ūkio rūmai (ŽŪR).<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2018, 10:59 AM, atnaujinta Nov 30, 2018, 11:02 AM

Tačiau ŽŪR pirmininkas Arūnas Svitojus sako, kad tokia situacija rodo, jog Lietuvoje didėja atskirtis tarp stambaus ir smulkaus ūkio.

Grūdų augintojų asociacijos administracijos direktorius Ignas Jankauskas Eltai sakė, kad asociacijoje apie sprendimą palikti ŽŪR buvo kalbama jau nuo 2014 metų. Dabar, pamačius, kad situacija blogėja, sprendimas buvo įgyvendintas.

„Tikėjomės, kad pavyks atrasti bendrą kalbą, bet Žemės ūkio rūmuose situacijai blogėjant, demokratijos padėčiai negerėjant paskutiniame susirinkime galutinai buvo nuspręsta išstoti.

Vienas iš labiausiai įskaudinusių sprendimų, kai Žemės ūkio rūmų taryba vienbalsiai balsavo už tiesioginių išmokų persiskirstymą tarp ramsčių, (...) atimant iš žemdirbių, tokių kaip mūsų – Grūdų augintojų asociacijos narių – pinigus ir skiriant juos, pavyzdžiui, ekologiniam ūkininkavimui“, – teigė I.Jankauskas.

Jis sakė, kad toliau grūdų augintojams bus atstovaujama per Žemės ūkio tarybą.

„Turime veikiančią, labai alternatyvią organizaciją, kurios steigėjai esame patys, ir dėsime pastangas didinant jos žinomumą“, – akcentavo I. Jankauskas.

Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS), įteikusios prašymą išeiti iš ŽŪR, pirmininkas Jonas Talmantas taip pat sakė, kad LŪS yra nepatenkinta tuo, jog parama buvo perskirstyta iš pirmojo ramsčio (tiesioginių išmokų) į antrąjį (kaimo plėtrą).

„Paskutinis benzino pliūpsnis į ugnį buvo iš pirmo ramsčio lėšų perkėlimas į antrą, dėl to per visą laikotarpį dabar patirsime 427 mln. eurų nuostolių. (...) Tai ar galime susitaikyti su situacija, kai žemdirbiškos pagrindinės organizacijos nepritaria, bet pritaria šiaudų, sliekų, žirgų asociacijos, kurių neliečia toks klausimas, jie balsuoja ir taryba priima tokį sprendimą“, – sakė J.Talmantas.

Tuo metu ŽŪR pirmininkas A.Svitojus sakė, kad šalyje didėja atskirtis tarp vidutinio ir stambaus ūkio, o pastarasis, turėdamas lėšų, nori valdyti.

„Tai nėra demokratinis principas, kad aš turiu pinigų, turiu balsą ir visi kiti klausykite. Tokių yra gal 1 proc. iš ūkininkų, ir šiuo atveju tas negerumas vystosi. Mes bandome kalbėtis, tartis, gruodžio viduryje ar pabaigoje vyks pakartotinės diskusijos, ką daryti, nes gauname daug laiškų, raštų iš rajoninių skyrių, ūkininkų, kad jie nieko nežino, ką sprendžia keli asmenys“, – kalbėjo A.Svitojus.

Jo teigimu, darbas Žemės ūkio rūmuose nesutriks, nes, pavyzdžiui, iš ŽŪR palikusios Pieno gamintojų asociacijos atskilę nariai įkūrė Smulkaus ir vidutinio pieno ūkio asociaciją, kuri pasiprašė įstoti į ŽŪR. Anot A.Svitojaus, tokiu būdu vyksta rokiruotė.

„Artėja rinkimai, tam tikros jėgos bando daryti įtaką sektoriuje, bet savivalda iš to tik stiprėja, mes jungiamės į didesnius demokratinius procesus. Ir jei ŽŪR buvo bandoma valdyti vienai arba kitai grupei darant didesnę jėgą, tai šiuo atveju gebėjimas matyti žemdirbį, kaimo žmogų atsiranda didesnis“, – kalbėjo ŽŪR pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?