Mokslininkai siūlo žmonijos išlikimo receptą: gyvulininkystei rašo nuosprendį

Mokslininkai mėgina išsiaiškinti, kaip per artėjančius metus pavyks išsimaitinti nuolat augančiai žmonijai. Jie pateikė naujovišką mitybos planą, kuris padėtų pramisti ir išsaugoti planetą.

Mokslininkai siūlo valgyti daugiau daržovių ir kur kas mažiau mėsos.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Mokslininkai siūlo valgyti daugiau daržovių ir kur kas mažiau mėsos.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2019, 12:03 PM, atnaujinta Jan 18, 2019, 12:04 PM

Vienas mėsainis per savaitę, bet ne daugiau – tiek raudonos mėsos turėtų valgyti žmonės, jei nori išsaugoti sveikatą ir padėti planetai išlikti, pareiškė įtakingi mokslininkai.

Kiaušinių – ne daugiau negu 4 per savaitę. Pieno produktų – 250 g per dieną, arba viena pieno stiklinė. Žuvies ir vištienos – po kelias porcijas per savaitę.

Tokias išvadas padarė mitybos, žemės ūkio ir aplinkosaugos mokslininkai, kuriuos sukvietė pelno nesiekianti organizacija EAT, įsikūrusi Stokholme. Jų straipsnis publikuotas medicinos žinių žurnale „Lancet“.

Anot mokslininkų, pasaulis iki 2050 metų turi pereiti prie tokio mitybos plano, jeigu nori išlaikyti 10 mlrd. žmonių populiaciją, apriboti klimato kaitą ir užkirsti kelią tūkstančiams pirmalaikės mirties atvejų.

Raudona mėsa buvo įvardyta ne tik kaip kelianti riziką turėti sveikatos problemų, bet ir kaip žalinga planetai. Šiai produkcijai pagaminti reikia nemenkų žemės plotų – tiek gyvuliams auginti, tiek pašarams.

Be to, gyvulininkystė smarkiai prisideda prie metano dujų išmetimo į aplinką ir kartu šiltnamio efekto sustiprinimo.

Mokslininkai pasiūlė laikytis dietos, pagal kurią didžiausias baltymų kiekis būtų gaunamas iš riešutų bei ankštinių daržovių, o ne iš mėsos.

Ši dieta skatina vartoti kuo mažiau apdorotus grūdus, ankštines daržoves, kitas daržoves ir vaisius. O mėsos suvartojimą pasaulyje reikia sumažinti bent jau per pusę, ypač tokiuose turtinguose kraštuose kaip Šiaurės Amerika.

Įtikinti žmones sumažinti mėsos, pieno produktų ir kiaušinių vartojimą nebus lengva. Ypač ten, kur tai laikoma kultūros dalimi.

„Sumažinti raudonos mėsos vartojimą iki vienos porcijos per savaitę? Čia juk kvailystė! – sakė brazilas Clebersonas Bernardesas, kuris dažnai mėgaujasi kepsniais. – Yra kitų būdų, kaip sumažinti šiltnamio dujų išmetimą.“

„Jei patiekalas be mėsos, tai net nėra patiekalas“, – sakė vokietis Erikas Langguthas.

Parengta pagal AP informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.