Turguje prasidėjo lietuviškų pavasarinių žalumynų vajus

Balandžio pradžioje turguose ant prekystalių ir močiučių pintinėse atsiranda vis daugiau žalumynų. Kėdainiuose Gedimino gatvėje esančioje turgavietėje sekmadienį buvo gausu ne tik kėdainietiškų agurkų, bet ir šviežių krapų, salotų, svogūnų laiškų. Jau buvo galima įsigyti ir kėdainietiškų pomidorų bei atvežtinių braškių.

Kėdainiuose Gedimino gatvėje esančioje turgavietėje sekmadienį buvo gausu ne tik kėdainietiškų agurkų, bet ir šviežių krapų, salotų, svogūnų laiškų. <br>„Rinkos aikštė“
Kėdainiuose Gedimino gatvėje esančioje turgavietėje sekmadienį buvo gausu ne tik kėdainietiškų agurkų, bet ir šviežių krapų, salotų, svogūnų laiškų. <br>„Rinkos aikštė“
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas „Rinkos aikštė“

Apr 8, 2019, 9:55 AM, atnaujinta Apr 8, 2019, 10:45 AM

Agurkai atpigo

Jau daugelį metų turguje daržoves pardavinėjantys prekybininkai teigė, kad pirmųjų pavasarinių agurkų kainos turguje jau apie savaitę mažėja, nes šylant orams pavasarinio derliaus vis gausėja.

Šviežiai skintus agurkus prekeiviai parduoda po 3 eurus, o prieš savaitę jie buvo net euru brangesni.

Turguje jau pasirodė ir pirmieji kėdainietiški pomidorai. Kadangi jų tiekėjas Kėdainiuose tik vienas, tad ir kaina pas prekybininkus buvo panaši – maži kainavo 2 eurus, o už didelius buvo prašoma keturių.

Ir mūsų, ir kaimynų

Pasak prekybininkų, agurkai – kėdainietiški, pačių rankomis užauginti, o štai pomidorai arba atvežti iš kitų Lietuvos ūkių, arba auginti viename Kėdainių ūkyje, kuris pats pirmasis šiais metais pradėjo tiekti pomidorus.

Prekeiviai teigia, kad visuomet pirkėjams pasako, kas užauginta jų, o kas atsivežta iš ūkių, prekybinių bazių ar darbščiųjų kaimynų lenkų.

Kainos – pavasarinės

Beje, agurkų ir kitų daržovių kainų kritimas, prognozuojama, gali būti laikinas, mat sinoptikai žada, kad orai nebus tokie stabiliai šilti, galimos ir šalnos, tad gali būti, kad ir kainos kils.

Be to, pavasarį kainos taip sparčiai nekinta, mat šis derlius dar tik pirmasis, ankstyvasis, o norint jį gauti, reikia šildyti šiltnamį, kūrenti. Tad patiriama nemažai išlaidų, kurios, žinoma, atsispindi ir pirmųjų daržovių kainose.

It susitarę

Tiesa, prekybininkai atkreipė dėmesį į tai, jog turguje ant jų stalų vis dažniau matyti žalumynų – svogūnų laiškų, ridikėlių, krapų, salotų. Po žiemos žmonės jas puikiai perka.

Visi prekybininkai, kaip susitarę parduoda šias daržoves po 50 euro centų už ryšulėlį. Tiesa, pas vienus ryšulėlis truputį gausesnis, pas kitus skurdesnis. Tad verta paieškoti!

Norint įsigyti pigiau reikėtų pirkti kilogramais ar bent jau pusę kilogramo, nes taip išeina tikrai pigiau nei perkant ryšulėliais.

Gausu pernykščio

Turguje taip pat gausu pernykščio derliaus. Pagrindinės daržovės, kuriomis dabar prekiauja prekybininkai, tai – bulvės, svogūnai, burokėliai, obuoliai.

Daržovių kainos įvairios – už kilogramą bulvių ir burokėlių prašoma nuo 30 iki 50 centų, morkų – 1 euro centų, svogūnų – 50 centų.

Obuolių kainos svyruoja, jos priklauso nuo vaisiaus dydžio bei prekinės išvaizdos. Obuolių kaina išliko nepakilusi, nors iki dabar išlikę tik pačios stipriausios ir vėlyviausios obuolių veislės – kainos prasideda nuo 25 euro centų iki 1 euro už kilogramą.

Braškės ne vietinės

Turguje pasirodė ir pirmosios braškės, tiesa, ne lietuviškos. Už pusės kilogramo indelį šių gražių uogų prašoma 3 eurų. Kilogramas – 6 eurai.

Prekybininkai atskleidžia, kad braškės nelietuviškos. Lietuviškos dar net nežydi.

Prekybininkai pasakoja, kad braškes augina ir šiltnamyje, ir po agroplėvele. Pirmųjų lietuviškų braškių bus galima tikėtis tik po poros mėnesių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.