Daržininkų darbai nesustoja ištisus metus

Nors kovo mėnesį daržai ir uogynai ūkiuose atrodo dar be gyvybės žymių, bet tas vaizdas apgaulingas. Darbai čia verda, nors tiesą sakant, jie nesustoja ištisus metus. Tai tvirtina Varėnos rajone Barčių kaime su šeima ūkininkaujanti Zita Keršienė.

 Varėnos rajone Barčių kaime su šeima ūkininkaujanti Zita Keršienė.
 Varėnos rajone Barčių kaime su šeima ūkininkaujanti Zita Keršienė.
 Daržininkų darbai nesustoja ištisus metus.
 Daržininkų darbai nesustoja ištisus metus.
 Daržininkų darbai nesustoja ištisus metus.
 Daržininkų darbai nesustoja ištisus metus.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 13, 2020, 9:36 AM, atnaujinta Mar 13, 2020, 10:33 AM

„Savo ūkyje turime du šiltnamius po 2,5 aro. Juos apsėjome jau prieš 3 savaites, tai dabar jau lenda svogūnų laiškai, dygsta pomidorai. Bręsta mūsų ankstyvasis derlius – salotos, ridikėliai, žalumynai. Kai juos nuimsime, šiltnamį apsodinsime agurkais, kitą pomidorais. O ir lauke – jau pirmi naujos gyvybės ženklai – žieminiai česnakai leidžia daigus“, – apie pavasarinius daržininkų darbus kalba ūkininkė.

Keršių produkcija – su ženklu „Kokybė“

Zitos ir Vytauto Keršių ūkis sertifikuotas ir daržoves bei uogas augina pagal Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos pagamintų produktų pripažinimo taisykles, patvirtintas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. lapkričio 29 d. įsakymu Nr. 3D-524 „Dėl Nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos“. Tai reiškia, kad ūkio daržai ir uogynai visai nepurškiami, tręšiami minimaliai, o nuėmus derlių daržovėse ir uoguose neaptinkama jokių cheminių preparatų likučių. Tokią produkciją ūkininkai turi teisę žymėti ženklu „Kokybė“. Tai aiškus įrodymas vartotojams, kad produktas iš tikrųjų yra aukščiausios kokybės.

Prekiauja ūkininkų turgeliuose

„Auginame įvairias daržoves: morkas, burokėlius, kopūstus, bulves, svogūnus, česnakus. Beveik tokį patį plotą – 2,5 hektaro – užima ir mūsų braškių ir aviečių uogynai. Turime ir gražų pulką vištų dedeklių, kurių kiaušiniai labai paklausūs. Didžiąją dalį šių gėrybių parduodame ūkininkų turgeliuose Vilniuje, prie Antakalnio poliklinikos ir „Akropolio“. Pirkėjai labai vertina mūsų produkcijos kokybę. Mes visada matomoje vietoje pastatome VšĮ „Ekoagros“ mums išduotą kokybės sertifikatą. Bet ir be jo žmonės įsitikine, kad pas mus įsigyja tikrai gerą produktą. Tie patys klientai pas mus sugrįžta jau 5 metai“, – sako Z. Keršienė.

Klientai atvažiuoja į ūkį

Vasarą barciškiai kviečiasi pirkėjus apsilankyti jų ūkyje, patiems pamatyti, kaip čia auginamos uogos ir daržovės, tiesiai iš lysvės ar krūmo jų prisiskinti. Tačiau ir turgeliuose parduodama Keršių produkcija yra labai šviežia – penktadienį nuskinti produktai kitą dieną – šeštadienį – jau puikuojasi turgelyje. Ūkininkai džiaugiasi, kad prieš 7 metus nusprendė jungtis prie žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ ir tai leido prekiauti mobiliuose ūkininkų turgeliuose ir betarpiškai bendrauti su savo klientais.

Maisto produktai, kurie stiprina sveikatą

„Natūralių, kokybiškų maisto produktų iš Lietuvos ūkių galima įsigyti ne tik mobiliuosiuose ūkininkų turgeliuose, bet ir mūsų kooperatinėse parduotuvėlėse „Kraitė“. Asortimentas jose beveik toks pat, kaip ūkininkų turgeliuose. Ūkininkų užauginti ar pagaminti maisto produktai išsiskiria savo maistinėmis savybėmis, natūralumu, vaisiai, daržovės, uogos, medus turi daug vitaminių, mineralinių medžiagų, kurios stiprina imunitetą, kas ypač aktualu dabar, siautėjant įvairioms virusinėms ligoms“, – teigia kooperatyvo direktorius Mindaugas Maciulevičius.

Ūkyje auginamų produktų natūralumą ir naudą sveikatai akcentuoja ir Z. Keršienė. Žiemą Barčių kaime užaugintų produktų asortimentą papildo ir raugintos daržovės: agurkai, kopūstai. O jų nauda žmonių sveikatai niekas neabejoja. Be to, tai yra ir vietiniai maisto produktai, kurių kuo daugiau vartoti rekomenduoja mitybos specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.