Siūlo išskirti miškų grupę, kurioje būtų leidžiami tik specialieji kirtimai

Aplinkos ministerija siūlo išskirti atskirą miškų grupę, kurioje būtų leidžiami tik biologinei įvairovei išsaugoti būtini specialieji kirtimai.

Aplinkos ministerija siūlo išskirti atskirą miškų grupę, kurioje būtų leidžiami tik biologinei įvairovei išsaugoti būtini specialieji kirtimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aplinkos ministerija siūlo išskirti atskirą miškų grupę, kurioje būtų leidžiami tik biologinei įvairovei išsaugoti būtini specialieji kirtimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 4:53 PM, atnaujinta Feb 15, 2019, 4:55 PM

Kaip sakė Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos ir miškų politikos grupės vyr. patarėjas Nerijus Kupstaitis, iš viso šiai grupei būtų priskiriama apie 150 tūkst. hektarų miško ploto.

„Kalbame ne apie visus Lietuvos miškus, bet apie šiek tiek mažiau nei 7 proc. miškų, kurie turi didžiausią gamtinę vertę, kuriuos privalome išsaugoti, jei norime vykdyti įsipareigojimus ES“, – žurnalistams sakė N. Kupstaitis.

Kaip teigė N. Kupstaitis, tokie pakeitimai mažiau liestų kitų miško grupių miškininkavimą, tačiau ir jose siūlomi tam tikri pakeitimai.

Pavyzdžiui, III miškų grupės medynuose plyno kirtimo didžiausias leistinas plotas sumažinamas nuo 5 iki 3 ha., o valstybiniuose (regioniniuose ir nacionaliniuose) parkuose ir draustiniuose – iki 1 ha.

Tuo metu IVA miškų grupės medynuose plyno kirtimo didžiausias leistinas plotas sumažinamas nuo 8 iki 6 ha., o valstybiniuose parkuose – iki 1 ha.

Kaip sakė aplinkos viceministras Martynas Norbutas, su buveinių direktyvos įgyvendinimu daugeliui šalių kyla problemų ir vietoje to, kad būtų matoma pažanga, buveinės nyksta.

„(&) Įvairiuose formatuose, kuriuose buvau, su buveinių direktyvos įgyvendinimu kyla daugeliui šalių problemų ir vietoje to, kad matytume pažangą, jos nyksta. Noriu pabrėžti, kad europinės svarbos buveinių išsaugojimas (svarbus – ELTA) ne tik dėl įsipareigojimo, bet tai tikslas mums patiems – bet kuri buveinė, taip pat ir miškas, kuria pridėtinę vertė ne tik iš medienos pramonės pusės“, – sakė M. Norbutas.

Specialistų teigimu, dėl papildomų miško kirtimų ir jų plotų apribojimų kasmet po 0,8 mln. kubinio metro gali sumažėti rinkai pateikiamos žaliavinės medienos ir miško kirtimo liekanų kiekis. Tačiau šis sumažėjimas gali būti kompensuotas intensyvesniu ūkinių miškų naudojimu ne saugomose teritorijose ir rezervuotų nuosavybės teisių atkūrimui skirtų, bet tam nepanaudotų miškų įtraukimu į ūkinę veiklą (apie 10 proc. Lietuvos miškų).

Metinis lėšų poreikis kompensacijoms privačių miškų savininkams už naujai įvedamus apribojimus saugomose teritorijose sieks iki 10 mln. eurų kasmet, didžioji dalis – „Natura 2000“ (ES saugomų teritorijų tinklo) išmokos.

Kaip sakė M. Norbutas, dabar šie pasiūlymai teikiami svarstyti visuomenei, vėliau, jeigu reikės, projektai bus pakoreguoti ir svarstomi Vyriausybėje bei Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.