Žemės ūkio ministerija kerta atgal: Seimo narys kalba netiesą

Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, esą įsakymas dėl Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimo galimai yra korupcinis ir dėl to kreiptasi į valstybės institucijas, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teigimu, neturi jokio pagrindo.

Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, esą įsakymas dėl Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimo galimai yra korupcinis ir dėl to kreiptasi į valstybės institucijas, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teigimu, neturi jokio pagrindo.<br>Scanpix nuotr.
Pastaruoju metu žiniasklaidoje pasirodžius pranešimų, esą įsakymas dėl Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimo galimai yra korupcinis ir dėl to kreiptasi į valstybės institucijas, Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) teigimu, neturi jokio pagrindo.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 10:38 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 10:43 AM

ŽŪM primena, kad Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Edmundas Pupinis išplatino pranešimą pavadinimu „Ministras G. Surplys išvengė nepatogių klausimų dėl galimos korupcijos skiriant paramą ekologiniams ūkiams“.

ŽŪM pranešime teigiama, kad nei anoniminiai pranešimai, nei Seimo nario svarstymai neturi jokio pagrindo, jose skelbiama informacija neatitinka tikrovės.

Pasak ŽŪM, aptariami taisyklių pokyčiai buvo inicijuoti pernai kovą Ekologiškų žemės ūkio ir maisto produktų gamybos taryboje. Tuo metu tarybos nariu nebuvo nė vienas dabartinis ministerijos vadovas.

Pačią tarybą sudaro: Sveikatos mokslų universiteto, Ekologinių ūkių asociacijos, Agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės instituto, Žemės ūkio rūmų, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos, Prekybos įmonių asociacijos ir Žemės ūkio ministerijos atstovai.

Pernai rugsėjį, po 6 mėnesių diskusijų, taryba vienbalsiai nutarė tikslinti Ekologinio žemės ūkio taisykles, ir jos sprendiniai buvo patvirtinti ministro įsakymu 2018 m. gruodžio 27 d.

Minimu ministro įsakymu, pasak ŽŪM, sankcijos/poveikio dydžiai ar priemonės diferencijuojamos priklausomai nuo pažeidimo masto, pasikartojamumo bei pažeidimo pobūdžio.

„Pavyzdžiui, pakeitimu nustatytos skirtingos laukus apibūdinančios pažeidimo sąvokos ir jų statusai, kai laukuose randamos ekologinėje gamyboje naudoti neleistinos sintetinės cheminės medžiagos.

Dabar laukams taikomas apibūdinimas ir ūkio subjektams taikomos sankcijos pagal tai, kokios neleistinos ekologinėje gamyboje medžiagos buvo naudotos ir kur jos buvo rastos (produkcijoje ar dirvožemyje).

Tai yra, jei neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų rasta produkcijoje, bet lauke jos nėra – produkcija nesertifikuojama. Jei neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų rasta ir lauke, ir produkcijoje – sertifikatas naikinamas ir laukams, ir produkcijai“, – aiškinama ŽŪM pranešime.

Šios taisyklės, ministerijos teigimu, suteikia galimybę ūkininkui savo noru ir lėšomis, dalyvaujant viešosios įstaigos „Ekoagra“ tikrintojams ar kitiems nešališkiems ekspertams (pvz., antstoliui ar kt.), paimti papildomus produkcijos, augalo dalies ar dirvožemio mėginius, ištirti juos ir įrodyti, kad kiti jo laukai ar laukų dalys yra „švarūs“ – neužteršti.

Pavyzdžiui, jei neleistinų ekologinėje gamyboje medžiagų rasta tik auginamuose grikiuose – nesertifikuojami tik grikių laukai.

Paramos dydžių pagal 2014-2020 m KPP priemonę „Ekologinis ūkininkavimas“ ir sankcijų dydžių, kurias taiko NMA ūkininkams, radus sintetines chemines medžiagas, šios taisyklės nereglamentuoja, pabrėžia ŽŪM. Jos tik suteikia galimybę detaliau pagal pažeidimų mastą ar pobūdį diferencijuoti neatitiktis.

Ministerijos pranešime taip pat teigiama, kad žemės ūkio ministras ir ministerija visada atsako į visus žiniasklaidos ir Seimo narių klausimus, kurių tik sulaukia.

Dėl tikrovės neatitinkančios, garbę ir orumą žeminančios informacijos paskleidimo, Visuomenės informavimo įstatymo, Visuomenės informavimo etikos kodekso pažeidimo, ministerijos teigimu, jau kreiptasi į Žurnalistų etikos inspektorių ir Visuomenės informavimo etikos komisiją.

ELTA primena, kad trečiadienį buvo surengtas Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos posėdis, į kurį, be kitų asmenų, buvo kviečiamas ir ministras G. Surplys. Konservatorius Seimo narys Edmundas Pupinis po posėdžio išplatino pranešimą, kuriame teigė, kad į posėdį neatvykęs žemės ūkio ministras „išvengė atsakymų į nepatogius klausimus dėl galimai korupcinių veiksmų, įsakymu patvirtinus Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimus“.

Seimo nario pranešime buvo rašoma, kad žiniasklaidoje skelbiama, jog grupė ekologiškai ūkininkaujančių ūkininkų itin sunkius kaltinimus dėl galimos korupcijos įvykdymo meta G. Surpliui ir viceministrei Ausmai Miškinienei.

„Kauno dienos“ publikacijoje teigiama, kad ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimais suabejojusių ūkininkų raštas išsiųstas Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT), Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) ir Generalinei prokuratūrai.

„Kadangi kaltinimai pernelyg rimti, o faktas, kad skunde minimas žemės ūkio ministro G. Surplio 2018 m. gruodžio 27 d. įsakymas, kuriuo buvo patvirtinti Ekologinio žemės ūkio taisyklių pakeitimai, pagal kuriuos atgaline data įgyja teisę paramą gauti kai kurie ekologiniai ūkininkai, kuriems parama buvo atimta už ekologinio ūkininkavimo pažeidimus, taip pat tikri, todėl ir kyla klausimai, ar sąmoningai sudaromos sąlygos gauti išmokas tiems, kurie neturi teisės jų gauti“, – pranešime ministro viešai klausė E. Pupinis.

Jo teigimu, minėtame ministro įsakyme numatyta papildoma sąlyga, kad ūkininkas, nesilaikantis ekologiško ūkininkavimo reikalavimų, papildomas išmokas gali gauti, „jeigu ūkio subjektas savo iniciatyva ir ištekliais įrodo, kad konkretūs laukai neužteršti.

Ūkio subjektai gali pateikti sertifikavimo įstaigai papildomus objektyvius įrodymus. Dėl objektyvių įrodymų tinkamumo sprendžia sertifikavimo įstaiga“.

„Abejonių kelia tokių savo iniciatyva ir resursais pateikiamų įrodymų teikimas tai pačiai sertifikavimo įstaigai, kuri nustatė pažeidimus. Ar tie „savo iniciatyva ir resursais pagrįsti įrodymai“ nepasireikš aukštų pareigūnų skambučiais ir netaps korupcine landa taisyklių pažeidėjams?

Bet kokiu atveju taisyklių pakeitimas, leidžiantis gauti paramą atgaline data, remiantis „papildomais argumentais“, kelia daug klausimų.

Toks įsakymas gali būti traktuojamas kaip korupcinis, proteguojantis nesąžiningai ūkininkaujančiųjų interesus ir darantis žalą ne tik ekologijai, sąžiningai ūkininkaujantiems ūkininkams, bet ir valstybės biudžetui, jei ši informacija pasiektų Europos Sąjungos lėšų panaudojimą prižiūrinčias institucijas“, – pranešime rašė E. Pupinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.