Pradės skirstyti paramą – smulkiuosius ūkinininkus kviečia teikti paraiškas

Nuo penktadienio smulkieji ūkininkai gali teikti paraiškas gauti paramą, siekiančią iki 15 tūkst. eurų. Ši išmoka skirta verslo planui įgyvendinti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemones.

Nuo penktadienio smulkieji ūkininkai gali teikti paraiškas gauti paramą, siekiančią iki 15 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo penktadienio smulkieji ūkininkai gali teikti paraiškas gauti paramą, siekiančią iki 15 tūkst. eurų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-03-01 09:19, atnaujinta 2019-03-01 12:58

Kaip skelbia Žemės ūkio ministerija (ŽUM), šiam paraiškų priėmimui skirta 10 mln. eurų ES ir valstybės paramos.

Parama skiriama fiziniams asmenims, užsiimantiems žemės ūkio veikla ir iki paramos paraiškos pateikimo dienos įregistravusiems savo vardu valdą ir ūkininko ūkį. Remiama žemės ūkio produktų gamyba, pagamintų ar išaugintų valdoje žemės ūkio produktų perdirbimas ir tiekimas rinkai.

Finansuojami smulkūs ūkiai, kurių valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra nuo 4 tūkst. iki 7 999 eurų.

Didžiausia išmokos suma verslo planui įgyvendinti – 15 tūkst. eurų. Paramos gavėjas turi įsipareigoti tinkamai įgyvendinti verslo planą, t. y. atlikti visas verslo plane numatytas investicijas, produkcijos standartine verte išreikštas valdos ekonominį dydį padidinti ne mažiau kaip 20 proc., taip pat vykdyti pelningą ekonominę veiklą.

Išmoka mokama dviem dalimis: pirmoji išmokos dalis (80 proc.) mokama po to, kai priimamas sprendimas skirti paramą, o likusi dalis (20 proc.) mokama tuo atveju, jeigu verslo planas įgyvendinamas tinkamai.

Kaip teigiama ŽŪM pranešime, šiemet pareiškėjų laukia nemažai naujovių – sumažinti reikalavimai išlaidoms, paprastesnis ir jų vertinimas. Parama skiriama, jeigu suplanuotos išlaidos yra būtinos verslo planui įgyvendinti ir numatytai veiklai vykdyti, jos susijusios su remiama veikla ir yra ne mažesnės negu prašomos išmokos dydis. Nereikalaujama pateikti komercinių pasiūlymų tinkamų finansuoti išlaidų pagrindimui, taip pat atsisakyta dalies tinkamumo sąlygų, susijusių su išlaidomis.

Paraiškas galima teikti iki gegužės 31 d.

Parama investicijoms į žemės ūkio valdas

Ūkininkai ir žemės ūkio veiklą vykdantys juridiniai asmenys nuo penktadienio gali teikti paraiškas Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos paramai gauti, su kuria galės įgyvendinti naujų ar esamų gamybinių statinių statybos ar remonto projektus, investuoti į valdos infrastruktūros sutvarkymą, įsigyti įrangos, būtinos veiklai specializuotame žemės ūkio sektoriuje vykdyti.

ŽŪM praneša, kad pareiškėjai paramos galės kreiptis ne mažiau kaip 12 mėnesių iki paramos paraiškos pateikimo žemės ūkio veiklą vykdantys subjektai, kurių valdos ekonominis dydis, išreikštas produkcijos standartine verte, yra didesnis kaip 8 tūkst. eurų.

Parama teikiama supaprastinta tvarka – kaip atskiro dokumento nereikės teikti verslo plano. Paramos dydis pareiškėjo projektui negalės viršyti 50 tūkst. eurų.

Projektų atranką numatyta vykdyti pagal septynis atrankos kriterijus, taikant 100 balų sistemą. Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius yra 35 balai.

Taip pat atsisakyta suteikti atrankos balus projektams, kuriuose numatyta įgyvendinti investicijas, susijusias su ūkinių gyvūnų biologinės saugos užtikrinimu valdoje.

Kaip skelbia ŽŪM, šiemet prioritetiniai sektoriai lieka tokie patys, kaip ir anksčiau: gyvulininkystė, sodininkystė, daržininkystė ir uogininkystė.

Nesikeičia ir paramos intensyvumas pagal sektorius, t. y. gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir uogininkystės sektoriuose finansuojama 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų vertės, augalininkystės – 40 proc.

Nustatyti ir nauji projektų pirmumo atrankos kriterijai. Pareiškėjams, įgyvendinantiems gyvulininkystės, sodininkystės, daržininkystės ar uogininkystės sektoriaus projektą, suteikiami 25 atrankos balai. Pareiškėjams, vykdantiems ekologinę gamybą ir turintiems sertifikavimo institucijos išduotą ekologinės gamybos patvirtinimo dokumentą, suteikiama 15 atrankos balų. Jauniesiems ūkininkams suteikiama 10 atrankos balų. Taip pat 10 atrankos balų numatyta suteikti ir pareiškėjo, kuris žemės ūkio veiklą vykdo vietovėse, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių, projektui.

Pasak ŽŪM, paramos paraiškas bus galima teikti iki balandžio 30 d. Investicijoms įgyvendinti iš viso skirta 25 mln. eurų paramos lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.