Lietuvos bitynuose – naujos technologijos

Žemės ūkio rūmų (ŽŪR) bitininkams skirto projekto „Bitininkavimo intensyvumo didinimas besikeičiančiomis klimatinėmis ir agrarinėmis sąlygomis“ tikslas – skatinti juos sparčiau diegti technologines naujoves ir taip padidinti veiklos pelningumą bei darbo našumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2018, 10:47 AM, atnaujinta Dec 28, 2018, 10:51 AM

Pateikus paraišką paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) veiklos sritį „Parama parodomiesiems projektams ir informavimo veiklai“, įgyvendinamas naudingas bitininkams projektas.

Skirtingos naujovės diegiamos dešimtyje bitynų: atrinkti ūkiai, veikiantys skirtingomis gamtinėmis sąlygomis.

Vienas iš projekto bendraautorių – Rūmų konsultantas Juozas Jankauskas primena, kad medaus reikšmė lietuviams itin didelė – geltonas eliksyras laikomas ir maistu, ir vaistu jau daugybę metų.

Bitininkystė šalyje tampa vis labiau populiarėjančiu verslu. Juo verčiasi apie 10 000 ūkininkų, kurie laiko per 150 000 bičių šeimų.

Bitės teikia ne tik pajamas, bet ir atlieka itin svarbų vaidmenį gamtoje – apdulkina žydinčius augalus, dėl ko padidėja rapsų, grikių, sodų ir kitų kultūrų derlingumas.

Žemės ūkio rūmų vyr. specialistas-konsultantas bitininkystei bei Kauno bitininkų draugijos „Bitutė“ pirmininkas J. Jankauskas, pasak ŽŪR atstovės Sonatos Kisielienės, bitininkyste užsiima jau daugelį metų – šiuo metu jo ūkyje dūzgia apie 50 bičių šeimų.

Kaupdamas patirtį ir žinias, Metų bitininkas J. Jankauskas nuolatos rengia seminarus, moko kitus bitininkus siekti perspektyvios veiklos.

Tad nenuostabu, kad bitininkas tapo ir vienu iš bendraautorių rengiant projektą, kurio tikslas – padidinti bitininkavimo intensyvumą.

J. Jankausko nuomone, pirmiausia reikia pakeisti patį mąstymą ir nedirbti kaip senovėje, bet investuoti į žinias, į bityną ir technologijas.

Pažangiai mąstančių bitininkų yra, bet tik vienetai. Tad geriausias būdas siekti pokyčių – rodyti pavyzdį.

„Visų bitininkų tikslas – turėti sveikesnes ir darbštesnes bites, kurios galėtų geriau išnaudoti medunešius ir teiktų didesnę naudą bitininkams bei visam žemės ūkiui ir ekosistemai. Kaip to pasiekti, – optimaliai bites prižiūrėti ir išnaudoti? Deja, tai tik skamba paprastai, tačiau didelė dalis Lietuvos bitininkų vis dar naudoja tuos pačius būdus, kaip ir prieš 50 metų, ar net senesnes technologijas. Nors visa kita aplink juk keičiasi, – ir gamta, ir agrarinės sąlygos.

Prie jų galima prisitaikyti pasitelkus naujausias technologijas ir taip gauti bent du kartus didesnį derlių“, – pasakoja ŽŪR konsultantas J. Jankauskas, atkreipdamas dėmesį, kad tokio projekto poreikis atkeliavo iš pačių bitininkų.

Pasak ŽŪR pranešimo, Žemės ūkio rūmai projektu siekia skatinti Lietuvos ūkius naudoti naujausias technologijas, kurios padidins veiklos pelningumą, padės plėtoti ūkius besikeičiančiomis klimato ir agrarinėms sąlygoms bei skatins konkurencingumą rinkoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.