Vienus sausra varo į neviltį, kiti tikisi trečdaliu didesnio derliaus

Pavasarinėms sausroms šiemet prasidėjus anksčiau nei pernai, žemdirbiai kol kas nesiima prognozuoti būsimo derliaus, bet sako, kad rekordų nepasieks. Tuo metu ES pasėlių derlingumo prognozių sistemos (MARS) analitikai prognozuoja, kad šiemet Europoje grūdų derlingumas turėtų didėti.

ES šalyse minkštųjų kviečių derlingumas turėtų būti 6,8 proc. didesnis nei pernai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ES šalyse minkštųjų kviečių derlingumas turėtų būti 6,8 proc. didesnis nei pernai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-05-05 10:51, atnaujinta 2019-05-05 10:58

Situacija laukuose – įtempta

Anot Daržovių augintojų asociacijos valdybos nario, ūkininko Martyno Laukaičio, šiuo metu situacija sudėtinga, nes drėgmės balansas dirvose neatsistatė po praėjusių metų sausros.

„Po praėjusių metų sausros per žiemą neatsistatė gruntinio vandens lygis. Įprastais metais dirvoje būna daug drėgmės, jos būna sukaupta per žiemą iš sniego, iš lietaus, iš kritulių, dirvą prisisotinusios drėgmės. Šiais metais drėgmės nėra nuo pavasario“, – sakė M.Laukaitis.

„Šiomis dienomis lietus apkrito, milimetras, tik dulkės paviršiuje susidrėkino, bet į dirvą nė kiek neįsigėrė“, – pridūrė jis.

M.Laukaitis Šakių rajone beveik 300 hektarų plote augina bulves, burokėlius, cukinijas ir moliūgus.

Nors laukuose grūdinės kultūros jau pasėtos, dauguma ūkių baigia sodinti bulves. Anot M.Laukaičio, jo ūkyje kol kas nepasėti vėlyvieji burokėliai – laukiama drėgmės.

Kelmės rajone ūkininkas Algimantas Vaupšas apie 300 hektarų plote augina daržoves ir 630 hektarų plote – grūdus. Anot jo, išdžiuvusių plotų apsaugoti nuo sausros nepavyksta.

„Kažkiek įmanoma palaistyti, daržoves vieną kitą palaistai, o grūdams tai nieko neapsisaugosi“, – naujienų agentūrai BNS sakė A.Vaupšas.

Anot jo, kol kas neaišku, koks bus derlius, tačiau ankstyvosios daržovės vėluos, nes didelė jų dalis dar nesudygusios.

Grūdininkai rekordų nesitiki

Grūdų augintojų asociacijos administracijos vadovas Ignas Jankauskas sakė, kad prieš keletą dienų situacija laukuose atrodė kur kas blogiau nei dabar, tačiau jis pripažįsta, kad rekordinio derliaus žemdirbiai šiemet nesitiki.

„Šiandien sausas periodas galėtų mums teikti tokią prielaidą, kad derlius nebus pats didžiausias, rekordų nepasieksim. Pasėliai yra patyrę stresą, rekordinių derlių nebus, bet daugiau išvadų padaryti būtų sudėtinga“, – sakė I.Jankauskas.

Anot jo, stebint laukus matyti, kad kai kur žirniai vos išdygę, Vidurio Lietuvoje prastai atrodo vasariniai pasėliai, kai kur žieminių kultūrų plotai sausi.

„Ketvirtadienį ir penktadienį popiet didžiojoje dalyje Lietuvos gavome lietaus, bet tas nerimas, kuris buvo iki šiol dėl lietaus, jis buvo pagrįstas, nes pasėtos vasarinės kultūros ilgą laiką nedygo, nors, kita vertus, pavasaris tikrai ankstyvas“, – teigė I.Jankauskas.

Pasak jo, situacija visoje Lietuvoje panaši, šiek tiek prastesnė – Vidurio Lietuvoje.

ES prognozuoja didesnį grūdų derlingumą

MARS analitikai prognozuoja, kad šiemet ES šalyse minkštųjų kviečių derlingumas turėtų būti 6,8 proc. didesnis nei pernai, miežių derlingumas prognozuojamas 7,4 proc. didesnis nei pernai, rapsų – 11,9 proc. didesnis nei praėjusį sezoną, skelbia žemės ūkio leidinys „Agrorinka“.

Pasak I.Jankausko, derlingumas prognozuojamas didesnis dėl prastų praėjusių metų rezultatų.

„Nenustebčiau, kad atskiri ūkiai ar regionai galėtų pasiekti 30 ar 40 proc. didesnius derlius nei praėjusį sezoną“, – sakė I.Jankauskas.

Balandžio duomenimis, dėl nuolatinio drėgmės trūkumo sumažinta javų derlingumo prognozė Ispanijoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Rumunijoje, Bulgarijoje ir Graikijoje.

Leidinio teigimu, šiose pietų Europos šalyse auginamų augalų patiriamas stresas yra didelis, kitose ES šalyse pasėlių augimo sąlygos geresnės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.