Augalų apsaugos produktus ragina naudoti atsakingai

Žemdirbiams nuimant derlių išauga visuomenės nerimas, ar mūsų augaliniuose produktuose nėra nepageidaujamų augalų apsaugos produktų likučių. Žemės ūkio ministerija sulaukia vartotojų klausimų apie glifosato naudojimą žemės ūkyje.

Glifosatas yra viena plačiausiai naudojamų augalų apsaugos produktų (AAP) veikliųjų medžiagų, kuri padeda ūkininkams kovoti su piktžolėmis.<br>123rf nuotr.
Glifosatas yra viena plačiausiai naudojamų augalų apsaugos produktų (AAP) veikliųjų medžiagų, kuri padeda ūkininkams kovoti su piktžolėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ŽŪM inf.

2019-08-12 12:14, atnaujinta 2019-08-12 12:19

Glifosatas yra viena plačiausiai naudojamų augalų apsaugos produktų (AAP) veikliųjų medžiagų, kuri padeda ūkininkams kovoti su piktžolėmis.

Glifosato patvirtinimo ir naudojimo terminas Europos Sąjungoje pratęstas iki 2022 m. pabaigos. Veikliųjų medžiagų patvirtinimo procedūra ES yra labai griežta.

Prieš Europos Komisijai priimant sprendimą pratęsti leidimą, Europos maisto saugos agentūra pateikė išvadas, kad glifosatas nepasižymi kancerogeninėmis, mutageninėmis ar turinčiomis poveikį reprodukcijai savybėmis. Šias išvadas patvirtino Europos cheminių medžiagų agentūra.

Šiuo metu mūsų šalyje yra registruoti 27 herbicidai, kurių sudėtyje yra glifosato. Valstybinė augalininkystės tarnyba atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje galima registruoti tik tuos AAP, kurių veikliosios medžiagos patvirtintos ES, ir kuriems, atlikus vertinimą, nustatytas saugus naudojimas.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad AAP naudojimo metu laikantis nustatytų reikalavimų, užaugę augaliniai produktai ir iš jų pagaminta produkcija yra saugūs vartotojams.

Lietuvos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tiria, ar leistini AAP likučiai augalinėje produkcijoje neviršija ES nustatytų didžiausių leistinų koncentracijų.

Augalininkystės tarnyba pastaraisiais metais ypač daug dėmesio skiria glifosato naudojimo stebėjimui ir tikrinimams ūkiuose, taip pat operatyviai reaguoja į gyventojų pranešimus.

Analizuojant 2017–2019 m. tarnybos įvykdytų patikrinimų rezultatus, pastebimas pažeidimų, susijusių su glifosatu, mažėjimas. 2017 m. buvo nustatyta 12, o 2018 m. – 5 netinkamo naudojimo atvejai. Šiais metais pažeidimų kol kas neužfiksuota.

Visi naudotojai raginami itin atsakingai naudoti AAP – atidžiai skaityti informaciją, nurodytą AAP etiketėje, ir laikytis visų ten nurodytų reikalavimų.

Augalų apsaugos produktų naudojimo klausimais galima pasikonsultuoti Augalininkystės tarnybos telefonu (8 5) 275 41 82.

Apie pastebėtus galimus AAP naudojimo pažeidimus galima pranešti Augalininkystės tarnybos regioniniams skyriams. Taip pat veikia tarnybos „Pasitikėjimo linija“, kuria anonimiškai galima teikti informaciją visą parą telefonu (8 5) 270 80 80.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.