Trys parlamentarai siūlo valstybinių miškų valdymo funkcijas perduoti ŽŪM

Seimo nariai Viktoras Rinkevičius, Kazys Starkevičius ir Petras Čimbaras siūlo miškų ūkio valstybinio valdymo funkcijas iš Aplinkos ministerijos perkelti į Žemės ūkio ministeriją (ŽŪM).

Įregistruotame įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad ŽŪM organizuoja miškų ūkio strategijos bei valstybinių miškų ūkio plėtros programų rengimą, rengia teisės aktų miškų ūkio klausimais projektus, Vyriausybės pavedimu įgyvendina miškų urėdijos savininko teises ir pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įregistruotame įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad ŽŪM organizuoja miškų ūkio strategijos bei valstybinių miškų ūkio plėtros programų rengimą, rengia teisės aktų miškų ūkio klausimais projektus, Vyriausybės pavedimu įgyvendina miškų urėdijos savininko teises ir pareigas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kornelija Mykolaitytė, ELTA

Mar 5, 2020, 1:44 PM, atnaujinta Mar 5, 2020, 1:48 PM

Įregistruotame įstatymo projekte siūloma įtvirtinti, kad ŽŪM organizuoja miškų ūkio strategijos bei valstybinių miškų ūkio plėtros programų rengimą, rengia teisės aktų miškų ūkio klausimais projektus, Vyriausybės pavedimu įgyvendina miškų urėdijos savininko teises ir pareigas.

Miškų įstatymą taip pat siūloma papildyti, kad Aplinkos ministerija organizuoja kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės miškuose išsaugojimo programų projektų rengimą ir koordinuoja jų įgyvendinimą.

Vienas iš siūlymo iniciatorių K.Starkevičius Eltai sakė, kad siūlymas parengtas remiantis Europos Sąjungos šalių praktika, kuriose miškų klausimai yra priskirti Žemės ūkio ministerijos funkcijoms.

„Miškų funkcija yra daugiau ūkinė ir šiuo atveju, kada Aplinkos ministerijoje yra ir aplinkosauginės miškuose vykdomus darbus kontroliuojančios organizacijos, tai jau yra priešprieša“, – Eltai sakė K.Starkevičius.

„Dabartinė situacija ir besitęsianti miškų reforma, rezultatai, miškuose einantys į minusą, rodo, kad nėra visiškai geras ūkininkavimas šiuo metu. Jeigu dalis funkcijų būtų atiduota Žemės ūkio ministerijai, kurios yra daugiau ūkinė funkcija, efektas būtų žymiai didesnis“, – pridūrė Seimo narys.

Pasak jo, ateityje taip pat galėtų būti diskutuojama dėl su statybomis susijusių klausimų perdavimo Ekonomikos ir inovacijų ministerijai.

„Dabartiniu metu statybas kontroliuoja Aplinkos ministerijos struktūros: ir leidimus išduoda, ir priežiūrą vykdo tos pačios ministerijos struktūros“, – sakė K.Starkevičius.

Aplinkos ministerijos Miškų politikos grupės vadovas Nerijus Kupstaitis komentare Eltai nurodė, kad Aplinkos ministerija nėra vien gamtos apsaugą ar vien aplinkos apsaugą kuruojanti ministerija.

„Joje yra sutelkta ir ūkiniais galimi vadinti sektoriai, įskaitant statybų ar žemės gelmių išteklių valdymą, taigi tuo aspektu visiškai logiška, kad ir miškai yra būtent Aplinkos ministerijoje“, – nurodė N.Kupstaitis.

„Svarbu tai, kad miškai nėra vien „ūkis“ ar vien ekonominis aspektas, o ne mažiau svarbi miškų ekologinė ir socialinė reikšmė, ir ypač didėjanti miškų svarba klimato kaitos švelninimo kontekste. Klimato kaitos klausimai, kaip žinome, taip pat yra Aplinkos ministerijos sudėtyje?“, – nurodė N.Kupstaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.