Sutarta dėl bioekonomikos iniciatyvos plėtros

Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ir švietimo ministrai pasirašė bendrą iniciatyvos BIOEAST deklaraciją.

Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ir švietimo ministrai pasirašė bendrą iniciatyvos BIOEAST deklaraciją.<br>123rf nuotr.
Vidurio ir Rytų Europos šalių žemės ūkio ir švietimo ministrai pasirašė bendrą iniciatyvos BIOEAST deklaraciją.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ŽŪM inf.

May 29, 2019, 4:05 PM, atnaujinta May 29, 2019, 4:09 PM

BIOEAST iniciatyva siekiama sustiprinti Vidurio ir Rytų Europos regiono mokslinių tyrimų ir inovacijų sistemą, skirtą tvarios bioekonomikos žemės ūkio, akvakultūros ir miškininkystės srityse plėtrai. Taip pat padėti regionui lygiomis teisėmis su Vakarų Europos šalimis įsijungti į bendrą Europos mokslinių tyrimų erdvę.

Vienas pagrindinių iniciatyvos uždavinių trumpuoju laikotarpiu – padėti šalims narėms pasirengti nacionalines bioekonomikos strategijas.

Siekiant didesnių finansavimo galimybių Vidurio ir Rytų Europos šalims iš 2021–2027 m. ES mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos horizontas“ biudžeto, pirmieji bendrą BIOEAST deklaraciją susitikime Slovakijoje gegužės 9 d. savo parašais patvirtino minėtųjų šalių žemės ūkio ministrai ir jų įgalioti atstovai. To paties mėnesio pabaigoje Briuselyje vykusioje ES Konkurencingumo taryboje deklaraciją pasirašė ir švietimo ministrai.

Lietuvos žemės ūkio ministerija prie BIOEAST prisijungė 2018 metais: birželio mėnesį Vengrijoje 11 šalių žemės ūkio ministrai pasirašė kartu su Europos Komisija suderintą bendrą deklaraciją, kuria patvirtino BIOEAST 2030 m. viziją.

BIOEAST iniciatyva kilo 2014 m. Jos iniciatorės buvo Višegrado šalys (Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija), kurios paeiliui ir pirmininkauja iniciatyvai.

Moksliniams tyrimams žemės ūkio, maisto pramonės, kaimo plėtros ir bioekonomikos srityje naujuoju ES finansavimo laikotarpiu ketinama skirti 10 mlrd. eurų. Visas „Europos horizonto“ biudžetas didės beveik iki 100 mlrd. eurų. 2014–2020 m. moksliniams tyrimams ir inovacijoms skirta 70 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.