Rado landą, kaip nemokėti už žemę: skolas pripažįsta beviltiškomis

Apsukrūs ūkininkai už valstybinės žemės nuomą nesumoka mokesčio, nes žino, kad praėjus dešimčiai metų nedidelė skola bus pripažinta beviltiška ir nurašyta. Užtat skolininkų kas metai – ne vienas ir ne du, o kelios dešimtys.

Apsukrūs ūkininkai už valstybinės žemės nuomą nesumoka mokesčio, nes žino, kad praėjus dešimčiai metų nedidelė skola bus pripažinta beviltiška ir nurašyta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Apsukrūs ūkininkai už valstybinės žemės nuomą nesumoka mokesčio, nes žino, kad praėjus dešimčiai metų nedidelė skola bus pripažinta beviltiška ir nurašyta. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Rušėnienė (panskliautas.lt)

Feb 4, 2019, 9:56 AM, atnaujinta Feb 4, 2019, 10:00 AM

Biržų rajono biudžetas sumažės daugiau nei pusantro tūkstančio eurų, nes savivaldybės valdininkai nesugebėjo išreikalauti, kad gyventojai sumokėtų valstybinės žemės nuomos mokesčius. Tokią sumą 62 biržiečiai liko skolingi už 2007 metus. Rajono tarybos posėdyje politikai šias skolas pripažino beviltiškomis.

„Nebaudžiamumą skatiname. Kiekvienais metais nurašome – ir pažiūrėkite, kokia eilė susidaro. Jei yra mokesčiai, tai reikia mokėti. Mes nurašome, o jie lieka švarūs ir dar kaimynui pasako, kad nieko jam neatsitiko. Labai kvaila taktika“, – kalbėjo socialdemokratas Dalius Jakubėnas.

Jis stebėjosi: nejaugi nėra svertų, kad skola paliktų iki grabo lentos? Nereikia nurašyti net ir kelių centų.

Reikia senatį naikinti

Tarybos posėdyje svarstytos skolos nesiekia 100 eurų. Kreipiantis dėl jų į teismą administracinis ir kitokie mokesčiai būtų didesni už pačią skolą.

Strateginio planavimo ir turto valdymo skyriui vadovaujanti Zita Marcinkevičiūtė aiškino, kad skolos nesumokėjus dešimt metų sueina senatis, ir teismas gali tokio ieškinio nebenagrinėti.

Pernai, iki gruodžio, buvo pateikti 52 ieškiniai 23 tūkst. eurų skolai išieškoti. Tik 6 tūkst. 600 eurų jau sukapsėjo į biudžetą.

„Zita, kur Daliui kreiptis, kad nebūtų senaties termino? Į Seimą turbūt?“ – klausė meras respublikonas Valdemaras Valkiūnas.

Specialistė tik truktelėjo pečiais: „Na taip...“

O kodėl taip ilgai miega?

Prieš skolų pripažinimą beviltiškomis ir jų nurašymą balsavo nepartinis Dalius Drevinskas. D.Jakubėnas ir nepartinė Ramunė Čigienė susilaikė.

Po posėdžio R.Čigienė sakė, kad skolų klausimas taryboje keliamas tik tuomet, kai jau sueina senatis. Tarybos nariai abstrakčiai padiskutuoja, o bėda lieka. Politikė mano, kad galima būtų ieškoti būdų, kaip skolininkus priversti sumokėti nuomą.

Galbūt nepratęsti valstybinės žemės nuomos sutarties?

„Jei tai nesikerta su teisės aktais, galbūt ir būtų išeitis“, – sakė R.Čigienė.

Jau esame rašę prieš trejus metus, kad politikai beviltiška pripažino net ir milijonieriaus tarybos nario Aido Vaitkevičiaus skolą.

Politikas pasipiktino nė dėl savo problemų, o dėl straipsnio ir padavė laikraštį į teismą. Bylą jis pralaimėjo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.