Vilnius baigia žemės grąžinimą

Tris dešimtmečius trukęs procesas, neleidęs teisėtiems savininkams atgauti sovietmečiu prarastą žemę, o sostinei tapęs tarsi sunkiu inkaru planuojant miesto plėtrą, pagaliau baigsis per kitus metus. Taip skelbia Vilniaus savivaldybė. Nors daugelyje Lietuvos teritorijų beveik visa žemė jau seniai grąžinta buvusiems savininkams, vienintelė Vilniaus savivaldybė ilgą laiką buvo kaltinama, kad trukdo šiam procesui. Neseniai meras Remigijus Šimašius pasigyrė, kad netrukus Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) bus perduota daugiau kaip 2500 sklypų.

  R.Šimašius<br> T.Bauro nuotr.
  R.Šimašius<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rytis Jančius

2019-10-23 11:19, atnaujinta 2019-10-23 11:27

Šiuos sklypus jau daugybę metų susigrąžinti siekia įsigyti 2565 gyventojai. Meras tvirtino, kad jiems savivaldybė ketina suprojektuoti naujų valstybinės naujų valstybinės žemės sklypų, o žemę grąžinti per kitus metus. Taip būtų patenkinti žmonių, pageidaujančių naujų sklypų už mieste iki 1995 metų turėtą žemę, prašymai. „Nebaigta restitucija stabdė daugybę procesų, bet kokio naujo objekto - sporto infrastuktūros, gatvės, želdynų ar viešųjų erdvių – planavimas buvo tarsi vaikščiojimas minų lauke, stengiantis neįžengti į tas teritorijas, kurios gali patekti į grąžintinų žemės sklypų sąrašą. Tai bus baigta jau netrukus ir mes dabar aiškiai žinosime, kuri žemė lieka sostinės plėtrai, ir Vilnių su tuo galiu pasveikinti“,- gyrėsi meras R.Šimašius.

Tiesa, pažadus, kad žemė bus sugrąžinta meras dalijo ne vieną kartą. Dar 2017 metais jis buvo pažadėjęs grąžinti 240 hektarų, tačiau savo pažado neištesėjo. Tuometis Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanas merą net pavadino pažaduku. „Metai iš metų jis žada pateikti šimtus hektarų suplanuotų teritorijų, bet pernai gavome tik 50 hektarų“,- sakė A.Bogdanas. Vicemeras tuomet tiesiai kaltino sostinės savivaldybę neveiklumu, nes būdama teritorijų planavimo dokumentų iniciatoriumi, realiai nieko neplanuoja, o į raginimus paspartinti procesą – nereaguoja.

Paskutinį kartą apie tai, kad žemė tuoj bus grąžinta, R.Šimašius pažadus dalijo 2018 metų pradžioje, kai sulaukė ir premjero S.Skvernelio kritikos. Premjeras piktinosi, jog beveik pusei pareiškėjų sostinėje - apie 3500 asmenų, tebėra negrąžinta žemė, o procesas stringa savivaldybėje. Tuomet Vilniaus savivaldybė teigė parengusi teritorijų planavimo dokumentus ir netrukus perduos daugiau kaip 2500 sklypų dokumnetus NŽT. Praėjus beveik dvejiems metams po R.Šimašiaus pažadų, kad netrukus sklypai bus grąžinti savininkams, miesto meras vėl kartoja tuos pačius žodžius.

„Lietuvos rytas“ mero paklausė kuriais jo duotais pažadais tikėti, tačiau jokio atsakymo nesulaukė. Jeigu R.Šimašiaus pažadai šį kartą išsipildys – netrukus savivaldybę užplūs minios norinčių susigrąžinti žemę, kurios bendras plotas apie 442 hektarai – vienas procentas sostinės teritorijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.