Meldinę nendrinukę globojantiems ūkininkams padės nušienauti laukus

Nykstančią meldinę nendrinukę globojantiems ūkininkams bus padedama nušienauti laukus ir susidariusią biomasę išvežti, pirmadienį praneša Baltijos aplinkos forumas.

Meldinė nendrinukė.<br>Ž.Morkvėno nuotr.
Meldinė nendrinukė.<br>Ž.Morkvėno nuotr.
Ornitologui V.Eigirdui pavyko pagauti jau šeštą nendrinukę su prietaisu.<br> V.Eigirdo nuotr.
Ornitologui V.Eigirdui pavyko pagauti jau šeštą nendrinukę su prietaisu.<br> V.Eigirdo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2019, 8:28 AM, atnaujinta Jun 3, 2019, 8:38 AM

Anot viešosios įstaigos vadovo Žymanto Morkvėno, kasmet ūkininkai susidurdavo su problemomis dėl atidedamo šienavimo meldinės nendrinukės perėjimo vietose.

„Šienavimą atliks speciali darbams šlapynėse skirta technika. Taip pat šiemet jau galime ir priimti jų vėlai nušienautą ir pašarui netinkamą biomasę į naujai pastatytą cechą Drevernoje. Šios dvi sąlygos turėtų pašalinti paskutinius nepatogumus ūkininkams saugoti paukščius“, – įstaigos pranešime cituojamas Ž.Morkvėnas.

Kaip teigiama, dėl šių paslaugų gali kreiptis visi, kurie deklaruoja savo plotus specialioms meldinės nendrinukės priemonėms arba net ir savo laukų nedeklaruojantys, bet dėl juose perinčių retųjų giesmininkų sutinkantys savanoriškai vėlinti šienavimą.

Tokios teritorijos yra Šilutės, Klaipėdos, Ignalinos, Visagino, Alytaus, Pagėgių, Marijampolės savivaldybėse.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika anksčiau naujienų agentūrai BNS sakė, kad dalis pinigų, skirtų nendrinių meldinukių apsaugai, gali būti panaudoti kitiems projektams.

Kelerius metus vykstančio projekto vertė – 4 mln. 97 tūkts. eurų, iš jų 3 mln. 72 tūkst. skiriama iš ES lėšų, 1 mln. 24 tūkst. eurų – iš Lietuvos biudžeto.

Projektą įgyvendina Baltijos aplinkos forumas.

Baltijos aplinkos forumas gegužės pradžioje pranešė, kad šiemet Žuvinto rezervate užfiksuotos trys čia grįžusios meldinės nendrinukės, pernai perkeltos į Lietuvą iš Baltarusijos.

Žvirblinių paukščių rūšiai priklausančios meldinės nendrinukės dvidešimtajame amžiuje ėmė nykti, nes dėl ūkininkavimo daug kur neliko jų buveinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.