Į „piką“ užkopusios miškų kainos viršūnėje ilgai nebesilaikys

Sėkmingi žmonės neretai sako, kad jiems pasisekė atsidurti tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Miškininkystės specialistų nuomone, šiuo metu kaip tik tinkamas laikas veikti tiems, kurie nori parduoti turimą mišką. Natūralu, kad prisiruošus tai padaryti, kyla daugybė klausimų, o pagrindinis jų – miško kaina. 

  Miško kainą lemia daugybė skirtingų elementų, kuriuos teisingai įsivertinus, galima tikėtis objektyvaus sandorio.  <br>M.Patašiaus nuotr.
  Miško kainą lemia daugybė skirtingų elementų, kuriuos teisingai įsivertinus, galima tikėtis objektyvaus sandorio.  <br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 19, 2019, 11:03 AM

Miško kainą lemia daugybė skirtingų elementų, kuriuos teisingai įsivertinus, galima tikėtis objektyvaus sandorio. Specialistai išskiria medynų rūšies svarbą. Kainos atžvilgiu vertingesni yra spygliuočiai medžiai. Lapuočiai – beržai, baltalksniai, juodalksniai ar drebulės – vertingi mažiau. Tiesa, tokie lapuočiai kaip uosiai, ąžuolai, klevai, yra labai vertinami, tačiau Lietuvos miškuose jie sudaro tik nedidelę medynų dalį.

Didelę įtaką daro miško amžius. Paprastai miškai skirstomi į jaunuolynus, pusamžius, pribręstančius, brandžius ir perbrendusius medynus. Daugiausia vertingos medienos yra sukaupę brandos sulaukę medžiai, kurių neapsimoka ilgiau auginti, nes tokio miško vertė pradeda kristi. Prieš parduodant, verta įsivertinti ir miško grupę. Lietuvoje įteisintos keturios – rezervatinių, specialiosios paskirties, apsauginių ir ūkinių miškų grupės. Nuo to tiesiogiai priklauso, kokie galioja kirtimo apribojimai.

Kainai įtaką daro ne tik miško turinys, bet ir jo augavietė. Ji parodo miško augimo sąlygas ir daugiausia priklauso nuo dirvožemio savybių. Lygiai taip pat, svarbi ir miško vieta. Nenuostabu, kad didesnės kainos galima tikėtis parduodant mišką, prie kurio privažiuoti yra patogu. Kiekvienam miško pardavėjui verta ir paklausti savęs, ar miškas prižiūrėtas? Ar nedaryti kirtimai? Ar nekirsti kaimyniniai sklypai? Visus šiuos aspektus apsvarsčius ir įsivertinus, miško pardavėjas įgyja reikalingus argumentus konkuruoti miškų rinkoje.

Visgi verta nepamiršti, kad miškininkystė yra dalis bendros ekonominės aplinkos, tad įtaką daro ir bendros rinkos tendencijos. Miškininkystės specialistai sutartinai tvirtina – šiuo metu miško kainos pasiekė savo „piką“, kuris, panašu, ilgai nebesitęs. Neaiški miškininkystės sektoriaus ateitis, mat neramina viešojoje erdvėje intensyvėjančios kalbos apie ekonominės krizės artėjimą. Taip pat jau dabar yra pastebimas medienos kainų mažėjimas, galintis tiesiogiai nulemti miško pirkėjų gretų retėjimą. Remiantis „Baltpool Timber Spot Lithuania“ 2019 m. sausio mėnėsio indeksu, pastebimas nedidelis, 0,61 proc. medienos kainų kritimas.

Visi šie veiksniai gali lemti miškų kainos kritimą jau artimiausiu metu. Tačiau laiko parduoti mišką patraukliausia kaina dar yra, o interneto amžiuje tai padaryti gana nesudėtinga. Štai internetinė platforma „Parduok mišką“ padėjo jau ne vienam miško pardavėjui rasti pirkėją be didesnių vargų. Įdėti skelbimą į internetinę svetainę nieko nekainuoja, o jis iškart pasiekia daugiau nei 200 potencialių pirkėjų. Be to, miško pardavėjai ypatingai džiaugiasi ir svetainėje įdiegtu pagalbiniu įrankiu – skaičiuokle, kuri gali paskaičiuoti potencialią jūsų miško kainą.

„Šiuo metu miško kainos yra pasiekusios viršūnę, tačiau neverta tikėtis, kad taip bus visuomet. Sąlygos parduoti mišką dabar yra labai palankios, tad, jeigu sprendimas iš esmės padarytas, tik vengiama imtis realių veiksmų, dabar tam – pats tinkamiausias laikas“, – pasakoja internetinės platformos „Parduok mišką“ vadovas Justinas Tarasevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?