Lenkijoje – naujas kempinligės atvejis

Lenkijoje užfiksuotas karvės užsikrėtimo netipine galvijų spongiformine encefalopatija (GSE), dar žinoma kaip kempinligė, atvejis, tačiau jis buvo izoliuotas ir žmonių sveikatai pavojaus nekelia, pirmadienį pranešė šalies vyriausiasis veterinaras.

Užsikrėtimas kempinlige aptiktas sausio 24 dieną per įprastą tikrinimą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Užsikrėtimas kempinlige aptiktas sausio 24 dieną per įprastą tikrinimą.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2019, 8:50 AM

„Lenkijoje patvirtintas netipinės formos GSE atvejis“, – lenkų naujienų agentūra PAP citavo vyriausiąjį veterinarą Krzysztofą Niemczuką.

„Pasak Tarptautinės gyvūnų sveikatos organizacijos (OIE), netipinės formos GSE, kokia buvo rasta Lenkijoje, nepaveikia Lenkijos kaip šalies, kurioje GSE rizika menka, statuso“, – pridūrė jis.

GSE užsikrėtusi karvė buvo rasta Mirsko miestelyje pietvakarių Lenkijoje, netoli sienos su Čekija ir Vokietija. Gyvulys buvo sunaikintas.

Užsikrėtimas netipinės formos GSE buvo aptiktas sausio 24 dieną per įprastą tikrinimą.

OIE pridūrė, kad šios atmainos kempinligė „spontaniškai pasireiškia visose karvių populiacijose labai mažu dažniu“, todėl „nedaro poveikio oficialiam GSE rizikos vertinimui Lenkijoje“.

GSE, sukeliamos patogeninių save replikuojančių baltymų – prionų – protrūkis tarp Didžiojoje Britanijoje laikomų galvijų 1996 metais privertė ES paskelbti pasaulinį embargą britiškai jautienai ir jos produktams, kai buvo nustatyta, jog šia liga gali užsikrėsti žmonės.

Žmonėms GSE patogenai gali sukelti potencialiai mirtiną Creutzfeldto-Jakobo (Kroicfeldo-Jakobo) ligą.

Jautienos embargas Europoje buvo atšauktas 1999 metais.

Pirmadienį ES ekspertai atvyko į Lenkiją aiškintis atskiro atvejo, jog viena šios šalies skerdykla apeidinėjo veterinarinės priežiūros mechanizmus ir skerdė sergančias bei luošas karves. Nustatyta, kad šių gyvulių mėsos buvo eksportuota į maždaug 13 Bendrijos šalių, įskaitant Lietuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.