Po Lenkijos sprendimo neįsileisti lietuviškos kiaulienos užtarimo ieško EK

Lenkų ūkininkams piktinantis dėl žemų kiaulienos supirkimo kainų šalyje, Lenkijos žemės ūkio ministras sustabdė kiaulienos ir kiaulių importą iš Lietuvos. Lenkijos rinka svarbi mūsų augintojams – į ją išvežama dešimtadalis išaugintų kiaulių. Dėl šių veiksmų žemės ūkio ministras Giedrius Surplys susitinka su Europos komisijos nariu Vyteniu Andriukaičiu.

Pagal ES taisykles, iš jos gyvas kiaules galima išvežti tik į tas valstybes, kuriose jau yra nustatytas kiaulių maras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pagal ES taisykles, iš jos gyvas kiaules galima išvežti tik į tas valstybes, kuriose jau yra nustatytas kiaulių maras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Salomėja Pranaitienė, LRT TV naujienų tarnyba, lrt.lt

Jan 4, 2019, 8:48 AM

Lenkų ūkininkų protestai dėl žemų supirkimo kainų ir kiaulių importo gruodžio viduryje privertė Lenkijos žemės ūkio ministrą sustabdyti leidimą įvežti kiaules ir kiaulieną iš Lietuvos ir kitų šalių, kuriose nustatytas afrikinis kiaulių maras ir priskirtos vadinamajai antrajai zonai.

Pagal ES taisykles, iš jos gyvas kiaules galima išvežti tik į tas valstybes, kuriose jau yra nustatytas kiaulių maras.

„Prekyba gyvais gyvūnais vyksta su veterinariniais dokumentais. Išsiunčiančioji šalis turi pateikti dokumentus, o priimančioji – patvirtinti, kad ji tą siuntą priima. Siuntos nepriimamos. Lenkijos veterinarijos tarnyba pranešė, kad dėl procedūrinių priežasčių nepriima siuntų“, – LRT televizijai paaiškino Kiaulių augintojų asociacijos vadovas Algis Baravykas.

Pasak Lietuvos žemės ūkio ministerijos, toks Lenkijos sprendimas nesuderinamas su ES galiojančiais teisės aktais. Dėl to kreiptasi į Europos Komisijos narius, atsakingus už žemės ūkį, sveikatą ir maisto saugą.

Žemės ūkio ministras G.Surplys penktadienį su Europos komisijos nariu V.Andriukaičiu aptars Lenkijos ribojimus lietuviškos kiaulienos importui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.