Ūkininkams siūloma apriboti nemokamo vandens naudojimą

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas Seimui siūlo pakeisti poziciją ir kiek apriboti požeminio vandens naudojimą ūkininkams.

100 kubų vandens per parą jiems siūloma be leidimų ir mokesčio leisti išgauti iš vandenvietės, kurioje yra vienas arba keli gręžiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
100 kubų vandens per parą jiems siūloma be leidimų ir mokesčio leisti išgauti iš vandenvietės, kurioje yra vienas arba keli gręžiniai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 15, 2019, 5:36 PM, atnaujinta Oct 15, 2019, 5:44 PM

100 kubų vandens per parą jiems siūloma be leidimų ir mokesčio leisti išgauti iš vandenvietės, kurioje yra vienas arba keli gręžiniai.

Dėl to antradienį balsavo 7 komiteto nariai, o liberalas Simonas Gentvilas susilaikė.

Praėjusią savaitę Seimas balsavo už „valstiečių“ siūlomą ūkininkams palankesnį gręžinio apibrėžimą, kuris leistų gyvulių girdymui, laukų laistymui ar kitoms reikmėms sunaudoti 100 kubų vandens per parą iš vieno gręžinio, o ne visos vandenvietės, nesvarbu, kiek joje gręžinių.

Socialdarbietis Artūras Skardžius mano, kad gręžinių vanduo bus naudojamas be saiko.

„Bus sunaudota tiek, kiek reikia daržams laistyti, galvijams girdyti“, – teigė parlamentaras.

Tuo metu S. Genvilas yra suskaičiavęs, kad suteikus šią lengvatą, per metus jie gautų nemokamai 36 tūkst. kubų vandens, kai tu metu kiti vartotojai už vandenį moka.

Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos politikos grupės specialistė Toma Leonova sakė, kad Europos Komisija dėl požeminio vandens apsaugos Lietuvai oficialių priekaištų kol kas neturi.

Tačiau ji pabrėžė, kad galimybė ūkininkams be jokių mokesčių sunaudoti po 100 kubų vandens per parą gali sukelti įtarimų.

„Esame labai slidžioje padėty dėl 100 kubų, bet kol kas niekas iš ES tuo oficialiai nesuabejojo, nes neatliktas patikrinimas. Tai nereiškia, kad viskas gerai. Tai reiškia, kad tam tikrą laikotarpį, iki patikrinimo, mes tokią normą turime“, – kalbėjo ji.

Teisingumo ministerijos atstovas Mykolas Ševelskis pranešė, kad EK šių metų pabaigoje įvertins, kaip Lietuva į savo teisę perkėlė direktyvos dėl taupaus vandens naudojimo nuostatas.

„Formalių ar neformalių tyrimų prieš Lietuvą nėra pradėta“, – antradienį komitete akcentavo jis.

Pagal tas pačias Žemės gelmių įstatymo pataisas kiti asmenys be jokių leidimų galės sunaudoti iki 10 kubų vandens iš vienos vandenvietės su vienu ar keliais gręžiniais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.