Prognozė: sėklų kainos nesikeis, bet sodinukai gali brangti

Sėklų kainos, kaip prognozuoja pardavėjai, šiemet išliks tokios pačios kaip ir pernai. Tačiau sodinukai dėl oro sąlygų pernai gali brangti.

Sėklų kainos, kaip prognozuoja pardavėjai, šiemet išliks tokios pačios kaip ir pernai. Tačiau sodinukai dėl oro sąlygų pernai gali brangti.<br>V.Balkūno nuotr.
Sėklų kainos, kaip prognozuoja pardavėjai, šiemet išliks tokios pačios kaip ir pernai. Tačiau sodinukai dėl oro sąlygų pernai gali brangti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2019, 10:48 AM, atnaujinta Feb 25, 2019, 10:51 AM

Dėl praėjusią vasarą šalį ištikusios sausros svogūnų ir bulvių sodinukų kainos išaugo 25 proc., nurodo agrofirma „Sėklos“.

„Sėklų kainos 2019 metais nesikeitė. Kalbu apie gėlių, daržovių, prieskoninių augalų sėklų kainas. Dėl to, kad buvo išties labai nepalankios sąlygos pernai, svogūnų sodinukų ir bulvių kaina šoktelėjo į viršų 25 procentais“, – Eltai sakė agrofirmos „Sėklos“ Sėklų skyriaus vadovė Liucija Kunigiškytė.

Pasak jos, aktyviausiai sėklas ir sodinamąją medžiagą žmonės perka kovą, tačiau pirmieji rezultatai rodo, kad išaugusios kainos pardavimams įtakos neturėjo.

„Kadangi paprastai bulvių ir svogūnų (sodinukų – ELTA) pats aktyviausias pirkimas kovo mėnesį, tai dar sunku ką nors pasakyti, bet pirmieji rezultatai rodo, kad kaina pardavimams įtakos neturėjo, nes atitinkamai kainos pakilo pačių daržovių ir pirkėjai mato, kad brangios daržovės, atitinkamai ir sodinamoji medžiaga“, – kalbėjo L. Kunigiškytė.

Tuo metu „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė Eltai nurodė, jog sėklų ir sodinukų kainos praėjusiais metais parduotuvėse sumažėjo 6 proc., o šiais metais jos turėtų išlikti panašios į pernai metų kainas.

Anot jos, sėklų ir sodinukų paklausa atsiranda dar žiemą, o piką pasiekia gegužės mėnesį.

„Populiariausi ir labiausiai perkami praėjusiais metais buvo svogūnų sėjinukai, agurkų, krapų, salotų, cukinijų, ridikėlių, špinatų, burokėlių, agurkų, pupelių ir petražolių sėklos. Visų šių augalų sėklų parduota nuo 30 tūkst. iki 90 tūkst. pakuočių.

Šiais metais daugiausiai žmonės pirko agurkų, krapų, salotų, morkų, moliūgų sėklas“, – nurodė V. Drulienė.

ELTA primena, kad dėl praėjusią vasarą vyravusios sausros visoje Europoje ūkininkai skaičiavo milijardinius nuostolius. Buvo kalbama, jog dėl brangstančių grūdų įmanomas pašarų brangimas, o dėl to – ir mėsos bei kitų produktų kainų augimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.