Seimas po svarstymo pritarė riboti įsigyjamo miško plotą

Seimas antradienį po svarstymo pritarė laikino aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos siūlymui nustatyti, kad vieno fizinio ar juridinio asmens galimas įgyti bendras miškų ūkio paskirties žemės plotas neviršytų 1,5 ha.

Rūdninkų miškai,kirtimai,miškas,pavasaris,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rūdninkų miškai,kirtimai,miškas,pavasaris,orai<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2019, 4:26 PM, atnaujinta Jul 16, 2019, 4:29 PM

Už siūlymą balsavo 83 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė – 4.

Miškų įstatymo pakeitimo projektas parengtas, siekiant išvengti miškų ūkio paskirties žemės koncentracijos, krypstančios intensyvaus miškininkavimo tikslais, ir sumažinti neigiamą pramoninio miško kirtimo įtaką aplinkosauginiams, kraštovaizdžio, rekreaciniams, bioįvairovės aspektams.

Seimo narys liberalas Simonas Gentvilas Seimo posėdžio metu siūlė panaikinti miškų nuosavybės ribojimą.

„Lietuvos ūkis grindžiamas privačia nuosavybe ir negali būti ribojamas. Mes su 1,5 tūkst. ha ribojimu leidžiame privatiems savininkams turėti tik 0,13 proc. Lietuvos privačių miškų.

Lyginant su valstybine urėdija, mes pastatome (verslą. – ELTA) prieš tūkstantį kartų didesnį konkurentą ir norime, kad tokiomis pačiomis sąlygomis konkuruotų. Cituoju Europos teisės departamento išvadą: „Tai privataus kapitalo judėjimo laisvės ribojimas ES vidaus rinkoje“, – sakė S. Gentvilas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Seime Andriejus Stančikas mano, kad miško įsigijimo ribojimas yra teisingas.

„1,5 ha nėra galbūt visai racionalus plotas, turėtų būti didesnis, bet Kaimo reikalų komitete atsižvelgėme į Vyriausybės išvadas, pastabas, tai priėmėme tą sprendimą, kad turi būti ribojamas miško įsigijimas. (...) Šis įstatymas yra teisingas“, – Seimo posėdyje sakė A. Stančikas.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas teigė, kad šis įstatymas padės apsaugoti Lietuvos miškus, kad jie nepatektų į vienas rankas.

Seimas šiam siūlymui dar turės pritarti priėmimo stadijoje.

Miškų įstatymo pataisas teikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos nariai K. Mažeika, Virginija Vingrienė, Kęstutis Bacvinka, Viktoras Rinkevičius, Audrys Šimas, Petras Nevulis, Valius Ąžuolas, Dainius Gaižauskas.

Dar pernai birželio pabaigoje Seimas pradėjo svarstyti tuomečio Aplinkos apsaugos komiteto pirmininko K. Mažeikos pristatytas Miškų įstatymo pataisas.

Pernai lapkritį pranešta, kad Švedijos baldų gamybos kompanija „Ikea“ miškų valdos Lietuvoje per metus išaugo 25 proc., iki 20 tūkst. ha, nuo 15 tūkst. ha metų pradžioje, rašė „Verslo žinios“.

Tai reiškia, kad „Ikea“ tapo didžiausia privačių miškų valdytoja Lietuvoje, aplenkusi „Euroforest“, 2018 m. pradžioje valdžiusią 15 tūkst. ha miško.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?