Lietuviškas arbūzų derlius: didžiausias svėrė kone 8 kilogramus

Nieko jau nebestebina, kad Lietuvoje žmonės augina arbūzus. Kėdainiečių daržuose ir šiltnamiuose šių vaisių taip pat galime rasti.

Šiemet kėdainiečiai kaip niekad džiaugiasi gausiu arbūzų derliumi, o vieniems net pavyko užauginti rekordiškai didelius lietuviškam klimatui ne pačius tinkamiausius augti arbūzus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Šiemet kėdainiečiai kaip niekad džiaugiasi gausiu arbūzų derliumi, o vieniems net pavyko užauginti rekordiškai didelius lietuviškam klimatui ne pačius tinkamiausius augti arbūzus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dimitrijus Kuprijanovas, rinkosaikste.lt

2019-09-27 12:19, atnaujinta 2019-09-27 12:23

Beje, šiemet kraštiečiai kaip niekad džiaugiasi gausiu arbūzų derliumi, o vieniems net pavyko užauginti rekordiškai didelius lietuviškam klimatui ne pačius tinkamiausius augti arbūzus.

Papuolė ir dičkių

„Šiemet įsigijau 16 veislių arbūzų, bet dalis jų nesudygo. Dalį sodinau daigais ir dalį sėjau tiesiai į dirvą, kai atšilo orai.

Geriausias derlius buvo iš tų sėklų, kurias tiesiai į dirvą sėjau. Pradžioje, kol buvo maži daigai, laistėm. O paskui praktiškai pamiršau, kad juos auginu. Nueidavau tik pažiūrėti, kaip auga.

Didžiausias arbūzas šiemet svėrė net 7.5 kg. Kaip lietuviškam, manau, tai yra labai daug.

Arbūzų skonis, kvapas, sultingumas visiškai nepalyginamas su pirktiniais. Savo augintas, jei ir ne visai sunokęs, daug skanesnis už pirktą iš parduotuvės. Kitąmet vėl būtinai mėginsiu auginti“, – pasakojo Kėdainių rajono gyventoja Audronė Martišienė.

Skanesni nei parduotuvėje

Visi arbūzų augintojai sako, kad Lietuvoje užauginti arbūzai yra daug skanesni nei pirkti parduotuvėje.

„Šiemet sodinau keturis daigus. Žemę dengiau šiaudais ir sukau augančius daigus, kad labai neišsiplėstų. Nors šiaudai ir sulaiko drėgmę, bet beveik kiekvieną dieną dar liedavau papildomai.

Derlius šiemet tikrai neblogas. Auginsiu ir kitąmet, aišku. Jie tikrai žymiai skanesni nei pirkti parduotuvėje“, – pažymėjo dar vienas arbūzų augintojas iš Kėdainių rajono Mindaugas Nefas.

Patarimai sodininkams

Arbūzų augintojai sako, kad arbūzas užaugtų didelis ir sultingas, pirmiausia reikia pasirinkti Lietuvos klimatui tinkamas arbūzų veisles. Jie rekomenduoja rinktis ankstyvąsias veisles, kurių vegetacija trunka 55-80 dienų.

Kad vaisiai augtų dideli ir saldūs, po žydėjimo augalus reikėtų palaistyti kalio turinčiomis trąšomis arba pelenų ištrauka. O patys svarbiausi veiksniai, kurie garantuoja gausų arbūzų derlių, yra tinkamai parinkta augimvietė ir saulėta, šilta vasara.

Atsakingas laistymas

Arbūzus laistyti reikia labai saikingai. Nuo per didelės drėgmės gali pradėti pūti šaknys arba augalai ims sirgti miltlige.

Reikia nepamiršti, kad arbūzas yra pusdykumių augalas, prisitaikęs augti sausose vietose.

Visą reikalingą vandenį jis sugeba pasiimti per lapus. Lauke augantys arbūzai „geria“ ryto rasą. Saulei tekant, atsidaro jų lapų žiotelės, per kurias jie pasisavina rasos lašus.

Žiotelėms užsidarius arbūzus laistyti beprasmiška, nes jų šaknys prastai išsivysčiusios, todėl iš dirvos pasisavina tik nedidelį kiekį vandens.

Kai arbūzai nokina vaisius, tuo metu geriausia iš vis jų nelaistyti. Nuo vandens pertekliaus vaisiai gali būti beskoniai, nesaldūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.